Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със символично запалване на олимпийският огън в НСА отбелязаха Международния олимпийски ден

Студентите на Национална спортна академия „Васил Левски” символично запалиха олимпийския огън, с който дадоха началото на отбелязването на Международния олимпийски ден.

При спазване на противоепидемичните мерки и изисквания гости на тазгодишното събитие, организирано от олимпийския клуб на НСА, бяха колеги и млади последователи от столични училища, както и членове на олимпийския клуб в  Босилеград. Те имаха възможността да гледат и специално създадения за събитието филм на гл.ас. Емилия Витанова – преподавател в катедра „Мениджмънт и история на спорта“. 

От името на ректора на спортната Академия и академичното ръководство, с поздравление към участниците се обърна проф. Апостол Славчев, заместник-ректор по качеството на образованието и акредитацията. Той припомни на младите хора целта и идеите за честването на този ден.


„Традицията да се отбелязва Олимпийския ден в България дължим на олимпийския клуб на нашата Академия, който преди 24 години, с подкрепата на БОК, учреди символичното факелно бягане, посветено на 100-годишнината от провеждането на първите олимпийски игри в Атина“ – допълни проф. Славчев.  

На финала на факелното бягане, преминало през територията на НСА и Студентски град, той прие символичния огън с традиционното за всеки олимпийски факлоносец „Приемам с гордост олимпийския огън чист и неопетнен“ и пожела на всички да го носят в сърцата си, за да продължават да разпространяват ценностите и идеалите на Олимпизма.


Международният олимпийски ден бе честван днес и във водната учебно-спортна база на НСА в Несебър, където студентите от специалност „Адаптирана физическа активност и спорт“, при строго спазване на противоепидемичните мерки, чрез забавни игри, отдадоха почитта си към олимпийските символи и идеи.

"В олимпиъзмът една от основните ценности е надеждата и волята за успех. Няма причина при тези условия да се откажем от запазването на нашите ценности. Утвърждаването и изявата на ценностите, особено в трудни времена е много по-съществена отколкото в нормална обстановка. Защо? Защото това се превръща в един културен и духовен пример, който дава на хората упование, вяра и воля за това, да търсят доброто, да търсят смисъла и значението на спорта, като елемент от това, което аз наричам живия дух на човека и обществото“, сподели специално за БНР проф. Лозан Митев - ръководител катедра „Мениджмънт и история на спорта“ в Национална спортна академия „Васил Левски“.



На 23 юни 1894 година в Париж се провъзгласява  учредяването на олимпийското движение, определяйки основните принципи на съвременния спорт основан на хуманизма, спортната етика и благородство, разпространение на идеята за уважение и приятелство между обществата и личностите с различни култури, идеи, традиции и икономически възможности.


Олимпийското факелно бягане като церемониал, с който се отбелязва Олимпийския ден в България се осъществява за първи път през 1996 година, в чест на 100 - годишнината от съвременните олимпийски игри и е инициатива  на студентите от Олимпийския клуб в Академията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плувци и гимнастици заминаха за олимпийската столица

Първите български спортисти, които ще влязат в олимпийското село отпътуваха рано тази сутрин за Париж.  От летище София днес за френската столица заминаха състезатели, треньори и специалисти от щабовете по плуване и спортна гимнастика.  Първите български олимпийци, които ще влязат днес в олимпийското село са състезателите по плуване Габриела Георгиева,..

публикувано на 19.07.24 в 09:29
 Виктор Кампенартс

Виктор Кампенартс спечели 18-ия етап от Обиколката на Франция

Белгиецът Виктор Кампенартс от отбора на Лото-Дестини спечели 18-ия етап от Обиколката на Франция - 179,5-километровата дистанция от Гап до Барселонет. 32-годишнят Кампенартс бе в откъсване, но победата му бе изкована във финален спринт срещу французина Матео Верше (ТоталЕнерджис) и поляка Михал Квятковски (Инеос), които завършиха с време, рано на..

публикувано на 19.07.24 в 07:03
Кале Рованперя

Кале Рованперя поведе в рали Латвия

Кале Рованперя е лидер след пролога на рали Латвия, осми кръг от световния шампионат по автомобилизъм на различни настилки.  Финландският пилот на Тойота води със 7:28.5 минути след първите километри на надпреварата. На втора позиция е белгиецът Тиери Нювил с Хюндай, докато трети за момента е Себастиен Ожие (Франция) с Тойота. Състезаващият се с..

публикувано на 19.07.24 в 06:43

ЦСКА 1948 научи съперника си в турнира Лига на конференциите

Отборът на Будучност ще бъдесъперник на ЦСКА 1948 във втория квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите. Будучност се класира за втория квалификационен кръг в турнира Лига на конференциите.  В среща-реванш отборът от Черна гора победи с 3:0 у дома Малишева от Косово и след общ резултат 3:1 си осигури двубой срещу ЦСКА 1948. Игор Иванович..

публикувано на 19.07.24 в 06:38
Душан Керкез

Душан Керкез: Заслужавахме да продължим

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез не скри задоволството си от продължаването на неговия отбор във втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. "Канарчетата" стигнаха до равенство 2:2 при гостуването си на Марибор и с общ резултат 4:3 отстраниха словенския тим. "Искам да поздравя футболистите за страхотно представяне,..

публикувано на 19.07.24 в 00:00
Ботев отстрани Марибор след 2:2 в Словения

Ботев (Пд) отстрани Марибор и продължава в Лига Европа

Носителят на Купата на България Ботев (Пловдив) се класира за втория квалификационен кръг на футболния турнир Лига Европа след като направи 2:2 при гостуването си на словенския Марибор в реванша. В първата среща пловдивчани бяха спечелили с 2:1. В 13-ата минута Ян Репас откри резултата в полза на домакините. Той получи пространство да..

публикувано на 18.07.24 в 23:39
Йоана Георгиева

Йоана Георгиева е на полуфинал в Пловдив

Йоана Георгиева се класира на полуфинал на 500 метра едноместен каяк при жените до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. 21-годишната българка завърши на второ място в серията си и така се класира за полуфиналите. Тя попадна във втората от трите полуфинални серии, която е насрочена за събота (20 юли) от 17:09 часа...

публикувано на 18.07.24 в 18:39