Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата Йордан Йовчев стана личен треньор на Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров

Йордан Йовчев
Снимка: БГНЕС

Легендата в спортната ни гимнастика Йордан Йовчев освен генерален секретар на федерацията вече изпълнява и функциите на личен треньор на двата от най-добрите ни състезатели Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров. Хъдълстоун спечели квота и ще представя България на Олимпийските игри в Токио през 2021 година, а Александров е надеждата ни да спечели втора виза за игрите в оставащите квалификации догодина.

„Аз отдавна влизам в залата и имам наблюдения как се развиват. Моята грижа е приоритетно физическата им подготовка. Там сме изостанали много. Винаги съм им давал съвети какво трябва да правят, но когато съм в залата с тях те имат по-голяма отговорност. Иначе казват – да, ще го направим господине, но не е много сигурно. За пореден път се убеждавам, че вътрешната конкуренция е най-голямата мотивация. Трудно се тренира сам, но когато между тях има конкуренция, дори леко да ги примързява, като види, че другия се труди, дава повече от себе си“, това сподели специално за БНР олимпийският вицешампион на халки от Игрите в Атина и допълни:


„Искам да им помогна да заякнат, защото в съвременната гимнастика без взривна сила, експлозивност и въобще физически да си по-издръжлив няма как да стане. Те трябва да си усложнят програмите. За да могат да ги изиграят както трябва, да ги издържат, те трябва да са здрави. Това ще им помогне да надграждат, да учат нови упражнения, да ги поставят в комбинации. Трябва в този период да умеят да се съхранят, защото по този път могат да се контузят. Факт е, че ние за да сме конкурентноспособни трябва да имаме много по-голяма трудност в съчетанията си. В момента има лагери на младежкият и на мъжкият национален отбор, защото в календара, поне за сега, е залегнало провеждането на европейско първенство през декември в Баку. Така както вървят мъжете се опитваме да приспособяваме и младежите, да гледат и да имат вдъхновение, да има конкуренция между тях и да имат своите идоли“ , сподели още двойният и двукратен световен шампион.

Йордан Йовчев сподели, че през 2021 година освен отложената световна купа по спортна гимнастика във Варна, България ще посрещне организира състезание по най-новата дисциплина в гимнастиката – паркур. Състезанието също ще бъде кръг от световната купа.

„За сега мислим да я проведем в София, защото ще е по-лесно с пътуването. Искаме да се проведе на открито. Но, ако изберем този вариант, модулите и препятствията няма да са подходящи, ако завали дъжд. Така че трябва да имаме и възможност да я организираме и на закрито. Най-вероятно ще е пред НДК- Това е място, където много хора ще могат да се запознаят с този спорт и да го видят“, завърши Йордан Йовчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нико Уилямс

Привържениците на Барселона започнаха кампания с дарения за трансфер на Нико Уилямс

Привържениците на испанския футболен клуб Барселона започнаха кампания с дарения към отбора за входящ трансфер на национала Нико Уилямс, съобщава Ройтерс.  Целта е 22-годишният нападател на Атлетик Билбао да заформи тандем с тийнейджъра Ламин Ямал, след като двамата изведоха Испания до европейската титла в Германия. Уилямс, който се разписа на финала..

публикувано на 19.07.24 в 11:51

Плувци и гимнастици заминаха за олимпийската столица

Първите български спортисти, които ще влязат в олимпийското село отпътуваха рано тази сутрин за Париж.  От летище София днес за френската столица заминаха състезатели, треньори и специалисти от щабовете по плуване и спортна гимнастика.  Първите български олимпийци, които ще влязат днес в олимпийското село са състезателите по плуване Габриела Георгиева,..

публикувано на 19.07.24 в 09:29
 Виктор Кампенартс

Виктор Кампенартс спечели 18-ия етап от Обиколката на Франция

Белгиецът Виктор Кампенартс от отбора на Лото-Дестини спечели 18-ия етап от Обиколката на Франция - 179,5-километровата дистанция от Гап до Барселонет. 32-годишнят Кампенартс бе в откъсване, но победата му бе изкована във финален спринт срещу французина Матео Верше (ТоталЕнерджис) и поляка Михал Квятковски (Инеос), които завършиха с време, рано на..

публикувано на 19.07.24 в 07:03
Кале Рованперя

Кале Рованперя поведе в рали Латвия

Кале Рованперя е лидер след пролога на рали Латвия, осми кръг от световния шампионат по автомобилизъм на различни настилки.  Финландският пилот на Тойота води със 7:28.5 минути след първите километри на надпреварата. На втора позиция е белгиецът Тиери Нювил с Хюндай, докато трети за момента е Себастиен Ожие (Франция) с Тойота. Състезаващият се с..

публикувано на 19.07.24 в 06:43

ЦСКА 1948 научи съперника си в турнира Лига на конференциите

Отборът на Будучност ще бъдесъперник на ЦСКА 1948 във втория квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите. Будучност се класира за втория квалификационен кръг в турнира Лига на конференциите.  В среща-реванш отборът от Черна гора победи с 3:0 у дома Малишева от Косово и след общ резултат 3:1 си осигури двубой срещу ЦСКА 1948. Игор Иванович..

публикувано на 19.07.24 в 06:38
Душан Керкез

Душан Керкез: Заслужавахме да продължим

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез не скри задоволството си от продължаването на неговия отбор във втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. "Канарчетата" стигнаха до равенство 2:2 при гостуването си на Марибор и с общ резултат 4:3 отстраниха словенския тим. "Искам да поздравя футболистите за страхотно представяне,..

публикувано на 19.07.24 в 00:00
Ботев отстрани Марибор след 2:2 в Словения

Ботев (Пд) отстрани Марибор и продължава в Лига Европа

Носителят на Купата на България Ботев (Пловдив) се класира за втория квалификационен кръг на футболния турнир Лига Европа след като направи 2:2 при гостуването си на словенския Марибор в реванша. В първата среща пловдивчани бяха спечелили с 2:1. В 13-ата минута Ян Репас откри резултата в полза на домакините. Той получи пространство да..

публикувано на 18.07.24 в 23:39