Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: 112 нови случая, 423-ма в болници, 20 на интензивно лечение

През изминалото денонощие оздравелите са 18 души, починал е един пациент с коронавирус

| обновено на 28.06.20 в 08:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

112 са новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие при направени 1 528 PCR теста. Това показват официалните данни на Единния информационен портал.

Така общият брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция у нас става 4 625. През изминалото денонощие оздравелите са 18 души, починал е един пациент.

Разпределение на новите случаи по административни области по настоящ адрес на изследваните:

Благоевград -1; Бургас - 8; Варна - 5; Велико Търново - 3; Кърджали - 1; Кюстендил - 3; Пазарджик - 17; Перник - 1; Плевен - 1; Пловдив - 16; Разград - 6; Русе - 2; Сливен - 5; Смолян - 1; София област - 8; София град - 29; Стара Загора - 2; Шумен - 1; Ямбол – 2.

Към момента потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас са общо 4625, от които активни са 1934.

2475 са оздравелите, като 18 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.

423-ма са хоспитализираните пациенти с доказан Covid-19, 20 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Националната информационна система показва, че медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция у нас са 392. През последните 24 часа са регистрирани нови 3 случая, от които 2 са при лекари.

Общо 216 са починалите пациенти, при които е бил констатиран новият коронавирус. През изминалото денонощие е регистриран един нов смъртен случай -  на 78-годишна жена със сърдечно и бъбречно заболяване.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семейството и близките на починалата жена.

На този етап не се предвижда завишаване на противоепидемичните мерки в страната, посочи вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Електронномикроскопско изображение на частиците на новия коронавирус, причинител на Covid-19 - в жълто, на фона на инфектирана клетка

Днес се очакват резултати от PCR тестовете на всичките 750 служители в завода за автомобилни части в Смолян. Там през последните две седмици бяха установени 7 положителни проби за коронавирус.

„Заради здравето и спокойствието на служителите и техните семейства, тестваме целия колектив“, каза финансовият директор на завода Мария Кротка.

Всички разходи за извършване на PСR-тестовете са за сметка на работодателя, като резултатите от тях се очаква да станат известни по-късно днес.

Анализът на компанията показва, че най-вероятно пренасянето на инфекцията е станало извън предприятието. В производствените помещения и офисите се спазват всички разпоредби за противоепидемични мерки, спазва се дистанцията на производствените линии, предоставя се пакетирана храна, носят маски и ръкавици през цялото време на работа.

За да бъде ограничено разпространението на коронавируса, вчера цялото предприятие бе затворено за пълна дезинфекция. Третирани срещу заразата са и всички автобуси.

От понеделник се намалява обема на производство и ще се изпълняват само спешните поръчки.

Това се прави, за да бъде осигурено необходимото разстояние между работниците по време на производствения процес.


Графики на ситуацията с Covid-19 в България




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национална финансиада за ученици и студенти в Свищов

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов обяви началото на второто издание на националната финансиада за ученици и студенти. Състезанието е под надслова „Капиталови пазари 2024“. В продължение на един месец участниците избират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда.. Целта на виртуалната борсова игра е..

публикувано на 27.04.24 в 13:46
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до палестинскияанклав, прекратена след израелската атака срещу хуманитарния конвой. Изпратената хуманитарна..

публикувано на 27.04.24 в 13:43

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, има ранени

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, като причиниха значителни щети и раниха най-малко трима души.  Американската национална метеорологична служба е регистрирала над 70 торнада в цялата страна, основно около град Омаха в щата Небраска и близо до Айова.  Стихията е разрушила десетки сгради, има прекъснати електропроводи, дерайлирали..

публикувано на 27.04.24 в 13:23

Старт на проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Заради предстоящия туристически сезон започват проверки на организираните пътувания, съобщават от ресорното министерство. Вчера служители на министерството, представители на Комисията за защита на потребителите, на агенция "Автомобилна администрация", данъчните и Икономическата полиция са проверили 8 автобуса, пътуващи за Турция. Двама..

публикувано на 27.04.24 в 13:13

Болницата в Берковица е с нов директор

Болницата в Берковица с нов управител. Общинските съветници одобриха кандидатурата на Атанас Георгиев. 49-годишният икономист спечели обявения конкурс. Георгиев, който е бивш заместник-кмет на Берковица, получи единодушното одобрение на съветниците. Една от първите задачи пред новия болничен шеф е да търси лекари и да се направят..

публикувано на 27.04.24 в 13:05

Очаква се в средата на май да бъде набран 200 млн. лева нов дълг

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, става ясно от страницата на БНБ.  На 13 май е обявен аукцион за 6-месечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25 на сто. Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар. В средата на април бяха предложени 3-годишни облигации за..

публикувано на 27.04.24 в 12:59

Започна мащабен проект по почистване на езерата в Южния парк

В Южния парк в столицата започна мащабен проект по почистване на езерата.  Днес ще бъдат изчистени битовите отпадъци и ще започне екологична оценка на състоянието на езерата, след което ще бъдат направени предписания как да продължи почистването, без да бъде увреден дивият живот.  В пролетните месеци това е невъзможно, защото вече са се излюпили..

публикувано на 27.04.24 в 12:39