Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„Още една отсрочка за касови апарати“, съобщава „24 часа“. Отлагането със 6 месеца било в помощ на бизнеса. Промените в наредбата, която трябва да влезе в сила от 31 декември, са публикувани на сайта на Министерството на финансите за обществено обсъждане.

„Пазарът на ток е в хаос“, алармира „Труд“ с водещото си заглавие. Остават само три месеца малките фирми да се включат в този пазар. Липсва информационна кампания за това, става ясно от публикацията. „Труд“ допълва, че стопанските потребители биват заблуждавани с крайния срок за избор на доставчик - 30 септември. Енергийният експерт проф. Атанас Тасев съветва от страниците на вестника да се избира голям търговец на ток. И още нещо важно - договорът е индивидуален и може да бъде с различна продължителност.

Според заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, по две хиляди души на ден си намират работа напоследък. Това е тенденция , сходна с обстановката преди коронакризата, пояснява Русинова. В интервю за „Монитор“, тя подчертава, че ведомството е предвидило помощ от 150 милиона лева, за да може малки предприятия да наемат хора.

„Държавата не е дала и лев за епидемията“ е водещото заглавие на „Дума“. Парите, с които властта парадира, са от еврофондове, от Здравната каса и от дарения. Цитирано е интервю за БНР с председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Сушата изяде добивите от жито“, пише „Земя“. В община Шабла прибират по сто килограма от декар, което е пет пъти по-малко от миналото лято. Последните дъждове в Добричко пък са нанесли допълнителни поражения в житните масиви.

Заради стагнацията на европейските пазари коронакризата е засегнала търговията с билки, информира „Монитор“ на първа страница. Износът е намалял под 10 хиляди тона за една година, браншът прогнозира спад на цените. Пет хиляди лева е най-високата глоба за бракониерите на лечебни растения, поставени под особен режим с цел опазването на растителния вид, пише още вестникът.

Български учени от Селскостопанската академия създават пиво с цветя и билки, съобщава „Телеграф“. Вложени са екстракти от мента и маточина. Теменужки повишават нивото на антиоксидантите в пивото с 50 на сто.

„Хиляди онкоболни в Пловдив остават без лъчетерапия“, алармира „24 часа“. Лекари предупреждават, че ако не се купи нов линеен апарат за процедурата, пациентите ще ходят в Турция. От управата на Комплексния онкологичен център настояват Общинския съвет да отпусне средства, за да е сигурно лечението на повече от 5 500 пациенти.

Според „Телеграф“ сметките на абонатите на столичната „Топлофикация“ отново не са реални. В изравнителните сметки сумата е изготвена по формула, която тричленен състав на Върховния административен съд е отхвърлил. Новата формула, която топлинните счетоводители прилагат, е същата, съобщава изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Съмнявам се, че номинираната за премиер ще удържи на политически натиск

"На министър-председателя му трябва политически опит, а не да е счетоводител, инженер, зоотехник или какъвто и да е по професия. Много се съмнявам, че номинираната за кандидат за министър-председател поради факта, че заема позиция в Сметната палата и е в "домовата книга", от която президентът избира, на практика би могла да удържи на политически..

публикувано на 12.08.24 в 09:21

"Варна се е превърнала в строителна площадка": Жителите излизат на протест срещу изсичането на дървета

От 16 часа във Варна ще се проведе протест срещу изсичането на дървета. Гражданите ще се съберат пред общината, за да изразят недоволството си. От 7-те кедровите дървета, с които хората имат спомени от 60 години, останаха само две , разказа кореспондентът на БНР Даниела Стойнова Недоволни жители се срещнаха с кмета на града Благомир Коцев,..

публикувано на 12.08.24 в 09:17
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

Стартира тридневен форум под мотото "Ела си в Благоевград"

" Ела си в Благоевград" е мотото на тридневен форум, организиран от екипа на кмета Методи Байкушев. Предвидени са срещи с успели в бизнеса местни жители, които ще представят своя модел на работа, както и възможностите да привлекат кадри към своите компании. По време на форума кметът ще представи стратегията за развитие на Благоевград за..

публикувано на 12.08.24 в 09:11
село Стрелец

Безводие мъчи горнооряховскато село Стрелец: Хората са готови да бойкотират предстоящите избори

Умираме бавно, казват хората от село Стрелец в община Горна Оряховица. От началото на август в населеното място с 250 жители е обявено бедствено положение заради безводието. Общинските водоноски все още не са достъпни за хората, затворени са в частен двор, защото не са минали пробите и изследванията на здравните власти. Чакат се 37 тона..

публикувано на 12.08.24 в 09:05

Подменят осветлението пред двата терминала на летище София

От днес започва подмяна на уличното и парковото осветление на площите пред Терминалите 1 и 2 на летище София. До 10 септември са възможни затруднения с трафика, защото дейностите ще окажат влияние на подходите към терминалите, обясниха от аерогарата. От летището призовават пътниците да планират допълнително време за придвижване до двата..

публикувано на 12.08.24 в 09:00
Снимката е илюстративна

Локализиран е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана, служители на горското в Берковица и..

публикувано на 12.08.24 в 08:56

Илия Хрисимов, полицейски синдикат: Политиците - с техните боричкания с министъра, намесват и работещите в системата

"Ние не сме организаторите. УС на синдикалната организация на служителите в МВР не участва в това събиране ". Това обясни пред БНР Илия Хрисимов, зам-председател на синдиката, след като на  Фейсбук страницата на Столичната дирекция на вътрешните работи се появи   съобщение за събиране на полицаи в 12 часа днес, пред НС, заради "безпрецедентен опит..

публикувано на 12.08.24 в 08:55