Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реставрират близо 200 препарирани животни в училище във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Експерти от Националния природонаучен музей при Българската академия на науките ще реставрират препарираните животни от колекцията на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. Търновското училище е единственото в страната, което притежава подобна колекция от близо 200 препарирани животни и птици. Експонатите са събирани в продължение на един век и са съхранени в специален кабинет.

Най-старата гимназия във Велико Търново „Св. св. Кирил и Методий“ пази уникална колекция от 182 препарирани животни. Някои от уникалните дори за страната екземпляри са сериозно пострадали и се нуждаят от реставрация. Дълги години животните са били в бившия музей на гимназията, който през годините е станал складът на училището, а днес е кабинетът по биология и химия, разказва учителката по биология Пламена Василева:

„Когато дойдох в гимназията, видях колко всъщност ние сме богати и колко ценно наследство са ни оставили, все пак ние сме първата гимназия във Велико Търново и имаме най-много препарирани животни. Най-интересни за децата са маймунката, кенгурото, дивата котка, също така алигаторът. Имаме много видове птици“, допълни Василева.

Пламена Василева        Снимка: Здравка Маслянкова

Тепърва ще се разплита историята как птицата Киви, трите колибри, чапли, щъркели, пеликан, хамелеон и още десетки препарирани животни са се озовали в Хуманитарната гимназия през годините, разказва директорът на училището Павлин Витанов:

„Те са събирани през годините в продължение на повече от век. Най-много екземпляри, по наши сведения, са от 30-е години на XX век. Те са събирани главно чрез дарения, а също така и самото училище явно ги е закупувало. Това е благодатна тема, ако някой иска да я изследва. Тъй като се затрудняваме с нашите възможности да установим и идентифицираме всички екземпляри, особено птиците, чиято окраска е избеляла за толкова години, се обърнахме към БАН за съдействие и те ни отговориха в рамките на три дни, което за мен беше учудващо, но явно и те искат да видят нашата богата колекция и да ни помогнат“, подчерта Витанов.

Специалистите от Природонаучния музей към БАН са поели ангажимента безплатно да помогнат за възстановяването на експонатите. Запазени са и десетки животни в стъкленици с формалин, включително и човешки ембрион, както и вкаменелости. Уникалната колекция със 182 препарирани животни ще бъде използвана в обучението на учениците, разказва учителката по биология Пламена Василева:

„Полезна е за децата да могат да наблюдават животинките в реални размери, да могат да си ги представят, защото въпреки богата илюстрация на учебниците, е много трудно те да си ги представят, а това тук е нагледно, те могат да се докоснат до тях, да видят реалните им размери“.

Павлин Витанов                     Снимка: Здравка Маслянкова

База за създаването на природонаучен музей може да бъде тази богата колекция, признава директорът на Хуманитарна гимназия Павлин Витанов:

"Целта е освен нашите ученици, които са от Основно училище „Христо Ботев“ и Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, да ги видят и останалите ученици от Велико Търново, а защо не и от цялата страна да идват децата да видят тази богата колекция, която не може да бъде видяна събрана на едно място дори в природонаучните музеи“.

Снимка: Здравка Маслянкова

Колекцията от животни, събирана през годините от Никола Михайловски, Петко Славейков, Тодор Шипков и революционерите Иларион Драгостинов и Стефан Стамболов, които са учителствали в Хуманитарната гимназия, отново ще е достъпна за учениците.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20