Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завишени глоби за работа без трудов договор предвиждат промени в КТ

Сградата на Министерство на труда и социалната политика, което предлага промените.
Снимка: БГНЕС

Да бъдат завишени глобите за работа без трудов договор. Това предлага социалното министерство с публикуваните за обществено обсъждане промени в Кодекса на труда.

С промените се предлага да се въведе и имуществена санкция или глоба от 20 до 30 хиляди лева при установени системни нарушения, освен за работа без договори, така и за неплащане на заплати и обезщетения.

Тези нарушения пряко засягат работниците и ощетяват социалната система като създават нелоялна конкуренция, аргументират се от министерството.

Предвидена е възможност при установено нарушение на трудовото законодателство работодателят да сключва споразумение за намаляване размера на санкцията до 70 на сто от нейния пълен размер. Това обаче няма да важи при повторните нарушения.

Друго предложение в КТ- ще се гарантира, че трудовите договори на учители няма да се прекратяват едностранно от работодателя при придобиване право на пенсия за стаж и възраст.

От 8 на 4 месеца ще се намали  изискваният стаж за ползване на платен годишен отпуск за работниците, които за първи път постъпват на работа.

Ако бизнесът и синдикатите са се договорили помежду си за колективен трудов договор, ще се допуска извънредният труд на работника да е до 300 часа за една календарна година. За всички останали, които не са обхванати от договаряне, извънредният труд ще остане, както и в момента - до 150 часа годишно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха край Оряхово тялото на изчезналия преди 2 дни мъж в Дунав

Екип от водолазен откри тялото на 22-годишния младеж от село Малорад. Мъжът изчезна във водите на река Дунав край Оряхово на 18 август. Трупът е намерен в района на градския плаж. По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 20.08.24 в 13:14

Минимален ръст на безработицата

Агенцията по заетостта отчете минимален ръст на безработицата от 0.1 процентни пункта през месец юли спрямо юни. С регистрация в бюрата по труда в края на миналия месец са били 152 хиляди и 800 души, като спрямо юни броят им се увеличава с хиляда и 900. Ръст на безработицата се отчита и на годишна база. Административната статистика на Агенцията по..

публикувано на 20.08.24 в 13:11
Тошко Йорданов от ИТН

Списъкът с потенциални служебни премиери - попълнен до средата на септември

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че списъкът на потенциалните служебни премиери може да бъде попълнен до средата на септември. Преди началото на председателския съвет в парламента, Йорданов заяви, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" не трябва да дават идеи за решаване на..

публикувано на 20.08.24 в 13:07

Недоволни от безводието в Кочериново блокираха пътя за Рилския манастир

В Кочериново са гневни и протестират заради безводието в общината Жители на Кочериново и общината протестираха в центъра на града, като за повече от половин час блокираха пътя за Рилския манастир. Беше осигурено засилено полицейско присъствие, движението към и от Светата обител се пренасочваше по обходен маршрут. До напрежение и образуване на..

публикувано на 20.08.24 в 12:57
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Внимателно и плавно ГЕРБ прави завой на леко раздалечаване от Пеевски

" Очевидно ГЕРБ много внимателно и плавно взема един завой на леко раздалечаване от г-н Пеевски и неговите аватари . Виждаме днес вече, че Калин Стоянов остава с единствената подкрепа - тази на ДПС на Пеевски. Всички останали политически сили по един или друг начин се разграничиха от него и действията вчера".  Това коментира пред БНР журналистът и..

публикувано на 20.08.24 в 12:54

Петролът поевтинява

Цените на петрола продължават да се понижават. Ситуацията в Близкия изток отново е във фокуса на внимание на инвеститорите. До 77,54 долара за барел достигна цената на фючърсите на суровия петрол Брент, което е понижение с 12 цента. Лекият американски суров петрол също продължава поевтиняването си, като според повечето анализатори основен..

публикувано на 20.08.24 в 12:37

Освободиха всички българи, участвали в инцидента в Халкидики

Всички българи, участвали в инцидента в бар в Халкидики миналата седмица, са освободени от ареста с решение на прокуратурата в областния център Полигирос. Собственикът на бара е освободен без ограничителни условия. Други двама българи са с парична гаранция от 500 евро и забрана да приближават собственика на бара, както и самото заведение...

публикувано на 20.08.24 в 12:11