Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно земетресение в Турция, има пострадали хора

Снимка: БГНЕС

Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер разтърси днес окръг Ван в Източен Анадол, в близост до турско-иранската граница. Леко пострадали са петима души и са нанесени щети на няколко къщи, информира "Асошиейтед прес".

От правителствената служба за бедствия и кризи съобщиха, че епицентърът на труса е регистриран в село Йозалп, край турско-иранската граница, на 6,9 км дълбочина, в 13.03 часа.

Турски медии съобщиха, че трусът е предизвикал силна паника сред населението. Районът е селски, като почти липсват масивни сгради.

Валията на Ван Мехмет Емин Билмез съобщи, че трусът е причинил "умерени" или "големи" щети на къщи в 15 махали на Йозалп, както и в дузина съседни села.

Петима души са хоспитализирани с леки наранявания, получени при бягство от повредени сгради. Валията уточни, че няма затрупани под отломки хора.

Земетресението се е усетило осезаемо и в съседните окръзи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Гърция са в сила извънредни мерки по контрол на трафика

В Гърция са в сила извънредни мерки по контрол на трафика. Властите предупреждават за внимание при шофиране поради високите температури. Много е силен трафикът в цялата страна във връзка с празника на Богородица. Двойно са увеличени полицейските екипи. Засилено е полицейското присъствие, на пост са и специални патрули по рискови участъци на..

публикувано на 14.08.24 в 20:37

Общо 389 души са били обвинени след неотдавнашните обществени безредици във Великобритания

В Обединеното кралство общо 389 души са били обвинени след неотдавнашните обществени безредици, съобщи кралската прокуратура. Някои вече получиха доста солени присъди. В актуализация, публикувана в социалните медии, Кралската прокуратура обяви, че нейните екипи "продължават да работят денонощно, заедно с полицията, за да повдигнат обвинения..

публикувано на 14.08.24 в 20:33
Снимката е илюстративна

Запали се нерегламентирано сметище край пловдивското село Белозем

Запали се нерегламентирано сметище край пловдивското село Белозем. Вятърът в района е способствал за бързото разпространение на   пламъците. Пристигналите на място 5 екипа на пожарната от Раковски и Пловдив вече са овладели разпространението на огъня. Няма опасност за населеното място. Според местните хора, на незаконното сметище често..

публикувано на 14.08.24 в 20:29
Снимката е илюстративна

Обявено е бедствено положение в община Любимец заради пожар в село Дъбовец

В община Любимец е обявено бедствено положение тази вечер към 19.30 часа заради пожар, който избухна 3 часа по-рано в село Дъбовец. Пламъците са тръгнали от необитаема къща и са навлезели в широколистна гора, информира заместник-областният управител на Хасково - Митко Петров. "Пожарът е възникнал в село Дъбовец днес в 16.00 часа в една..

публикувано на 14.08.24 в 20:22

Служба и нощно бдение в Арбанашкия манастир "Успение Богородично" за Голяма Богородица

Архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново се подготвя за утрешния си празник на Голяма Богородица. Стотици вярващи от цялата страна се събират от тази вечер за службата и нощното бдение в Арбанашкия манастир "Успение Богородично" със считаната за чудотворна икона на плачещата Богородица. Арбанашкият манастир "Св. Богородица" е основан..

публикувано на 14.08.24 в 20:12

От община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари !"

От община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари !". От началото на месеца са гасени три големи пожара. Двама огнеборци пострадаха От община Вършец напомнят, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност. От администрацията призовават за стриктно..

публикувано на 14.08.24 в 20:11

Правителство отмени участието на България като страна-партньор на изложението Webit

Служебното правителство отмени участието на България като официална страна-партньор на Международното изложение Webit поради редица несъответствия с пазарните механизми. Изложението ще се проведе на 30 и 31 октомври в София. От правителствената информационна служба посочват, че до момента от страна на Фондация Webit (Webit Foundation) не е..

публикувано на 14.08.24 в 19:59