Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разработиха нов модел за предсказване измененията на излъчванията на Слънцето

Изследователи от шведския университет в Упсала разработиха нов математически модел за предсказване на измененията на нивата на слънчевото излъчване, пише изданието „Солар дейли“. Новото решение ще позволи съставянето на прогнози за изработената енергия от соларните електростанции с голяма точност.

„Новият модел служи за предсказването на нивата на слънчевата енергия за една минута, за един час или един ден. Той е прост за използване и обучение, но осигурява рекордна точност, която беше демонстрирана в практиката с реални данни“, заяви ръководителят на проекта Йоаким Мунхамал.

Моделът дели слънчевото излъчване на нива и разчита вероятността за възникване на всяко едно от тях.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Водят се преговори за втора среща за мир в Украйна

Володимир Зеленски съобщи, че се водят преговори със Саудитска Арабия, Катар, Турция и Швейцария във връзка с втората среща на върха за мир, предаде "Ройтерс". Украинският президент обяви това в разговор с индийски журналисти, публикуван днес в собствената си социална мрежа. Зеленски заяви също, че е казал на индийския премиер Нарендра..

публикувано на 25.08.24 в 16:46

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша като пробяга разстоянието от НДК до Черни връх за 1 час и 53 минути. В същото време хиляди представители на туристическите дружества от страната участваха в поход до първенеца на Витоша, където се състоя Националният туристически събор.  Близо 300 души стартираха в състезанието "Витоша рън" в 9.00..

публикувано на 25.08.24 в 16:09

Заподозреният за нападението в Солинген е трябвало да бъде екстрадиран в България

Сириецът, заподозрян за извършването на нападението с нож в германския град Солинген, е трябвало да бъде депортиран в България миналата година, предаде ДПА. Полицията в Германия задържа 26-годишен заподозрян за нападението в Солинген Според клаузите на Дъблинското споразумение държавата членка на ЕС, през която търсещият убежище е влязъл на..

публикувано на 25.08.24 в 15:27

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква. Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма,..

публикувано на 25.08.24 в 15:07

Блокада на пътя за Рилския манастир заради безводие в Кочериново

Десетки жители на Община-Кочериново блокираха за повече от час пътя за Рилския манастир при разклона за с. Стоб, протестирайки срещу безводието в района. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано, стигна се обаче до остри пререкария с част от блокиралите пътя.  Местните са гневни, че след като четири денонощия били със..

публикувано на 25.08.24 в 14:41

Хусите поздравиха "Хизбула" за нападението срещу Израел

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси поздравиха ливанската групировка „Хизбула“ за нападението ѝ срещу Израел и отново заплашиха с отмъщение за израелските удари срещу йеменското пристанище Ходейда миналия месец, предаде "Франс прес". „Поздравяваме „Хизбула“ и нейния генерален секретар за голямата и смела атака, извършена от..

публикувано на 25.08.24 в 14:29

Човек от екипа на "Ройтерс" е в неизвестност след нападение в Краматорск

Един човек от журналистически екип на агенция "Ройтерс" е в неизвестност и двама са били ранени при среднощна атака срещу хотел в град украинския град Краматорск, Донецка област. Екипът се състои от шест души, като двамата пострадали са били откарани в болница. От агенцията посочват, че продължават да очакват повече информация. Краматорск, последният..

публикувано на 25.08.24 в 14:08