Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от селата в ямболската община Стралджа са с нарушено водоподаване

Снимка: архив

Липсата на достатъчно валежи в региона е основната причина десетки населени места да са на воден режим.

От близо година валежите в южната част на община Стралджа са под нормите, а през юни, когато над областта се изляха рекордни количества, там са паднали едва 47 литра на квадратен метър. Водоподаването е нарушено в над 10 села, посочи зам.-кметът на общината Гроздан Иванов:

"Хората недоволстват и то с право, ние ги разбираме, но за жалост всичко започва от безводието. Опитваме се да мислим и алтернативи, различни каптажи, но не навсякъде има възможности."

В близост до най-малкото село в общината, село Леярово, е открит неизползван водопровод, строен през 80-те години за водозахранване на елховски военни поделения.

"И сега чрез този каптаж, който се оказа, че има вода в него, общината ще закупи нужните тръби. ВиК Стралджа ще ги постави и така ще има алтернатива."

Търсенето на нови водоизточници в района продължава, но режимът през лятото ще е неизбежен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен оглед на пожара в Рила

Очаква се днес дежурни екипи пожарникари и горски работници да направят последен оглед на терена при пожара в Рила за евентуално възобновени огнища и доугасяване. Той възникна преди 10 дни на 2 300 м надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица и обхвана над 60 декара площ.   Също днес кризисният щаб ще реши дали да бъде отменено..

публикувано на 01.09.24 в 08:54

Започва църковната Нова година - църквата почита Свети Симеон Стълпник

На 1 септември се отбелязва началото на Новата църковна година, наричана още „малък Господски празник“ и се свързва с паметта на свети Симеон Стълпник. В своето обръщение за празника българският патриарх Даниил пише, че като всяко ново начало, и църковното новолетие за нас е повод за равносметка и ново осъзнаване на живота ни като християни. На 1..

публикувано на 01.09.24 в 08:38

Избори в германските провинции Тюрингия и Саксония

Миграционната политика и отношението към войната в Украйна са основните теми за избирателите в източногерманските провинции Тюрингия и Саксония, които днес гласуват за регионален парламент. Увеличаващата се подкрепа за крайнодесните и крайнолевите популисти притеснява тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц само година преди парламентарния..

публикувано на 01.09.24 в 08:25
Руският външен министър Сергей Лавров.

Москва няма да преговаря за завзетите от Украйна територии в Курска област

Редица области на Русия бяха подложени на атаки с украински дронове. По информация на властите безпилотните летателни апарати са били свалени успешно. Москва няма да преговаря за замяна на окупираните украински земи с териториите, които загуби в Курска област, заяви в интервю за руска телевизия външният министър на Русия Сергей Лавров.  Руската..

публикувано на 01.09.24 в 08:16

Контролирана експлозия на снимачна площадка предизвика пожар в Лондон

Контролирана експлозия на снимачна площадка в Лондон предизвика пожар, който унищожи микробус и повреди две други превозни средства в близост до прочутата зала O2 Арена. Лондонската пожарна бригада съобщи, че е изпратила 25 пожарникари и четири пожарни коли на мястото на инцидента. От кадри се вижда, че червен камион с надпис "BBC News World“ на..

публикувано на 01.09.24 в 08:10

Предупредителен код за интензивни валежи в Югоизточна България

Предупредителен код за интензивни валежи е в сила за седем общини в Югоизточна България.  Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасност от наводнения в Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново. Там се очакват валежи от над 65 мм за денонощие. Институтът издаде оранжев код за община Бургас, а също и за Камено и Средец...

обновено на 01.09.24 в 07:46

Жители на Самораново на протест заради безводие

Дупнишкото с.Самораново, което от месеци въвеждаше режим заради недостиг на вода, а ВиК услугите не са коректни и качествени, излиза на протест в неделя. Очаква се десетки да блокират главен път Е-79 при известните "Барикади" при Дупница. Началото е обявено за 9 часа. Водата за Самораново, което е в подножието на Рила, във вододойна зона, не..

публикувано на 01.09.24 в 07:37