Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция задържала 4 френски шпиони

Изглед към Истанбул, където били задържани предполагаемите френски шпиони.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е задържала в Истанбул четирима турски граждани, обвинени в политически и военен шпионаж в полза на Франция, съобщава в. „Сабах“. Четиримата събирали информация за религиозни и консервативни турски неправителствени организации.

Според изданието основна роля имал Метин Йоздемир, който установил контакти с френски военни в Афганистан, където е служил като войник в турската мисия в страната. Впоследствие той е започнал да работи за френските специални служби и привлякъл още трима турски граждани - общински служител, хотелиер и продавач на мобилни телефони - към дейността си, заблуждавайки ги с фалшива карта на служител на турските специални служби МИТ. Йоздемир се е мотивирал, че събира информация за евентуални мрежи на групировката „Ислямска държава“. 

Шпионският казус идва на фона на обтягане на отношенията между Анкара и Париж напоследък.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон заяви, че Турция „играе опасна игра“ в Либия, която противоречи на всички нейни ангажименти, поети по време на Берлинската конференция за намиране на мирно решение на либийската криза. 

На 17 юни Франция обвини Турция, че турски военен кораб е взел на прицел френски военен съд, опитващ се да провери търговски кораб, заподозрян, че пренася оръжие за Либия.

Според военното ведомство в Париж френският съд на три път е бил взел на прицел от радарната система за насочване на ракетите на турски военен кораб в района. А представител на френското военно министерство ги нарече „изключително враждебни и агресивни действия“.

Турски официални лица отхвърлиха обвиненията и атакуваха Париж, че доставя оръжие на „превратаджията и пират“ ген. Халифа Хафтар.

В Либия Анкара подкрепя международно признатото правителство на националното съгласие в Триполи и го снабдява с оръжие и техника, докато редица арабски страни и Франция поддържат силите на ген. Халифа Хафтар в Източна Либия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
село Стрелец

Безводие мъчи горнооряховскато село Стрелец: Хората са готови да бойкотират предстоящите избори

Умираме бавно, казват хората от село Стрелец в община Горна Оряховица. От началото на август в населеното място с 250 жители е обявено бедствено положение заради безводието. Общинските водоноски все още не са достъпни за хората, затворени са в частен двор, защото не са минали пробите и изследванията на здравните власти. Чакат се 37 тона..

публикувано на 12.08.24 в 09:05

Подменят осветлението пред двата терминала на летище София

От днес започва подмяна на уличното и парковото осветление на площите пред Терминалите 1 и 2 на летище София. До 10 септември са възможни затруднения с трафика, защото дейностите ще окажат влияние на подходите към терминалите, обясниха от аерогарата. От летището призовават пътниците да планират допълнително време за придвижване до двата..

публикувано на 12.08.24 в 09:00
Снимката е илюстративна

Локализиран е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за  нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана, служители на горското в Берковица..

публикувано на 12.08.24 в 08:56

Илия Хрисимов, полицейски синдикат: Политиците - с техните боричкания с министъра, намесват и работещите в системата

"Ние не сме организаторите. УС на синдикалната организация на служителите в МВР не участва в това събиране ". Това обясни пред БНР Илия Хрисимов, зам-председател на синдиката, след като н а Фейсбук страницата на Столичната дирекция на вътрешните работи се появи   съобщение за събиране на полицаи в12 часа днес - 12.08, пред НС заради "безпрецедентен..

публикувано на 12.08.24 в 08:55

Заради пожара край Атина: Евакуираха пациенти на две болници

Продължава гасенето на големия пожар, който избухна вчера до град Варнава близо до гръцката столица Атина. Още хора са евакуирани, сред тях пациентите на две болници. Огънят от пожара до Атина обхвана фронт 20 километра, като изгори горска растителност и много къщи. През цялата нощ продължи евакуацията на хора. Наложи се да изнесат..

публикувано на 12.08.24 в 08:51

Отбелязваме Международния ден на младежта

Днес е Международният ден на младежта, отбелязан за първи път на 12 август 2000 година. В България се чества от 2007 година. Чрез различни обществени и художествени прояви денят насочва вниманието към проблемите на младите хора, както и към тяхното участие в световните инициативи за опазване на околната среда, развитието на лидерските..

публикувано на 12.08.24 в 08:35
Лойд Остин

Лойд Остин е разпоредил допълнително американско военно присъствие в Близкия изток

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разпоредил допълнително американско военно присъствие в Близкия изток. Към региона ще бъде изпратена подводница с управляеми ракети. Ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" ще ускори разгръщането си там. Новината идва часове след информацията за телефонен разговор на Лойд Остин с..

публикувано на 12.08.24 в 08:32