Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Асенова: Разкритията на Болтън намаляват шанса на Тръмп да бъде преизбран

| обновено на 20.06.20 в 13:07
Снимка: БТА

Разкритията на Джон Болтън - бившият съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност, че външната политика на американския президент се води от личните му интереси, намаляват още повече шансовете на Тръмп да бъде преизбран през ноември. Това заяви пред БНР политологът от Вашингтон Маргарита Асенова.

В интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ тя коментира достоверността на твърденията на Болтън в излизащата от печат негова книга за работата му в Белия дом.

„Абсолютно може да се вярва на Болтън, защото неговата репутация на политик е солидна. Той може да е един от ястребите, но той е политик, който казва това, което мисли. Той няма репутацията на двойствен човек и на човек, който лъже. Може да не е прав, но ще го каже директно и няма да излъже“, каза тя.

Доналд Тръмп би платил каквато и да било цена, би сключил каквато и да било сделка, би заобиколил който и да е закон - само да осигури политическото си оцеляване и успех. Това твърди Джон Болтън, който беше уволнен миналия септември след едва година и половина на поста. Във вторник на пазара предстои да излезе екзплозивната му мемоарна книга „Стаята, в която се случи“. Но публикуваните вече откъси разбуниха политическите духове във Вашингтон.

Болтън - известен консервативен ястреб, твърди, че Тръмп е заслужавал да бъде отстранен от поста заради аферата с Украйна. Че се е молил на китайския президент Си Цзинпин да му помогне да спечели втори мандат. Че е предлагал на Си и на турския президент Ердоган услуги под формата на намеса в независимата съдебна система на Съединените щати. Завчера Болтън заяви в телевизионно интервю, че Тръмп е некомпетентен и некадърен като президент. Отговорът беше, че бившият съветник е лъжец.

„Защо Болтън го прави сега, а не го предостави това в Конгреса, когато беше поканен да свидетелства на процеса за импийчмънт срещу Тръмп, за мен не е много ясно. Той според много хора е можел да отиде да свидетелства без някакви проблеми за него, но поиска да има нареждане от съда. А след това подцени Сената, като мислеше, че като каже - готов съм да свидетелствам пред Сената, Сенатът ще го покани, но Сенатът не го покани, защото републиканците в Сената много добре знаят какво ще каже Болтън“, каза Асенова.

Тактическа грешка със стратегически последици

Според нея  тази тактическа грешка на Болтън стратегически последици в момента, както върху резултата от импийчмънта на Тръмп, така и върху самият Болтън и неговата репутация в Америка.

„Но фактите, че той сега публикува тази книга и рискува да изгуби целия хонорар, всички печалби от книгата, ако съдът се произнесе не в негова полза, означава, че парите не са основното, което го движи да бърза с публикацията“.

„Това, което Доналд Тръмп прави с външната политика, се отразява не на неговия базов електорат, но се отразява на тази интелигентна част  от републиканската партия, за която външната политика е въпрос на сигурността и на внушение“, каза Асенова.

Бърза победа, къде? На Балканите

Според нея Доналд Тръмп се стреми към някаква бърза победа на международната сцена, към нещо, с което да се закичи преди изборите.

„И Ричард Гренел положи много усилия да постигне такава победа, така да се каже, на Балканите - споразумение между Сърбия и Косово. Не мисля, че някой в администрацията го е грижа точно какво споразумение ще се подпише. За тях е важно да имат споразумение, един въпрос да се разреши на Балканите“, каза Асенова.

„Последиците от евентуална размяна на територии не ги вълнуват изобщо, въпреки че се опитаха хора от администрацията да убеждават независими анализатори да пишат в полза на размяната на територии, защото считаха, че това ще бъде начинът да се реши въпросът“, каза тя и продължи:

„Няма да има споразумение между Косово и Сърбия, просто защото не е толкова просто, не е толкова бързо, въпросът е много сложен, Белград не е готов да отстъпи, Косово заяви, че няма да отстъпи, няма да приеме размяна на територии, така че нещата според мен се затягат много повече, отколкото се приближават до разрешаване“.

„Но фактът, че американската администрация, по думите на Албин Курти, се намеси във вътрешната политика на Косово да помогне за отстраняването на правителството на Курти, за да има евентуална подобна сделка, подкопа авторитета на Америка в Косово - една страна, един народ, който е абсолютно лоялен към Америка и благодарен за това, което Америка направи за тях, и това е много тъжно“.

Тръмп изглежда отново се надява на помощ от Путин

Асенова нарече „погрешен ход“ протегната от Тръмп ръка към Путин с настояването за възстановяване на Г-8.

„Не допринася с нищо за неговата база гласоподаватели, които не се интересуват от международна политика или много малко се интересуват от международна политика. В същото време обаче разочарова републиканци, които са от класата на Джон Маккейн, от класата на Мит Ромни, които вярват в принципите на международната политика и вярват, че американската сигурност и принципите на демокрация са най-важното нещо. Фактът, че той отново протяга ръка към Путин, означава, че той отново се надява на помощ в изборите. Според мен няма друго обяснение за това“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев беше президент на асоциацията, в която членуват над 60 журналисти, блогъри и писатели. Минчев има над..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Климатичните промени и младите

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време . Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на тази тема - "Образование, околна среда и действия за климата".   Според Люк ван Оз е..

публикувано на 23.04.24 в 11:42

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния  премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47

200 шофьори на ден карат с превишена скорост в Монтанско

По близо 200 нарушения на ден на скоростния режим са установени по пътищата в област Монтана за една седмица. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. 1 239 нарушения са установени при едноседмичната операция за спазване на скоростните режими в област Монтана.  Акция ”Скорост" бе..

публикувано на 23.04.24 в 10:44
Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете правителство в Лас Палмас де Гран Канария, където обсъдиха законодателната реформа, която ще позволи..

публикувано на 23.04.24 в 10:35

БСП се регистрира за предсрочните избори и евровота

Коалиция "БСП за България" се регистрира за предстоящите парламентарни и европейски избори и внесе 10 хиляди подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че тръгват в тази кампания, за да печелят доверие на гората. На първи май БСП ще обяви ново ляво обединение. Нинова заяви, че е разочарована от Елена Йончева и появата и в листите на..

публикувано на 23.04.24 в 10:31