Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив започва фестивалът "Вино и гурме"

Снимка: БГНЕС

В Пловдив се открива фестивалът „Вино и гурме“. Шестото му издание беше отложено от май за края на юни, заради по-строгите противоепидемични мерки. Днес и утре пред възрожденските къщи в Стария град посетителите ще бъдат посрещани от винопроизводители, които ще представят своите вина и от ресторантьорите, подбрали най-подходящите ястия за тях. 

"Откриването на дефилето „Вино и гурме“ ще е в началото на Стария град с участието на "Биг Бенд Пловдив", след което ще започнат и дегустационните обиколки. За улеснение на посетителите организаторите - „Съвет по туризъм", Община Пловдив и Университетът по хранителни технологии, са създали и интерактивна карта, както и брошури, представящи участниците и събитията от програмата. 

Жури , съставено от доказани експерти, ще даде своите оценки за най-умелите съчетания на вино и храна. Посетителите също ще влязат в ролята на оценители. Тяхната оценка ще се формира чрез попълване на анкетни карти .

“Надяваме се, че фестивалът ще провокира интереса на  жителите и гостите на града" , подчерта зам. -кметът Пламен Панов:

"Дефиле „Вино и гурме“е част от един триседмичен уикенд-маратон, с който ние се опитваме да раздвижим града и да го събудим с цел вътрешен туризъм. Тази година покрай пандемията ние ще трябва да акцентираме и да правим повече събития и да популяризираме повече града като целогодишна дестинация, която от една страна развива динамичен събитиен календар,  а от друга страна да популяризира, разбира се, това, с което Пловдив е известен - своето богато културно-историческо наследство.

Организаторите апелират за спазване на противоепидемичните мерки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.

Техеран: Иран се опитва да установи стабилност в региона, но това ще стане единствено с наказването на агресора

Високопоставен представител на правителството на "Хамас" в Ивицата Газа е убит при израелски въздушен удар. Според израелските власти той е бил замесен и във военни дейности.             Ливанската шиитска групировка "Хизбула" обяви, че тази сутрин е атакувала Северен Израел с дронове. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) от своя страна съобщиха,..

публикувано на 05.08.24 в 15:04

Пожарът в планина Славянка не е овладян и от двете страни на границата ни с Гърция

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка   не е овладян  и от двете страни на границата. На наша територия има активни огнища  на източния фронт, които продължават да  слизат  в ниската част на биорезервата Алиботуш. 120 служители на горските стопанства, пожарникари и военни  гасят наземно , но на много места теренът е недостъпен...

публикувано на 05.08.24 в 14:57
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Очаква се координирана атака на "Хизбула" и Иран срещу Израел

Очаква се координирана атака на "Хизбула" и Иран срещу Израел . Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков и добави: " В момента се намираме в 12 без 5 по отношение на някаква форма на ескалация . ... Очаква се удар от Иран в следващите от 24 до 48 часа. Този път разузнаването на Израел и САЩ имат..

публикувано на 05.08.24 в 14:24

Патриарх Даниил отслужи водоосвещение на езерото Бъбрека в Рила

Патриарх Даниил отслужи водоосвещение на езерото Бъбрека в Рила. Негово светейшество се качи пеша на 2282 метра надморска височина, край третото по височина езеро на циркуса. Водоосвещението се случва за първи път. Водоосвещението е част от поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец“, което започна в София на 1-ви август в старинния..

публикувано на 05.08.24 в 14:20
Участници в протестите в Дака тичат край запален мотоциклет до болницата на Медицинския университет - 4 август 2024 г.

В Бангладеш хиляди протестиращи нахлуха в двореца на премиера Шейх Хасина, която избяга с хеликоптер

В Бангладеш хиляди протестиращи нахлуха в двореца на премиера Шейх Хасина, предаде АФП. Потвърдено е, че тя е избягала с хеликоптер след масовите демонстрации с искане да се оттегли. Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Бангладеш генерал Уахар уз Заман обяви оставката на премиера Шейх Хасина в телевизионно обръщение към нацията и..

публикувано на 05.08.24 в 14:09
Георги Свиленски

Георги Свиленски: Готвеното ляво обединение ще доведе до разединение в БСП

Корнелия Нинова има право да се яви на избора за председател на БСП .  Това заяви пред БНР депутатът от БСП Георги Свиленски и уточни, че " ако бъде издигната от българските социалисти, тя трябва да бъде допусната до избор ". " Контролната комисия няма правомощия да се произнася кой може или не може да се кандидатира за председател на БСП. ... Не..

публикувано на 05.08.24 в 14:01
Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров коментира връщането на третия мандат за съставяне на правителство.

БСП очаква нов служебен премиер

БСП очаква нов служебен премиер, заявиха на брифинг социалистите, след като по-рано днес от ИТН върнаха неизпълнен третия мандат за правителство. Позицията на левицата беше изразена от временния председател на партията Атанас Зафиров. ИТН върна на президента Румен Радев третия мандат - неизпълнен Президентът кани Рая Назарян на разговор като..

публикувано на 05.08.24 в 13:51