Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокат Кишкова: Няма причина да се показва спалнята на осъден за кражба

Огласяването на доказателства от досъдебни производства засяга лични права и създава впечатление за виновност, казва юристът

Искра Кишкова
Снимка: БГНЕС

"Не трябва да се разгласяват такива доказателства, които могат да доведат до предварително съставяне на мнение, че едно лице е виновно. Много са страшни последиците." Това заяви в предаването "Преди всички" адвокат Искра Кишкова.  

Заедно с бившия съдия, а сега адвокат Методи Лалов тя отправи писмо до Министерския съвет, Висшия съдебен съвет, президента и омбудсмана, в което се настоява за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, свързана с огласяването на данни по досъдебни производства. Лалов и Кишкова предлагат да се допълни член 198 от НПК, така че разгласяването на подобна информация, включително от органите на досъдебното производство, да се разрешава само ако е необходимо за провеждане на обективно, всестранно и пълно разследване. За всички, които са учили право, разпоредбата на този член от НПК е ясна, но явно е налице някаква възможност за тълкуване, изтъкна юристът. 

Петър Ненов, осъден на 6 г. затвор в Румъния, искал съдействие от Пламен Бобоков да му уреди помилване от президента. За целта Пламен Бобоков ползва контактите си с Пламен Узунов, сочат нови чатове между двамата, разпространени от прокуратурата. Снимка: БГНЕС

Частично се разгласяват доказателства, например чатовете като лична кореспонденция, защитена от Конституцията и не е ясно какво ще допринесе това за разследването, посочи Искра Кишкова. „Същевременно обаче в обществото остава едно впечатление за виновност на дадено лице. Това впечатление за виновност е трайно насадено.“

Така се създава и изкуствено уронване на доброто име на съда, който взема решението се след анализ и преценка на всички доказателства, не само на огласените, допълни юристът. 

„Защото, виждате ли, цялото общество мисли, че някой е виновен, но накрая съдът казва, че той е невинен. Ето това е единият проблем. Другият проблем е, когато има такова навлизане в личната сфера, което няма общо с извършеното престъпление. Дори едно лице да бъде осъдено за кражба, няма причина да бъде снимана спалнята му."

Петър Ненов, осъден на 6 г. затвор в Румъния, искал съдействие от Пламен Бобоков да му уреди помилване от президента. За целта Пламен Бобоков ползва контактите си с Пламен Узунов, сочат нови чатове между двамата, разпространени от прокуратурата. Снимка: БГНЕС

„Не може да има разгласяване на чатове, снимане на тоалетни, снимане на гардероби, на спалните на хората. Това навлизане в личния живот не оправдава по никакъв начин разследването“, отбеляза адвокат Искра Кишкова. Не може да става дума за разгласяване на доказателства от досъдебно производство в обществен интерес, категорична е тя.

Презумпцията за невиновност е като аксиомата в математиката – универсална истина, например „човек не може да съществува без въздух“, посочи адвокат Кишкова. „Всяко нейно ограничаване може да доведе до ограничаване, до нарушаване на човешките права. Много права, които могат до такава степен да засегнат човешкото здраве, живот, добро име, че то да не може да бъде никога възстановено, независимо дали след години съдът ще постанови оправдателна присъда“, коментира юристът.

„И хлябът, и ножът са в прокурора в случая. Той разрешава това разгласяване“, обобщи Искра Кишкова.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Снимки в текста: БГНЕС

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Салвадор Собрал ексклузивно пред БНР: Песните в новия албум са ударите на сърцето ми

„ Всички песни в новия ми албум са мои, те са ударите на сърцето ми . Затова на обложката на албума е моя снимка с белега, който имам от операцията. Защото в него вграждам и емоционални се белези. Както и физическите“. Това сподели в специално интервю за БНР португалецът Салвадор Собрал, който спечели „Евровизия“ 2017 с песента Amar pelos..

публикувано на 19.04.21 в 16:22
проф. Георги Карасимеонов

Проф. Карасимеонов: ИТН ще направи опит за правителство и ще получи подкрепа

"Има такъв народ" ще направи опит за правителство и ще получи подкрепа ",  заяви пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов.  Той коментира, че избраното от тях поведение не показва липса на отговорност: "Слави Трифонов си дава много ясна сметка за очакванията към него и има добри съветници, които са му казали, че едни предсрочни избори..

публикувано на 19.04.21 в 13:35

Проф. Дайнов: Спорът за промени се премести в НС, там му е мястото

„От много време насам толкова много хора не са гледали и слушали парламента и това е по една много проста причина. Защото се разбра, че  спорът за това каква промяна трябва да настъпи, се премести в парламента, където му е мястото “. Това коментира пред БНР проф. Евгений Дайнов.  „Затова цялата тази енергия и страст се изливат там,..

публикувано на 19.04.21 в 12:08

Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април тази година . Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска доставна цена,..

обновено на 16.04.21 в 17:10
Станислав Попдончев

Бизнесът очаква от новите управляващи продължаваща подкрепа

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с..

публикувано на 16.04.21 в 09:34

Готова ли е България да посрещне чуждестранни туристи този сезон

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред БНР Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. „ Държавите около нас са много активни . Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент..

публикувано на 16.04.21 в 09:29
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година

„В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават полкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.“ Това каза в интервю за БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.  Всяка икономическа система..

публикувано на 15.04.21 в 14:28