Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адвокат Кишкова: Няма причина да се показва спалнята на осъден за кражба

Огласяването на доказателства от досъдебни производства засяга лични права и създава впечатление за виновност, казва юристът

Искра Кишкова
Снимка: БГНЕС

"Не трябва да се разгласяват такива доказателства, които могат да доведат до предварително съставяне на мнение, че едно лице е виновно. Много са страшни последиците." Това заяви в предаването "Преди всички" адвокат Искра Кишкова.  

Заедно с бившия съдия, а сега адвокат Методи Лалов тя отправи писмо до Министерския съвет, Висшия съдебен съвет, президента и омбудсмана, в което се настоява за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, свързана с огласяването на данни по досъдебни производства. Лалов и Кишкова предлагат да се допълни член 198 от НПК, така че разгласяването на подобна информация, включително от органите на досъдебното производство, да се разрешава само ако е необходимо за провеждане на обективно, всестранно и пълно разследване. За всички, които са учили право, разпоредбата на този член от НПК е ясна, но явно е налице някаква възможност за тълкуване, изтъкна юристът. 

Петър Ненов, осъден на 6 г. затвор в Румъния, искал съдействие от Пламен Бобоков да му уреди помилване от президента. За целта Пламен Бобоков ползва контактите си с Пламен Узунов, сочат нови чатове между двамата, разпространени от прокуратурата. Снимка: БГНЕС

Частично се разгласяват доказателства, например чатовете като лична кореспонденция, защитена от Конституцията и не е ясно какво ще допринесе това за разследването, посочи Искра Кишкова. „Същевременно обаче в обществото остава едно впечатление за виновност на дадено лице. Това впечатление за виновност е трайно насадено.“

Така се създава и изкуствено уронване на доброто име на съда, който взема решението се след анализ и преценка на всички доказателства, не само на огласените, допълни юристът. 

„Защото, виждате ли, цялото общество мисли, че някой е виновен, но накрая съдът казва, че той е невинен. Ето това е единият проблем. Другият проблем е, когато има такова навлизане в личната сфера, което няма общо с извършеното престъпление. Дори едно лице да бъде осъдено за кражба, няма причина да бъде снимана спалнята му."

Петър Ненов, осъден на 6 г. затвор в Румъния, искал съдействие от Пламен Бобоков да му уреди помилване от президента. За целта Пламен Бобоков ползва контактите си с Пламен Узунов, сочат нови чатове между двамата, разпространени от прокуратурата. Снимка: БГНЕС

„Не може да има разгласяване на чатове, снимане на тоалетни, снимане на гардероби, на спалните на хората. Това навлизане в личния живот не оправдава по никакъв начин разследването“, отбеляза адвокат Искра Кишкова. Не може да става дума за разгласяване на доказателства от досъдебно производство в обществен интерес, категорична е тя.

Презумпцията за невиновност е като аксиомата в математиката – универсална истина, например „човек не може да съществува без въздух“, посочи адвокат Кишкова. „Всяко нейно ограничаване може да доведе до ограничаване, до нарушаване на човешките права. Много права, които могат до такава степен да засегнат човешкото здраве, живот, добро име, че то да не може да бъде никога възстановено, независимо дали след години съдът ще постанови оправдателна присъда“, коментира юристът.

„И хлябът, и ножът са в прокурора в случая. Той разрешава това разгласяване“, обобщи Искра Кишкова.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Снимки в текста: БГНЕС

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерките, ваксините, страховете - моментна снимка седмица след затварянето

Какви са настроенията и коментарите седмица след второто по-мащабно затваряне и въвеждане на ограничения у нас - репортаж на  „Хоризонт“ събра някои от мненията на граждани и анализатори в опит да сглоби моментна и непредставителна картина. „Страх ме е за близките ми. Аз съм по-млад човек – не ме е страх за мен“.  Страхът да..

публикувано на 04.12.20 в 09:44

Търсенето на имоти в малките населени места се увеличава

Пандемията промени бита и навиците ни, като ни накара да се замислим за алтернативи на градския живот . В търсене на възможности градски хора избраха селата и потегнаха домовете, наследени от дядовците, а празни имоти се оживиха от нови собственици. „Жители на големите градове оцениха Габрово и околностите и търсят спокойствие в нашия..

публикувано на 04.12.20 в 09:31

Проф. Чорбанов: Ваксините не са кисело мляко, трябва одобрение от Националната агенция за лекарствата

„ Необходимо е по-подробно информиране на обществото за ваксините . Дали ваксината ще бъде стандартно регистрирана, или ще е експериментален продукт. Този важен момент не се коментира . Не се коментира и какви национални норми на регулация ще има. Ваксината е най-сложният лекарствен продукт, защото се използва на здрави хора, не се използва за..

публикувано на 03.12.20 в 12:46

Георги Стоилчев: Заради недостига на медицински кадри част от мерките може да останат

„Удобно е, когато се вземат решения, това да става при малки числа. Затова вероятно антигенните тестове за коронавируса все още не влизат в официалната статистика. Единственият останал белег за хода на епидемията е смъртността . За последната излязла седмица тя е с около 110% от обичайната за последните пет години “. Това каза пред БНР социологът..

публикувано на 03.12.20 в 07:56
Николай Шарков

Д-р Николай Шарков: След прекарано заразно заболяване хвърлете четката за зъби

Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от Covid-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. Това обясни пред БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.  Това не означава, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ, уточни той.  Шарков..

публикувано на 02.12.20 в 08:08

Домашният оксиметър - довчера непознат, сега с огромен ръст в продажбите

Малки устройства за измерване на кислорода в кръвта позволяват показателят да се следи в домашни условия. Оксиметърът спечели голяма популярност по време на епидемията от коронавирус, докато преди това се използваше най-вече от хора с белодробни заболявания. Оксиметрията е много полезен метод, когато някой е заразен и има оплаквания,..

публикувано на 01.12.20 в 13:03

Люба Златева: Родителите са в патова ситуация

От днес родителите на малките деца са изправени пред дилемата - да бъдат вкъщи с децата и едновременно на работа, да разчитат на дядо и баба, поставяйки ги в риск, да наемат детегледачка, да прибегнат до приятелски кооператив от няколко семейства или да търсят друг спасителен вариант за гледане на децата по време на ограничителните мерки до Коледа...

публикувано на 30.11.20 в 09:42