Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локомотив (Пд) отстрани Левски, ще защитава трофея си на финала

Левски - Локомотив (Пд)
Снимка: БГНЕС

Носителят на трофея Локомотив (Пловдив) се класира за финала на турнира за купата на България за втора поредно година, след като завърши 0:0 при гостуването си на Левски в срещата-реванш от полуфиналите на надпреварата.

"Черно-белите" бяха спечелили първата среща с 2:0 и с организирана и дисциплинирана игра по силния дъжд на стадион "Георги Аспарухов" не дадоха много шансове на съперника, а и вратарят на гостите Мартин Луков беше много стабилен.

Двубоят беше последен за капитана на "сините" Живко Миланов, който обяви, че прекратява кариерата си след 231 срещи с екипа на родния си клуб.

Миланов беше награден от изпълнителния директор на столичани Павел Колев, както и от БФС, за цялостната му кариера. Той беше бурно аплодиран и от феновете на трибуните.

Вторият капитан Иван Горанов пък получи специална фланелка с номер 100 по повод юбилейния си стотен мач за Левски.

Въпреки че трябваше да наваксват два гола, старши треньорът на домакините Георги Тодоров пусна стартов състав без чист нападател, а на върха на атаката действаше полузащитника Стайн Спиерингс.

Левски стигна до първия си и единствен по-добър шанс през първото полувреме в 24-ата минута, когато Франко Мазурек изведе Станислав Иванов в дясно в пеналта, но крилото не успя да намери целта от 7-8 метра.

Локомотив пък пропусна своята добра възможност малко в 43-ата минута. След центриране от ляво Бирсент Карагерен засече отблизо от въздуха, но Георги Георгиев показа отличен рефлекс и изби.

Левски направи няколко силни минути в средата на второто полувреме и на няколко пъти беше близо до откриването на резултата.

В 64-ата минута Иван Горанов центрира от ляво и Паулиньо засече с глава от десетина метра, но Луков изби в корнер.

В следващата атака след центриране от корнер Холмар Ейолфсон върна топката към границата на малкото наказателно поле и Найджъл Робърта отправи акробатичен ножичен удар от въздуха, но в обсега на Луков, който направи ново отлично спасяване.

В края "сините" отново натиснаха. В 88-ата минута Луков направи още едно страхотно спасяване. Той изби удар с глава от 5 метра на Робърта под гредата след подаване на Горанов от ляво.

В добавеното време Янис Каргас с глава след центриране от корнер прати топката в мрежата, но главният рефер Никола Попов не призна гола, след като видя нарушение в атака на гръцкия защитник срещу Диниш Алмейда.

След мача със сълзи на очите Живко Миланов се сбогува с публиката на "сините".

Локомотивци ще защитават трофея си от миналата година на финала на 1 юли срещу победителя от сблъсъка ЦСКА София - Ботев (Пловдив), чийто реванш е в сряда от 20.30 ч.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева с пето място във финала на прескок

Валентина Георгиева се класира на пето място на финала на прескок при жените на турнира по спортна гимнастика на Игрите в Париж. 18-годишната българка, която е дебютантка на най-големия спортен форум, изпълни много добре и двата си прескока. Първо тя направи "Юрченко" с два винта и получи 14.100, след което "Цукахара" с винт и половина и беше..

публикувано на 03.08.24 в 18:49
Рами Киуан

Рами Киуан не успя да стигне полуфиналите в Париж

Рами Киуан отпадна на четвъртфиналите в категория до 71 килограма на олимпийския турнир по бокс Париж и остана на крачка от медалите. 24-годишният Киуан загуби от Омари Джоунс (САЩ) с 0:5 (27:30, 27:30, 27:30, 27:30, 27:30) съдийски гласа и не успя да се класира за полуфиналите, с което да си гарантира най-малко бронз. Настоящият европейски..

публикувано на 03.08.24 в 17:51
Матю Ебдън/Джон Пиърс

Матю Ебдън и Джон Пиърс спечелиха олимпийската титла на двойки мъже

Австралийците Матю Ебдън и Джон Пиърс спечелиха титлата на двойки мъже в турнира по тенис на Олимпийските игри в Париж. Ебдън и Пиърс победиха на финала четвъртите поставени Раджийв Рам и Остин Крайчек (САЩ) с 6:7(6), 7:6(1), 10:8 за малко повече от два часа на корта.

публикувано на 03.08.24 в 16:16
Томас Бах - президент на МОК

Томас Бах: Хелиф и Лин са родени жени

Международният олимпийски комитет (МОК) иска да запази бокса в програмата на Игрите за Лос Анджелис 2028, каза президентът на организацията Томас Бах. През юни 2023 година сесията на МОК отне членството на Международната боксова асоциация (IBA), тъй като федерацията, лишена от правото да провежда олимпийските квалификации през 2019-а, не можеше да реши..

публикувано на 03.08.24 в 14:37

Националът Йордан Минчев сменя Балкан Ботевград с Белгия

Баскетболният национал Йордан Минчев ще продължи кариерата си в първенството на Белгия, след като подписа договор за следващия сезон със Спиру Шарлероа, обявиха от клуба с публикация в социалните мрежи. През последния сезон той игра за Балкан Ботевград, към който се присъедини към отбора през есента на 2023 година от румънския Сибиу и изигра 37 мача...

публикувано на 03.08.24 в 11:38

Кристиан Василев завърши 14-ти в гребането

Българският гребец Кристиан Василев се класира на 14-то място на скиф на Олимпийските игри в Париж, след като завърши на втората позиция във финал C. Василев се движеше трети в първите 1500 метра, но направи много силна атака във финалните 500, с която изпревари бразилецът Лукаш Вертен Ферейра. Крайното време на българина беше 6:44.61, а по-бърз от..

публикувано на 03.08.24 в 10:58

Български експонат обогати Олимпийския музей в Лозана

Олимпийската шампионка с ансамбъла на България по художествена гимнастика от Токио 2020 Стефани Кирякова подари свое трико на Олимпийския музей на МОК в Лозана. "Да видиш трикото си на снимка е едно. Но да преживееш олимпийския музей, където е събрана историята на олимпийските игри от тяхното начало и да осъзнаеш, че си част от това, е съвсем различно...

публикувано на 03.08.24 в 10:19