Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тадж Махал и други забележителности в Индия отварят въпреки пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от най-известните световни забележителности - Тадж Махал, отваря за посетители от утре, след като беше затворен в продължение на 3 месеца заради заразата от Covid-19, съобщи БТА. 

Посетителите ще трябва постоянно да носят маска на лицето, да спазват дистанция и да не докосват лъскавите мраморни повърхности, когато този прочут туристически обект в Индия от 17-и век бъде отворен утре отново след три месеца, предаде Ройтерс.

Дневно ще се допускат до 5000 туристи, разделени на две групи, докато преди коронавирусната пандемия мавзолеят в северния град Агра приемаше по 80 000 човека на ден. Освен сградата, построена от шах Джахан като гробница на любимата му съпруга, индийските власти отварят за посещения и други забележителности, сред които историческия Червен форт в столицата Делхи.

Днес индийското министерство на здравеопазването съобщи за рекордните за едно денонощие 24 850 нови случая на коронавирус и 613 починали. По абсолютен брой на заразените Индия се доближава до Русия, която е трета в статистиката, отбелязва Ройтерс.

Потвърдените случаи на коронавирус в страната с население от 1,3 милиарда души са над 673 000. За сравнение, те надхвърлиха днес 681 000 в Русия, но там през последното денонощие бяха регистрирани под 7000 нови заразени.

Най-малко 19 268 души са починали в Индия от Covid-19 - причиняваното от новия коронавирус заболяване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИСС препоръчва спешен старт на икономическа процедура по ОП "Развитие на човешките ресурси"

От Икономическият и социален съвет препоръчват да се засили финансовата подкрепа за социалните предприятия, като спешно се стартира отлаганата на няколко пъти процедура по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", за "Насърчаване на социалната и  солидарна икономика". Съветът прие на последното си заседание становище за "Ускоряване..

публикувано на 04.08.24 в 12:07

Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените животни

Броят на заразените с чума кози и овце в Гърция достигна 37. Над 14 хиляди животни са умъртвени, за да се спре пренасяне на заболяването. В двете ферми - в Драма и до Комотини, където бе установена заразата, днес бяха унищожени животни, съобщават санитарните власти. Районът до границата с България се счита за рисков поради положителни..

публикувано на 04.08.24 в 11:43
Манастирът

Църковен парк откриха в Кипър

В Кипър бе открит първият църковен парк. Новата дестинация из богатото духовно наследство на страната включва манастир и три параклиса. Те се намират в хълмистата част в област Пафос, на западното крайбрежие на острова. Религиозният комплекс дава възможност на хилядите посетители на живописния и исторически район на Кипър за поклонничество,..

публикувано на 04.08.24 в 11:20

Забрана за посещение на горски райони край Солун

Властите въведоха забрана за хора и коли да влизат в горски райони до Солун. Силно активен остава пожарът до град Комотини. Днес военни екипи охраняват гори и паркове в района на град Солун поради забрана за влизане на хора и автомобили. Гражданска защита информира за много висок риск от пожари. Под специално наблюдение са горските райони..

публикувано на 04.08.24 в 11:15

Над половината безработни са без професионална квалификация

Над половината от безработните или близо 87 000 души, са без професионална квалификация и специалност. От Агенцията по заетостта отчитат, че за една година в сравнение с юни 2023 г. те са нараснали с почти 8 процента. На този фон от КНСБ съобщиха, че над 1000 безработни са обучени по проекта "Шанс за зелена и екологична заетост". Програмата..

публикувано на 04.08.24 в 11:08

Заради отменени самолетни полети 100 000 израелци не могат да се върнат в страната си

Около 100 хиляди израелци не могат да се върнат в страната си заради отменени самолетни полети, съобщи израелската телевизия 12-и канал. Въздухоплавателните власти препоръчват да се пътува до Гърция и Кипър и от местните летища да се извършват прекачвания до Израел. Националният авиопревозвач Ел Ал продължава да лети по график и планира..

публикувано на 04.08.24 в 10:25

Пожарът край граничното с. Църварица е локализиран

Пожарът край граничното дело Църварица върху площ от над 1000 декара - гора, храсти, е ограничен и локализиран. Има и опожарени 5 къщи Днес гасенето ще продължи, като ще се включат и два хеликоптера на Министерство на отбраната, както и пожарникари и горски служители от стопанството в Невестино, казаха за БНР от Югозападното държавно предприятие...

публикувано на 04.08.24 в 10:10