Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови обвинения за убийството на Тоско Бозаджийски в Солун

Протест пред гръцкото посолство след убийството на Тоско Бозаджийски.
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Гърция повдигна нови обвинения срещу заподозрени в убийството на Тоско Бозаджийски в Солун. С новите обвинения станаха известни и нови факти от смъртта на фена на Ботев (Пловдив). Той беше убит от ултраси на гръцкия футболен отбор ПАОК през януари тази година в Солун.

Усилена работа на следствието доведе до идентифициране на още лица, участвали в убийството на българина Тоско Бозаджийски от фанатизирани фенове на ПАОК.

Смъртта на българина в следствие на побой и прегазването му от минаваща кола предизвика шок сред гърците.

„Подобен вандалски акт не се е случвал в Гърция“, написаха в обръщение към правителството привържениците на гръцките отбори и цялата общественост очаква развръзка с тежки присъди за виновните.

Няколко дни след инцидента бяха задържани двама гърци, участвали в нападението. Те са под домашен арест.

Шофьорката на колата, която прегази Бозаджийски, беше с обвинение за причинена смърт по невнимание и напускане на мястото на катастрофата. До днес беше на свобода с парична гаранция.

След няколко месеца разследване има нови доказателства. Шофьорката на лекия автомобил не е била случайно на мястото на събитието. Заедно със свой приятел, който се издирва, са давали напътствия на ултрасите къде се намира българската група. Днес тя получи обвинение за умишлено убийство и е арестувана.

В същото време са идентифицирани още 5 лица, участвали в смъртоносния побой над българина Бозаджийски. Разследващите са впечатлени, че те са на възръст от 24 до 48 години, а не фанатизирани тийнейджъри. Обвинени са в 7 престъпления, включително и незаконно притежание на оръжие.

За да не се достигне до саморазправа между фенове на АРИС и обвинените, имената им не се посочват. Днес те се явиха пред прокурора с покрити лица и силна охрана. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Справедливост за смъртта на Тоско Бозаджийски поискаха протестиращи пред гръцкото посолство

Близки и роднини на Тоско Бозаджийски, който беше пребит от гръцки запалянковци на местния футболен клуб ПАОК в Солун и блъснат от автомобил, шофиран от млада жена, протестираха пред посолството на Гърция. Двадесет дни след убийството на фена на..

публикувано на 25.01.20 в 12:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35