Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа плахо отваря граници, САЩ крачка назад към ограничителните мерки

Снимка: Pixabay

Ангела Меркел застана официално начело на Европа с началото на ротационното германско председателство, Русия отвори пътя на Путин да остане президент до живот, Европа плахо отвори външните си граници, а в Съединените щати направиха крачка назад към ограничителните мерки срещу коронавируса, зелена вълна във Франция на местния вот, последвана от оставка на правителството и нов премиер.

Ангела Меркел

В първия ден от германското председателство Европейският съюз отвори външните си граници за 14 държави. Блокът остава затворен за гражданите на Съединените щати, Русия и Китай.

И докато Европа предпазливо се отваря за трети страни, Съединените щати достигнаха нови рекорди по брой инфекции за ден, а редици щати върнаха отново ограниченията и то в навечерието на днешния национален празник - Денят на независимостта.

Еманюел Макрон

Зелена вълна заля Франция, след като партии в защита на климата и левите им съюзници спечелиха в редица големи градове на местния вот - Париж, Лион, Страсбург и Бордо.

В Париж кметът Ан Идалго спечели нов мандат, а жителите на града обясняват вота с пандемията и ефекта за климата.

Крайнодясната френска партия "Национален сбор" на Марин льо Пен спечели първия си кметски пост в населено място над 100 000 жители - южния град Перпинян.

Французите обърнаха гръб на президента Еманюел Макрон и неговото движение „Република, напред!“. Липсата на изборна победа в голям град накара Макрон да направи рокади в кабинета. Премиерът Едуар Филип подаде оставка, а на негово място начело на кабинета застана Жан Кастекс, който координираше разхлабването на противоепидемичните мерки.

Владимир Путин

В контраст с Макрон седмицата беше пълен триумф за руския президент Владимир Путин. След 7-дневно безпрецедентно народно допитване 78% от руските избиратели подкрепиха конституционни промени. Това означава, че президентът Владимир Путин ще може да управлява до 2036 година.

Анджей Дуда

Избор между консерватизма или либерализма - в неделя в Полша се проведе отложения заради коронавируса президентски вот. Досегашният президент Анджей Дуда, подкрепян от управляващата консервативна партия Право и справедливост спечели най-много гласове - 41 цяло и 8%, а на второ място се нареди кандидът на най-голямата опозиционна партия Рафал Тшасковски с 30,4% от вота.

Сега двамата ще се изправят един срещу друг на втори тур на 12 юли, а дали тогава ще бъде сложен край на президентството на Дуда зависи колко от пасивните избиратели ще успее да привлече другият кандидат - кмет на Варшава.


1 500 години “Света София“ е архитектурната перла в короната на Истанбул - била е византийска катедрала, османска джамия, а през последните 8 десетилетия музей, който привлича десетки милиони туристи. Сега турският президент Реджеп Ердоган отговори на старите призиви на консервативни и националистически привърженици, Света София да стане отново джамия. Административният съд заседава в четвъртък, а решението ще бъде обявено след 15-ти юли. Статутът на Света София предизвика остра реакция от страна на Гърция.

Срещу превръщането на Света София се обяви и американският държавен секретар Майк Помпейо, а турският президент Реджеп Ердоган беше обвинен, че играе игри с турското културно-историческо наследство, за да отклони вниманието от икономическите проблеми на страната заради пандемията.

Германският автомобилостроител “Фолксваген“ се отказва от плановете да построи нов завод в Турция заради спада в търсенето на нови автомобили на фона на пандемията от коронавирус. Така пандемията реши дилемата на Германия - да избере печалбата или демократичните ценности.

След дълго чакане за Албания и Северна Македония - Европейската комисия представи предложението за преговорна рамка за присъединяване към Европейския съюз. Македонският външен министър видя силна символика в деня, в който това беше направено - 1 юли - началото на германското председателство.

В понеделник президентът на Косово Хашим Тачи направи обръщение към народа - първото, откакто срещу него бяха повдигнати обвинения във военни престъпления по време на конфликта от 98-ма - 99-та година. Обвиненията провалиха планираните в края на миналата седмици преговори във Вашингтон за решаване на спора между Белград и Прищина, а сега Тачи заяви, че няма да подава оставка, както направи премиерът Рамуш Харадинай, след като и срещу него бяха повдигнати обвинения от съда в Хага.

