Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Иван Тодоров: КС се е произнесъл, че не може да се събират неплатени задължения на границите

Подобни проверки накърняват правото на свободно движение на хората, категоричен е той

Снимка: БГНЕС

"Конституционният съд се е произнесъл, че не може да се събират неплатени задължения на границите и да се ограничава пътуването на български граждани". Това каза пред БНР адвокат Иван Тодоров и уточни, че преди време КС е отменил закон, с който се е ограничавало правото на пътуване на български граждани за неплатени задължения към държавата:

"Въпреки това се въвежда абсолютно същият механизъм. Това е възмутително", заяви той. 

По думите му ограниченията са въведени "по терлици": "Просто дадоха указания на всички полицейски органи - на Гранична полиция, но и на Пътна полиция - това нещо да започне да се прави на границата".

Адвокат Тодоров беше категоричен, че с тази мярка директно се ограничава правото на свободно движение в Европейския съюз:

"Нещо, което е прокламирано изрично в Договора за функциониране на ЕС и в няколко решения на Съда на ЕС, и в решението на Конституционния съд на България".

В предаването "Преди всички" Иван Тодоров уточни, че контролните органи имат право при спиране на превозно средство в страната да предприемат такива мерки, но не и на границата:

"На границата се ограничава правото на свободно придвижване. Тъй като е направено с нареждане, без да е публикувано какво то и да е в Държавен вестник, затова се налага да предприемем всички възможни средства за защита. Има много начини за лесно събиране на глобите, които не се използват в България - примерно в Административно-процесуалният кодекс още 2018 година се предвиди електронно съобщаване. Това е само израз на безсилието за събирането на глобите. Не трябва безсилието да се превръща в ограничаване на правата на хората".

Пострадала от граничните проверки за неплатени глоби за нарушения на пътя е завела три дела срещу разпореждането на МВР към граничните полицаи на сухопътните ни граници. Чрез адвокатско дружество жалби са подадени до Върховния административен съд, Административен съд - София-град и Административен съд - Благоевград. Адвокат Тодоров обясни:

"Първо се предявява иск срещу самото Министерство на вътрешните работи да се преустанови това действие, второто - незаконосъобразните действия в конкретния район, в случая на ГКПП "Кулата", да не могат да се извършват, третото нещо - смятаме, че самото Министерство е издало един нищожен административен акт, като е наредило на граничните органи да извършват тези проверки точно на границата, т.е. да препятстват излизането на българските граждани в чужбина".  

Иван Тодор изрази очакване, че самото завеждане на тези дела ще накара контролните органи да спрат събирането на неплатени задължения на границите и коментира, че на същия принцип на границата държавата може да си търси невзетото за данък сгради и такса смет, например. 

Интервю на Силвия Великова с адв. Иван Тодоров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три пожарни от София са изпратени в помощ на гасенето на пожара край пернишките села Расник и Вискяр

Три противопожарни автомобили от София са изпратени в помощ на огнеборците в Перник за гасенето на пожара край пернишките села Расник и Вискяр. На място е пристигнал и директорът на Главна дирекция ПБЗН Александър Джартов. Все още не е овладян пожарът край пернишките села Расник и Вискяр. Силният вятър е пренесъл огъня в посока Вискяр,..

публикувано на 26.08.24 в 21:25

ВВС на Украйна: Днешната руска ракетна атака беше "най-масираната" от началото на войната

Командването на Военновъздушните сили на Украйна определи днешната комбинирана руска въздушна атака като "най-масираната" от началото на инвазията на Москва в страната. По време на атаката по-рано в понеделник Русия е изстреляла 236 ракети и дронове срещу Украйна, като противовъздушната отбрана на Украйна е свали 102 ракети и 99 ударни дрона...

публикувано на 26.08.24 в 20:46

ООН спира временно хуманитарните операции в Газа след нови израелски заповеди за евакуация

Хуманитарните операции на ООН в Газа бяха временно преустанови в понеделник след новите заповеди на Израел за евакуация на Дейр ал-Балах в централната част на палестинската територия, съобщава Ройтерс. Високопоставен служител на ООН потвърди спирането на доставката на хуманитарна помощ, подчертавайки напрежението във връзка с поддържането на..

публикувано на 26.08.24 в 20:22

Намериха потенциален нов водоизточник за бедстващото свищовско село Хаджидимитрово

Хидрогеоложки проучвания намериха потенциален нов водоизточник за бедстващото свищовско село Хаджидимитрово. Заради недостига на питейна вода и задълбочаващият се режим на водоподаване, хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава всяка събота и неделя блокират републикански път с искане за трайно решение на проблема. Направени..

публикувано на 26.08.24 в 20:10
Снимката е илюстративна

Загинал и ранени при пожар в руската петролна рафинерия в Омск

Един човек е загинал, а седмина други бяха ранени, след пожар в руската петролна рафинерия в Омск, обяви губернаторът на областта, като добави, че съоръжението работи нормално и производствените планове няма да бъдат засегнати. "Пожарът в рафинерията в Омск е под контрол. Системата за автоматична безопасност на завода откри пожар в..

публикувано на 26.08.24 в 19:41
архив

Напълно потушен е горският пожар в землищата на селата Сопот и Мике в Ловешко

Служители на Държавното горско стопанство – Лесидрен и огнеборци са потушили   напълно днес горски пожар в  землищата на селата Сопот и Микре в област Ловеч. Сигналът за пожара е бил подаден в събота около 17.00 ч., огънят   е бил потушен, но заради силният вятър пожарът се е възобновил през изминалата нощ. Потушен е напълно днес по..

публикувано на 26.08.24 в 19:25
снимка: Джулия Марангони

"Фантомът от операта" се завръща в НДК от 29 август до 5 септември

Фантомът от операта се завръща с няколко дати у нас. Спектакълът ще се играе в зала 1 на НДК от 29 август до 5 септември т. г. съобщи в "12+4" Иван Русланов. Това са финалните представление на българска сцена, а екипът на емблематичния мюзикъл по музика на Андрю Лойд Уебър продължава турнето си по световните сцени. "Ново..

публикувано на 26.08.24 в 19:04