Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Емил Димитров: Проектът на Рила е спрян още вчера

Не сме се карали с премиера, твърди министърът на околната среда

По разпореждане на премиера, министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи проверка на място на изпълнението на дейностите по проект “Устойчиво управление на Национален парк “Рила” II-ра фаза“.
Снимка: БТА

„Проектът за изграждането на туристическите пътеки край Седемте рилски езера е спрян още вчера по указания на вицепремиера Томислав Дончев, а техниката е изтеглена“, заяви днес след проверка на място министърът на околната среда Емил Димитров.

По думите му разногласия с премиера Бойко Борисов няма, предстои да му бъде докладвано и да бъде взето информирано решение за работата в парка.

„Днес по искане на премиера дойдох да проверя и да му докладвам после какво се е случило и какво става тук на обекта, за да можем да вземем информирано решение. Не се работи. Всички камиони и техники са си заминали. Днес даже някой погрешно е смятал моите въпроси какво точно да спрем на проекта като някакъв опит за закачка, за скандал – няма такова нещо, аз си имам началник".

"Чувам, че всички смятат, че ние сме се карали с премиера.Никой не може да се кара с премиера, още повече служителите му. Ако не ти харесва премиера - оставката и си заминаваш!", посочи екоминистърът.

"По цял свят пътеките са с филц и по цял свят има пътечки с мостчета и парапети. Така е одобрен проектът през 2014-а година. На мен не ми харесва да ползват техника. Иначе това да ги ограничиш в една алея и да им кажеш "моля ви, пазете природата, не стъпвайте в ляво, в дясно, има изградена пътека, както във всички природни паркове в света"... Това не е технология за пръв път само в България, само тук. Това е технология, която е одобрена още на времето. Имало е работни групи, обсъждания...всички са се произнесли и са го одобрили".

"Мен ме притеснява, че горе и с джипки са се качвали и трябва да го изговорим с полицията да не се допуска. На мен не ми хареса да виждам трактори и багери горе. И никой не ги е карал да се качват горе. Те ще бъдат глобени", добави Емил Димитров.

Припомняме, че казусът се появи, след като снимка на багер до езерото Бъбрека в социалната мрежа разбуни духовете на природозащитниците в края на миналата седмица



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Екоминистърът разпореди спиране на строителните дейности край Рилските езера

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди да бъдат спрени строителните дейности в района на Рилските езера, съобщиха от екоминистерството. Това е направено по искане на премиера Бойко Борисов  след съобщенията, че тежки машини и..

публикувано на 30.06.20 в 17:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде..

публикувано на 23.04.24 в 12:44
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затваряне искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток 2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид.  Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и..

публикувано на 23.04.24 в 12:07

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св. Седмочисленици" от 13.30 ч.  Мариана Евстатиева-Биолчева изучава кино и телевизионна режисура във..

публикувано на 23.04.24 в 11:53
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Климатичните промени и младите

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време . Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Делото за смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница" влиза в съда

Делото за смъртта на 24-годишната Анна-Мария Малчева и на нейния годеник - 22-годишният Явор Стоянов, вече е в съда. Това се случва почти година след трагедията на столичния булевард "Сливница", когато двамата бяха блъснати и убити от лек автомобил,..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец.  Това е решено..

публикувано на 23.04.24 в 10:52