Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любчо Трохаров:

Стратегията на Сърбия - да вземе каквото и да е от сделката за Косово

Любчо Трохаров
Снимка: БГНЕС

Изборите в Сърбия са първите в Европа в ситуация на пандемия. Те се проведоха при пълен бойкот от страна на опозицията и при предварителна прогнозираност на резултатите. Факт е доминацията на Сръбската прогресивна партия при 10 души опозиция. Утвърждават се авторитетът и лидерските позиции на Александър Вучич“. Това коментира пред БНР Любчо Трохаров, дипломат от кариерата, бивш посланик на България в Босна и Херцеговина, Хърватия, има два мандата в Белград.

Според него не могат да се очакват кардинални промени относно геостратегическата ориентация на Сърбия.

„Първата декларация на Вучич след вота е, че ще работи за европейския път на Сърбия, което е сигнал, подаден към Вашингтон и Москва. За него остават стратегическите усилия за евроинтеграция. Това ще предопредели тактиката и стратегията му в бъдещата му политика“. 

В предаването „12+3“ Любчо Трохаров допълни:

Най-големият проблем е Косово. Белград ще има стратегия да вземе каквото и да е от сделката с Косово – територия и население, както беше направено с Босна и Херцеговина. Всички разговори ще бъдат около това какво Сърбия може да получи, ако признае Косово, а признанието на Косово ще бъде факт... Изключвам възможността за промяна на границите. Единствените компромиси могат да се направят около статута на общините със сръбско население“. 

Интервюто с Любчо Трохаров можете да чуете в звуковия файл. 

Александър Вучич

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Малинов в НС, архив.

Енергийният министър: Няма решение за хранилище за ядрени отпадъци у нас

Няма решение за изграждане на хранилище за погребване на ядрени отпадъци при нас, както и избрани терени, заяви енергийният министър Владимир Малинов в рамките на изслушване в парламента. Той уточни, че за изграждането на такова депо са правени само предварителни проучвания на подходящи терени. "Изводът от тези предварителни проучвания е, че..

публикувано на 16.08.24 в 10:14

Забранено е паленето на огън в района на Рилския манастир

Забраната за палене на огън, във връзка с обявения пожароопасен сезон е за периода 16 април до 30 ноември, напомнят от Природен парк Рилски манастир“. На защитената територия е забранено паленето на огън. Напомнянето е заради увеличения брой туристи и посетители през август и септември заради многото християнски празници, сред които Успение на..

публикувано на 16.08.24 в 10:10

Турция продължава борбата с пожарите, затваря достъпа до някои туристически забележителности

В Турция продължава работата по потушаването на горските пожари, бушуващи в четири окръга на страната. Като причина за бедствието се посочват високите температури през последните дни. БТА съобщава, че докато огънят бъде потушен, в района на историческия полуостров Гелиболу в Чанаккале, ще бъде забранено посещението на туристическите..

публикувано на 16.08.24 в 10:02

Безработицата в страната през юли - 5,41%

5,41 на сто е нивото на безработица в страната през юли, отчитат от Агенцията по заетостта. За изминалия месец регистрираните безработни са 152 844 души, а започналите работа са 14 542. Отчита се и увеличение на броя на заявените свободни работни места, като  сред най-търсените професии са: преподаватели, работници в добивната, и преработващата и..

публикувано на 16.08.24 в 09:45
Доц. Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев за служебния кабинет: Още нищо не е сигурно

Хората ще запомнят 50-ия парламент със скандалите , каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.  По думите му в този парламент са се гласували законопроекти от всякакъв порядък: "Не е препоръчително един парламент, който не е в състояние да сформира устойчиво и стабилно мнозинство, да законодателства, особено по въпроси, които засягат..

публикувано на 16.08.24 в 09:10

Една година от убийството на Алексей Петров

Точно 1 година се навършва днес от убийството на бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров.  Той беше застрелян по време на разходка в местността "Бай Кръстьо" на планината "Витоша".  При атентата беше ранена и треньорката по тенис Мирослава Михайлова.   Стрелялият по Петров и Михайлова бяга от местопрестъплението с..

публикувано на 16.08.24 в 08:58

Изложба с всички корици на българската Конституция гостува във Велико Търново

Изложба, представяща всички корици на българската Конституция, гостува за два дни във Велико Търново. Творбите са на 7 визуални артисти и са част от кампанията "Ако съдим книгата по корицата". Изследване за Българския институт за правни инициативи от края на миналата година показва, че над 90 % от българите не познават конституцията...

публикувано на 16.08.24 в 08:43