Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опашката за влизане в Гърция - след отбивката за Петрич

| обновено на 02.07.20 в 15:23
Снимка: БГНЕС

Нараства напрежението и недоволството на туристи и шофьори на камиони, пътуващи за Гърция през граничния пункт „Кулата-Промахон“. Километрични са опашките от леки и товарни автомобили, които са блокирани на автомагистрала „Струма“.

Колоната от чакащи леки коли и тежкотоварни автомобили вече е след отбивката за Петрич. Към Гърция пътуват много семейства с деца. Всички са блокирани на магистралата и не могат да излязат от опашките.

Чакането с часове и горещото време изнервиха пътуващите и недоволството расте. От областната дирекция на МВР заявиха, че не могат принудително да спират колите в районите, където има паркинги. Екипи на полицията също са на магистралното трасе:

“Създадена е организация, като товарните автомобили са престроени в аварийната лента, леките автомобили са в средната лента за движение, а лявата е свободна за автомобили със специален режим на движение“.

Причината за изключително натовареното движение към “Кулата- Промахон“ е заради затварянето от гръцка страна на три от граничните пунктове за преминаване на туристи.

Освен това Гърция не пропуска леки автомобили и автобуси на границата си с Република Северна Македония. Не е ясно докога ще бъде отворен и пунктът „Маказа“. Така целият туристически трафик от Събрия, Македония, Румъния и България се насочва към най-сигурната точка за влизане в южната ни съседка.

Нашите гранични екипи работят с пълен капацитет, но преминаването се затруднява от проверката на документите, изискуеми от гръцките гранични власти и в пъти увеличения туристопоток, заяви Лора Любенова от Гранична полиция.

Има реална опасност ситуацията да стане още по-сложна към края на седмицата, предупредиха работещи на граничния пункт.

Все още граничният с Гърция пункт “Маказа“ работи, въпреки официалната информация за неговото затваряне от 1 юли.

Очаква се заповедта на властите как ще продължи дейността му. На този етап трафикът е спокоен.

На пункта "Маказа" продължават да пристигат автомобили. Според пътуващи преминаването в Гърция става само с лична карта.

Не се изискват декларации и QR-кодове. Междувременно хотелиери от района на гръцкия град Комотини се обявиха против затварянето на "Маказа“. Според тях, това ще нанесе тежък удар на туризма и ще постави в изолация местния бизнес.

От Асоциацията на хотелиерите твърдят, че вече има масова отмяна на резервации от български туристи и сезонът в тази част на страната е пред провал. Те са изпратили и писмо до премиера Кириакос Мицотакис с искане за спешни мерки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След руската атака детската болница в Киев продължава да работи

"Болницата е доста стара, на повече от 100 години. Специализирана е за деца. Там се лекуват най-тежките случаи – деца от цялата държава. Там има уникално оборудване, с което Украйна разполага в единични бройки. Вследствие на атаката е разрушена сграда, в която децата правят хемодиализа. В тази болница има и онкологично отделение за лечение на..

публикувано на 09.07.24 в 07:56

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за..

публикувано на 09.07.24 в 07:55

КС решава дали изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков противоречи на Конституцията

Близо шест месеца след като Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии, Конституционният съд ще каже противоречи ли на Основния закон решението на 49-тото Народното събрание, с което двамата бяха избрани.  Президентът не уважи клетвата на новите конституционни съдии Полина Паунова: Десислава..

публикувано на 09.07.24 в 07:50
Делян Пеевски

Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат

Депутатите от парламентарната група на Движението за права и свободи се събират днес в сградата на Народното събрание във връзка с втория  проучвателен мандат за съставяне на правителство. За заседанието на парламентарната група бе съобщено вчера от председателя ѝ Делян Пеевски, който свика Председателски съвет на Движението. Пеевски:..

публикувано на 09.07.24 в 07:49
полк. Вилис Цуров

Полк. Вилис Цуров: Ние сме едно от слабите звена в НАТО

НАТО се готви за защита на неговата територия. Това казва в интервю за БНР председателят на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" полк. Вилис Цуров. Беше малко комична ситуацията кой да води дружината , отбелязва Цуров относно разногласията кой да представлява страната ни на юбилейната среща на върха на НАТО във Вашингтон...

публикувано на 09.07.24 в 07:47

Да, България: ПП-ДБ да поиска третия мандат

ПП-ДБ да поиска третия мандат за съставяне на правителство, за да го реализира като непартийно и национално с мандат до 1 година. Това реши в понеделник Националният съвет на "Да, България" – една от партиите в коалициите - с лед продължилото повече от 3 часа заседание. От "Да, България" излязоха с предложение към коалиционните си партньори от ПП ДБ..

публикувано на 09.07.24 в 07:45