Пекин

Краят на принципа една  държава, две системи в Хонконг - това твърдят критици на Пекин, след като тази седмица беше приет новият закон за сигурността в полуавтономната територия. С него се криминализират опитите за отцепване от Китай и сговор с чужди сили. Законът има за цел да стабилизира мегаполиса след вълната от продемократични протести през последната година, твърди Пекин. 10 са арестуваните откакто влезе в сила законодателството на 1 юли, а Пекин назначи свой верен нов шеф по сигурността в Хонконг. С този закон разривът между Пекин и Вашингтон се задълбочи. Съединените щати направиха първа стъпка към отмяна на специалния статут на мегаполиса.

В Съединените щати делото за убийството на Джордж Флойд беше насрочено за началото на март следващата година. Обвинени за смъртта на 46-годишния Флойд са четирима полицаи. Убийството на Флойд предизвика вълна от протести срещу полицейското насилие и расизма в цял свят.

По този повод белгийският крал Филип изрази дълбоко съжаление за „страданието и унижението“, което е търпял народът на Конго по време на 75-годишното белгийско управление. За първи път в историята монарх на бивша колониална сила изразява съжаление. За представителите на Конго в белгийската столица Брюксел това не беше достатъчно.

Съединените щати днес отбелязват националния си празник - Денят на независимостта.

Културните войни доминираха и 4-ти юли - Денят независимостта на Съединените щати. Президентът Доналд Тръмп посрещна празника на емблематичния мемориал Маунт Ръшмор в Южна Дакота, където не важаха никакви мерки срещу коронавируса. Под погледа на издяланите в скалите лица на бащите-основатели на Съединените щати, Тръмп отправи мрачно послание.

Предаването можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините

Над 6,2 милиарда лева е достигнала инвестиционната програма за общините, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова. Програмата е част от Бюджет 2024 и всяка промяна в нея трябва да бъде одобрена от парламента. Средствата обаче се изплащат до 2026 година: "В това число 4,  552  милиарда 2024 година, от които 747 милиона са..

публикувано на 18.07.24 в 14:15
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Министърът на финансите: Ще бъдат осигурени пари за всички пострадали от пожарите

Служебният министър на финансите Людмила Петкова увери, че с преструктуриране на разходите ще бъдат осигурени пари от бюджета за всички пострадали от пожарите.  Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите Процедурата за компенсация ще бъде разработена по познатите на общините процедури, каза Петкова, която участва в първото..

публикувано на 18.07.24 в 13:58
Манфред Вебер (Л) минава покрай Урсула фон дер Лайен преди да говори на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, Франция, 18 юли 2024 г.

Евродепутатите - разделени относно втори мандат на Урсула фон дер Лайен начело на ЕК

Евродепутатите се разделиха по отношение на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен да остане начело на Еврокомисията за втори мандат.  Програмата на Фон дер Лайен е точната за следващите 5 години, заяви председателят на политическата група на ЕНП Манфред Вебер: "Много неща днес са заложени на карта. Европейците искат демократична, а не..

публикувано на 18.07.24 в 13:51
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл: Концентрирано присъствие на кораби на НАТО в Черно море е заплаха за Русия

Кремъл обяви днес, че Русия ще сметне каквито и да било планове за установяване на постоянно присъствие на военни кораби на НАТО в Черно море за заплаха, предвид участието на Алианса в конфликта в Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова да предприеме всички необходими мерки, за да..

публикувано на 18.07.24 в 13:49

Военен ритуал и общоградско поклонение във В. Търново за годишнината от рождението на Апостола

С военен ритуал, изпълнен от Националния военен университет "Васил Левски", и общоградско поклонение във Велико Търново беше чествана годишнината от рождението на Апостола на свободата. В центъра на Велико Търново е единственият у нас паметник на Левски, на който Апостолът е на бесилото. 187-ата годишнина от рождението на Апостола на..

публикувано на 18.07.24 в 13:43
Изслушване на министър Виолета Коритарова в НС, 18 юли 2024 г.

Министър Коритарова: Засега няма правно основание за премахване на "Подпорната стена" на "Алепу"

На този етап няма правно основание за премахване на изграденото съоръжение на плажа "Алепу", изчаква се окончателното решение на съда. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на изслушване в парламента за т.нар. "Подпорна стена". Делото в Административен съд Бургас е насрочено за 24..

публикувано на 18.07.24 в 13:27
генерал–майор Деян Дешков

Сухопътните войски разполагат с над 80 групи за гасене на пожари в цялата страна

" Разполагаме с над 80 групи от по 20 човека с техника. Пръснати сме в цялата страна. Имаме готовност за реакция в рамките на до час". Това съобщи пред БНР ген.-майор Деян Дешков, командир на Сухопътни войски. Армията се включва активно в гасенето на пожарите в страната. С жива сила и техника военните са на терен в най-горещите точки...

публикувано на 18.07.24 в 13:23