Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич свали маската, пускайки бюлетина

| обновено на 21.06.20 в 20:07
Автор:
Александър Вучич, носещ маска за лице, пристига в избирателната секция в Белград
Снимка: БТА

При засилени противоепидемични мерки се провеждат изборите за парламент и местна власт в Сърбия. В избирателните секции са предприети всички необходими мерки, всички членове на избирателните комисии работят с маски, ръкавици, използват се защитни средства, посочи председателят на Републиканската избирателна комисия (РИК) Владимир Димитриевич, цитиран от БТА.

Той допълни, че ако гражданите, които отиват да гласуват, нямат маски или ръкавици, им се раздават защитни средства на място.

Димитриевич посочи, че в парламентарните избори участват 21 партии, което е най-големият брой в сравнение с предишните четири изборни цикъла.

Вотът, освен в условията на пандемията от Covid-19, се провежда и на фона на обявен бойкот на изборите от страна на основните опозиционни партии.  Въпреки това в тях участват 20 малки опозиционни формации.

Представителят на Републиканската статистическа служба и член на РИК Миладин Ковачевич съобщи, че избирателната активност до 15 часа местно време (16 часа българско) е 26,11 на сто. Във Войводина своя вот са дали 27,83%.

Сръбският президент Александър Вучич гласува в ранния следобед в избирателна секция в Нови Белград. Вучич влезе в избирателната секция със защитна маска, но я свали преди да пусне бюлетината в урната. Президентът не носеше ръкавици.

След като гласува, той заяви:

„Вярвам в успеха. Надявам се на добър резултат. Виждам хора на опашки в цяла Сърбия. Очаквам добра избирателна активност. Освен това за мен и като председател на партията е важно доколко хората ще оценят нашата работа и резултатите от предишните четири години, както и плановете ни за следващия период".


За гласуване на днешните избори са отворени общо 8385 избирателни секции, от които 42 в чужбина.

Право на глас на тези избори имат 6 583 665 граждани. Вотът се следи от 3341 местни и 111 чуждестранни наблюдатели, което е с 50 процента повече от предходните избори. Избирателните секции ще бъдат отворени до 20 часа местно време (до 21 часа българско).

Според последните проучвания Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич има шанс да спечели близо 60 процента от гласовете, а нейната съюзничка  - Социалистическата партия на Сърбия (СПС) - 12 процента.

Над половината от гласовете се очаква да бъдат подадени за партията на Вучич, която държи властта вече осем години. За това допринасят обещанията на президента за повишаване на относително ниските заплати, а според критиците на Вучич и крайно лошата медийна среда в Сърбия.

На второ място в предварителните класации се нарежда Социалистическата партия на отдавнашния съюзник на Вучич Ивица Дачич. Според проучванията опозиционният Сръбски патриотичен съюз на Александър Шапич ще бъде едва трети по сила в новата Скупщина.

Единствената интрига според наблюдателите е каква ще бъде избирателната активност на вота.


Очаква се в Босилеград избирателната активност да надвиши 50 на сто. В късния следобед активността в града с голяма българска диаспора надхвърли 30%.

Маски и ръкавици са осигурени за гласоподавателите и членовете на секционните комисии, предаде кореспондентът на БНР в региона на Кюстендил.

Гласоподавателите в Босилеград се активизираха след обяд. Дотогава бяха по градините и на полето. Изборният ден премина спокойно, дори вяло.

Журналистът от радио Босилеград Петър Рангелов отбеляза, че противоепидемичните мерки се спазват и са осигурени предпазни средства за всички:

"Сега ще бъде най-голяма избирателната активност. Задължително членовете на секционните избирателни комисии носят маски и ръкавици. На всеки, който иска, се предоставят маски и ръкавици. Не е задължително за гласоподавателите, но на всяко място има торбичка с маски и ръкавици  - всеки да си вземе".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Епидемия и коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която ни сполетя", каза пред БНР Мариян Курдов, който се занимава с трайни насаждения. По думите му е..

публикувано на 26.04.24 в 11:29
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява ДПС, защото това зависи единствено от вота на избирателите и решението на движението. Изборният..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени..

публикувано на 26.04.24 в 11:10