Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: От понеделник за туристи остава отворен само „Кулата - Промахон“

| обновено на 03.07.20 в 17:45
Снимка: БГНЕС

Гръцкото правителство излезе с окончателно решение, че за туристи остава единствено граничен пункт „Кулата - Промахон“ от понеделник, 6 юли.

Декларации се изискват от всички без изключение.

„До неделя, 5-и юли, включително, е преходен период за туристите, които влизат в Гърция. От понеделник единственият граничен пункт с България, през който ще се допускат туристи, е „Кулата - Промахон“ и то само с попълнен предварително формуляр“. Това заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас във връзка с различната практика, прилагана към туристите на граничните пунктове „Кулата“ и „Маказа“. 

Само вчера през „Промахон“ са преминали 21 000 туристи, информират граничните власти.

От сухопътните граници на Гърция вход за туристи остава от понеделник само „Кулата“. 

Не се допускат туристи и през границите с Албания, Турция и Северна Македония. 

Отваряне на граничните пунктове по границата ни с Гърция е поставил зам. външният ни министър Петко Дойков на среща с гръцкия посланик Димитриос Хронопулос.

Двамата са обсъдили новите правила за влизане в южната ни съседка, след като кабинетът в Атина реши окончателно - от понеделник 6 юли за туристи остава отворен единствено граничен пункт „Кулата - Промахон“. Декларации се изискват от всички без изключение.

От българска страна е бил поставен и въпросът за създаване на отделни коридори на границата за граждани на Европейския съюз и за трети страни, за да бъде по-бързо преминаването.

Посланик Хронопулос от своя страна е казал, че правилата важат за всички и целят да се контролира ситуацията с коронавируса след отварянето на страната за чужди туристи. Гръцкият дипломат се е ангажирал да предаде поставените от българската страна въпроси в Атина, съобщиха днес от пресцентъра на МВнР.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Облекчено преминаване през „Кулата“ към Гърция

След два дни напрежение и километрични задръствания на пункта „Кулата“ днес преминаването в посока Гърция е облекчено . Колите изчакват в едната лента на автомагистрала „Струма“ и биват пропускани поетапно в зоната за граничен контрол. В..

обновено на 03.07.20 в 12:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването (вляво).

Изплащат "украинската помощ" на земеделските стопани

От утре започва изплащането на помощите за земеделските стопани, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна, обяви ресорният министър Георги Тахов в началото на правителственото заседание. 51 000 стопани ще получат близо 300 милиона лева,..

публикувано на 08.05.24 в 16:45
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на бюлетините, с които партиите ще се явят на изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът "2 в 1" ще се състои на 9..

публикувано на 08.05.24 в 16:32
Пламен Димитров

Предстои среща на работодатели с останалите без работа 160 служители на ТЕЦ "Марица-изток 3"

След преструктуриране на бюджетните разходи служебното правителство ще осигури средствата за тази година за "Мини Марица-изток".  В това са уверили по време на срещата си с лидера на КНСБ Пламен Димитров премиерът Димитър Главчев и вицепремиерът и..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Костадин Филипов прогнозира 58 места за ВМРО-ДПМНЕ в парламента на РСМ

Много ми се иска въпреки антибългарската риторика, достигаща гнусни нива, да остане там някъде - по митингите и обещанията преди изборите, и да се окаже, че все пак и маме някакъв партньор в Скопие , с когото може да се работи. Тази..

публикувано на 08.05.24 в 16:20
Изглед към сградата на британския парламент.

Британски депутат напусна управляващата Консервативна партия и премина към лейбъристите

Във Великобритания Натали Елфик, която е депутат от управляващата Консервативна партия, премина към опозиционната Лейбъристка партия, заявявайки, че "торите са се превърнали в нарицателно име за некомпетентност и разделение".  Лошите новини за премиера..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Нискотарифна авиокомпания базира нов самолет на летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната..

публикувано на 08.05.24 в 16:00