Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Златев бе на едночасов разпит в спецпрокуратурата

| обновено на 22.06.20 в 12:50
Валентин Златев се насочва към Специализираната прокуратурата за разпит като свидетел.
Снимка: БГНЕС

Председателят на Контролния съвет на “Лукойл България” Валентин Златев беше на едночасов разпит в специализираната прокуратура, но отказа да съобщи по кое разследване са му задавали въпроси. 

Златев заяви, че не се притеснява, защото всичко около бизнеса му е законно. 

От думите на Златев стана ясно, че прокурорът, който го е разпитвал, е Генка Бързашка, която наблюдава разследването за опасния боклук, по който пък обвиняеми са бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови и бившият заместник-министър Красимир Живков.

Валентин Златев заяви след разпита, че не е собственик на "Лукойл", за да го наричат олигарх:

"Публичното говорене в държавата достигна такова ниско ниво, че в крайна сметка, трябва да има някаква отговорност за думите, които хората изричат. И в това отношение аз ще търся отговорност на всеки, който злоупотребява с името ми“.

На влизане Златев беше питан дали е на разпит именно заради това разследване. Той обеща да разкаже повече и каза само.

„Нямам представа. Явете се да бъдете разпитан като свидетел. Нека да влезна вътре и ще ви отговоря. Закъснявам. Това, което знам, че няма нищо заради, което да се притеснявам“.

След разпита обясни, че е помолен да не коментира публично за какво е всъщност, за да не пречи на разследването. Каза, че познава разследваните братя Бобокови и Красимир Живков и толкова. 

Именно такова определение за него даде лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

Валентин Златев каза, че ако лидерът на партията се откаже от имунитета си, ще го съди. Отказа да коментира какво следва от създаването на държавната петролна компания с аргумента, че законите трябва да се спазват

От „Лукойл“ обявиха преди десетина дни за призовката до Валентин Златев с уточнението, че не са наясно c повода за нея, освен че ще бъде разпитван като свидетел. Оттам опровергаха информации в социалните мрежи, че шефът на Контролния съвет се укрива в чужбина.

Няколко дни по-късно самият Златев излезе с отворено писмо до медиите, провокирано от твърдения на депутати от управляващата ГЕРБ, че е участвал в обща среща с лидера на БСП Корнелия Нинова и укриващия се в Дубай хазартен бос с 18 обвинения Васил Божков.

Преди това пък зам.-председателят на парламента и съпредседател на „Обединените патриоти“ Валери Симеонов обяви:

„След Васил Божков идва времето на Валентин Златев. Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е, че има първи удар, втори удар, очаквайте и трети удар“, каза в края на май Симеонов.

„Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България“,  каза тогава Златев, като уточни, че компаниите му са си внасяли данъците и са осигурявали работни места, спазвайки закона.

„Смятам, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред“, написа бизнесменът в отвореното си писмо, предшестващо днешния му разпит. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън с първа изява след оттеглянето си, Тръмп нападна Камала Харис

В първата си публична изява след оттеглянето си от кандидатпрезидентската надпревара в Съединените щати Джо Байдън аргументира решението си. В обръщение от Овалния кабинет в Белия дом 81-годишният Байдън заяви: "Почитам тази служба, но повече обичам страната си. За мен беше чест да служа като ваш президент. Но защитата на демокрацията, която е..

публикувано на 25.07.24 в 04:19

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35