Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социологът Мила Минева:

Неравенствата при дигиталното образование са отвъд устройствата

Квалификацията на учителите и ролята на семейството са ключови за успеха на дигиталния формат

Снимка: Ани Петрова

Част от образованието може да тече в дигитална среда, но по-голямата част трябва да се случва лице в лице, особено ако искаме да има „меки умения“ (soft skills – бел. ред.), защото те няма как да се научат отвъд личното общуване. Това мнение изрази пред „Хоризонт“ Мила Минева, преподавател по социология в СУ „Св. Климент Охридски“.

Отделните страни са в различна степен подготвени за скока в дигиталното образование, отбеляза тя. „Различните училища бяха в различна степен подготвени. Затова, както можем да поздравим учителите, че успяха по някакъв начин да се справят с тази извънредна ситуация, едновременно с това трябва да си дадем сметка за опасностите, които това дигитално образование може би не създаде, но усили и направи болезнено видими.“

Дори само някаква част от образованието да бъде дигитална, трябва да говорим за радикална промяна на педагогическата парадигма, както и на съдържанието на образованието, смята Мила Минева. „Трябва да си дадем сметка какво искат да знаят децата ни и какви са методите, с които можем да го постигнем в дигитална среда.“

Сред дефектите тя открои нарастващите неравенства, които дигиталното образование успява да задълбочи. „За съжаление се оказва, че не всички сме равни и то отвъд устройствата и даже отвъд достъпа до интернет. Не съм сигурна, че успяхме да инвестираме в равен достъп до интернет. В Софийския университет, където също преминахме скокообразно на дигитално образование, не успяхме да гарантираме равен достъп до интернет нито на всичките си студенти, нито на всичките си преподаватели“, коментира Минева.

Експертите посочват колко по-важна става ролята на семейството при дигиталното образование. „Ако семейството може, има образователния ресурс да подкрепи децата си в тази извънкласна форма на образование, децата започват да се справят все по-добре. Но ако семейството няма този ресурс, какво се случва?“

Социологът посочи и друг проблем – нуждата от съсредоточаване в учебния процес и наличието на собствено бюро и „собствено място някъде в света“. „Ако няма, дигиталното образование прави шансовете му да овладее някакво знание, умение, компетентност далеч по-минимални, отколкото седенето в класната стая. Не става дума само за неравенства в достъпа до устройство“, коментира Мила Минева.

Освен хоризонталната връзка между учениците, такава има и между учителя и неговите ученици. Средата в учебната стая е интерактивна, учителят влиза в личен контакт с учениците и по техните реакции може да се ръководи в своята работа, поясни преподавателят. Това е едно от нещата, които не могат да се случат, не успяват да се случват толкова лесно, може би има други логики, по които се случват в дигитална среда.“

За да е успешно, дигиталното образование трябва да се преподава по напълно различен начин от фронталното, лице в лице. Това обаче е специфична квалификация, подчерта Мила Минева.

„И аз не съм сигурна, че учителите бяха подготвени. Няма да говоря за платформите – учителите бяха оставени на самотек да изберат платформата, която е най-подходяща. Това, че бяха оставени сами, без тези квалификационни умения, ми се струва големият проблем. И се надявам, че Министерството на образованието ще осъзнае това и може би ще спре да купува таблети, които на всичкото отгоре често са остарели и напълно безполезни, и ще започне да инвестира в квалификация на учителите.“

Още акценти по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданите и протестите - за и против

Обединени от желанието за „промяна, а не подмяна“ , повече от месец хиляди граждани скандират за оставката на правителството. Кабинетът се бори за своето политическо оцеляване, а протестната вълна не стихва. Промени ли се общественото мнение, относно продължителните и упорити антиправителствените протести, виждат ли столичани постигането на..

публикувано на 08.08.20 в 11:16

Дърветата помнят - раните от Хирошима

Ако се разходим в Хирошима, ще видим специални дървета. Ако поне едно от тях можеше да говори с думи, вероятно би казало: "Усетих взрива със стъблото си. Листата ми изпопадаха. Нося раните си и до днес, но ще ви пазя с новите си клони и листа още дълги години. Разцъфнах въпреки вас и заради вас, хората".  В японския град, който на 6 август 1945..

публикувано на 07.08.20 в 13:29

Ернан Ханани: Невинаги решенията на политиците са практически изпълними

Има ли връзка между управленческите решения в различните държави заради Covid-19, протестите, които заливат цял свят, икономическата криза и теория на игрите, която се изучава във всички икономически институти? Един от създателите й - нобеловият лауреат проф. Израел Уман тази година ще навърши 90 години. " Теорията на игрите е разработена, за..

публикувано на 06.08.20 в 15:18

Ще има ли България скоро космическа стратегия и програма

От година и повече насам Космосът не същият. Трафикът на ракети и хора към и от орбитата на Земята се сгъсти. С изпращането и завръщането на Боб Бенкен и Дъг Хърли от Космоса САЩ не само използваха за първи път частни инвестиции, но и сякаш заявиха: „Можем и без Русия“. В  последните години практиката беше до Международната космическа станция..

публикувано на 05.08.20 в 11:04
Арман Постаджиян

Хипертониците да не спират лечението си при зараза с коронавирус

„Пациентите с високо кръвно налягане, които се лекуват с Covid 19,  не трябва са спират лечението си за хипертония, защото с него имат една допълнителна защита “, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ проф. Арман Постаджиян, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“ и председател на Управителния съвет на Българската лига..

публикувано на 04.08.20 в 11:13
Заради подновените опашки гишетата за смяна на личните документи в София са с удължено работно време.

С документи с изтекъл и удължен срок не могат да се извършват сделки и банкови операции

С удължено работно време вече работят гишетата за смяна на документи във всички районни полицейски управления в София, като дежурни ще има и в съботните дни. Графикът на отворените РПУ в София е публикуван на сайта на МВР. Документите за самоличност ще се получават в полицейските управления, в които са подадени документите.  Удължената..

публикувано на 04.08.20 в 10:29
Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев се среща с офицери и сержанти от запаса. Казанлък, 2018 година

Законови промени улесняват наемането на резервисти

40-годишни резервисти и редица бонуси за работодателя предвижда новият проект за промени в Закона за резерва, чието обществено обсъждане приключи преди дни. След като Министерският съвет раз гледа промените, за да станат те окончателни, ще трябва да бъдат гласувани и в парламента.  Част от промените са провокирани от обезпокоителната статистика..

публикувано на 03.08.20 в 11:02