Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кампания събира средства за Малкия креслив орел

Снимка: bspb.org

По повод 27 юни - Ден на орела, стартира кампания „Дари гора за орела“. Кампанията има за цел да се съберат средства необходими за полагането на грижи за новосъздадена гора за Малкия креслив орел (Clanga pomarina). След засаждането на гората, за да оцелеят младите дръвчета, е нужно да се полагат специални грижи в продължение на две години.

Необходими са средства за закупуване на техника, защитни мрежи за дръвчетата, изграждане на ограда и транспорт на доброволците, с чиято помощ ще бъдат засадени дръвчетата наесен.

Малкият креслив орел е един от видовете орли, който се среща в нашата страна и който отглежда малките си в гора. Той свива гнездата си на стари дървета, които са здрави, големи, но ловува храна в пасища, ливади. Малкият креслив орел е прелетен вид, който се размножава в нашата страна, а късната есен отлита на юг като обикновено зимува на юг от екватора, в по-топлите страни.

„През нашата страна преминава и голяма част от числеността на малкия креслив орел, който се размножава на север от нас и затова страната ни е изключително важно място, освен като място, което малкият креслив орел предпочита за отглеждане на своето потомство, но също така и като място за почивка, защото една значителна част от популацията му преминава по време на миграцията през страната ни“, каза в предаването „Преди всички“ Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците.

Ще бъде засадена крайречна гора от черна топола, дръвчетата за която ще бъдат осигурени от Югоизточното държавно предприятие. Подготовката на терена ще се осъществи с участието на Изпълнителна агенция по горите, а за да се гарантира бъдещето на гората, същата ще бъде създадена на земя на Българско дружество за защита на птиците, която се намира в защитена зона от мрежата „Натура 2000“.

„Конкретното място не е ясно. Със сигурност знаем, за да защитим тази гора, че ще я направим на земя, която е наша собственост, на Българското дружество за защита на птиците“, допълни Вълчева.

Целта на кампанията е да се съберат 2000 лева.

„Това са средства, които са ни необходими да закупим техника, за да подготвим терена, на който ще бъдат засети дръвчета. Необходима е защитна мрежа, която се слага на всяко едно от дръвчетата, така че да ги защитим от дивите животни в района, да направим ограда за тази гора и да осигурим транспорт", подчерта Мариана Вълчева.

Всеки може да дари 1 лев за гора на орела на кратък номер 17 777 с текст DMS POLET.

Интервюто на Веселина Миланова с Мариана Вълчева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дезинфекция на шезлонг на плаж в Гърция, 16 май 2020 г.

На почивка в Гърция през лятото - без сертификат за ваксиниране

За почивка в Гърция това лято няма да се изисква сертификат за ваксиниране. Туристите ще се тестват на границата с бързи тестове преди влизане в страната. „Гърция няма да изисква сертификат за ваксинация, като задължително условие за влизане на туристи“, заяви пред медиите министърът на туризма Харис Теохарис. Желаещите да влязат в Гърция,..

публикувано на 15.01.21 в 12:01
Евелина Славкова

„Тренд“: Икономическите емигранти задържат младите хора в България

Всеки четвърти български гражданин е готов да емигрира, сочат данните от последното изследване на изследователски център „Тренд“ , направено по поръчка на „24 часа“. „ По-голяма част от хората, имащи роднини зад граница, са тези от селата и малките населени места – това е т.нар. икономическа имиграция“, обясни в предаването „Хоризонт до..

публикувано на 15.01.21 в 11:32

Климатологът Георги Рачев: Мрънкаме срещу природата, а просто трябва да я обичаме

Ужасно е глупаво да се бориш с времето. Трябва да живееш в унисон и да го приемаш, каквото е - това каза климатологът проф. Георги Рачев в предаването  „Преди всички“. „ На хората трудно се угажда. Винаги има едно мрънкане срещу природата, а просто трябва да я обичаме и да се съобразяваме с нея “, коментира климатологът. За климата е необходимо..

публикувано на 15.01.21 в 08:09

Общините в Израел с цялостна помощ за карантинираните и хората в третия локдаун

Близо една пета от населението на   Израел  вече е имунизирано срещу Covid-19 . Въпреки това заради повишаване на нивото на заболеваемост беше обявен трети локдаун. За разлика от първия, дълги опашки за стоки от първа необходимост нямаше, но за малкия и среден бизнес новата карантина може да има фатални последици. Затова в големите общини на..

публикувано на 14.01.21 в 10:41
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Тръмп е следствие от дълбоката криза, а не причина за нея

„ В продължение на 4 години САЩ – това беше Тръмп. Гледката не беше особено вдъхновяваща. Днес мотото е: Тръмп – това не е САЩ, но това в най-добрия случай е само наполовина вярно, с оглед дълбоко разделената Америка . Това, на което сме свидетели в момента, е своеобразен политически махмурлук. И докато за някои това означава преосмисляне, то..

публикувано на 14.01.21 в 09:40

Заключващите чипове за входните врати - защита, но и риск в спешна ситуация

Чипирахме входовете на жилищните си сгради, заключихме ги със сложни системи. Защитени ли сме обаче не само срещу нежелани „гости“, но и в аварийна или спешна ситуация, когато трябва бързо да напуснем дома си? „ Има различни системи – с двойни врати, с усложнения до безкрайност. Не трябва да забравяме, че освен сигурността от външни..

публикувано на 13.01.21 в 11:48
Снимките са предоставени от слушателите, подали в „Хоризонт“ сигнал за проблема.

Пешеходна алея в столичния квартал „Люлин“ тормози местните жители

Жители на столичния квартал „Люлин“ се борят пешеходна алея да стане достъпна и безопасна за преминаване. Тя се намира в междублоково пространство, оформило се през годините като едно от малкото зелени места в района. Състоянието на пътеката, която е и най-прекият път на живеещите в съседните блокове до пазара, метростанцията и пощата,..

публикувано на 13.01.21 в 10:08