Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поредна битка за живот на успешно трансплантирана пациентка

Илияна Христова от Варна сега е с онкологично заболяване и търси помощ

Снимка: Личен архив

След успешна белодробна трансплантация Илияна Христова от Варна сега се бори с онкологично заболяване и се нуждае от помощ.
 
Преди година на 28-годишната Илияна Христова от Варна бе направена успешна белодробна трансплантация в Университетската болница във Виена. Няколко месеца след трансплантацията лекарите във Виена й откриват тумор на дебелото черво, разказа пред БНР майката Галина Христова:

„Ние не сме си тръгвали от Виена. През цялото време сме тук, вече почти година, за да се следи състоянието и на белия дроб, и за да се лекува ракът. Трансплантолози и онколози работят в много пряк контакт и затова не е възможно лечението да се проведе в България", уточни тя.

"Вече се направи операция и се отстрани туморът на дебелото черво. За съжаление след 10 дена се възпалиха дебелите черва. Последва нова операция и после ни изписаха. След един скенер за белия дроб обаче се оказа, че Илияна има разсейки в черния дроб. Започнаха курсове химиотерапия, като схемите бяха променяни няколко пъти, за да се постигне ефект. Метастазите намаляха, но заради тежката химиотерапия се получи перфорация на червата и последваха още две операции. Много е тежко състоянието, но Илияна е много борбена и успява да се възстанови“, обясни майката.

"Преди 11 месеца, когато ми беше извършена белодробна трансплантация, си мислех, че вече ще пиша само хубави неща в тази страница, за новия си живот без болести и несгоди. За щастие трансплантацията беше успешна и вече мога да дишам свободно! Но само месец след нея ми откриха онкологично заболяване. Налага се отново да се обърна към вас с молба за помощ", пише Илияна в своя профил си в социалните мрежи.

Държавата поема проследяването на Илияна като трансплантирана във Виена, както и лечението на онкологичното заболяване. Семейството е на квартира във Виена и заплаща някои от медикаментите за злокачественото заболяване, които са на стойност 400 евро месечно. 

Майката и дъщерята се нуждаят от подкрепа, за да се справят с текущите им разходи, които възлизат на 2000 евро месечно. Банковата сметка е на Фейсбук страницата на Илияна Христова - „Борба за дъх“. 

Още за каузата чуйте от майката Галина Христова в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна извличат кръвна плазма с два апарата

Кръвният център във Варна работи вече три седмици с пациенти, преболедували Covid-19, които даряват кръвна плазма. Телефоните звънят непрекъснато, близки на болни търсят плазма, има и дарители. Кръвният център във Варна има два апарата за извличане на кръвна плазма и са обучени четирима специалисти, които да работят с апаратите. С..

публикувано на 27.11.20 в 12:56
Хераклея Синтика

Людмил Вагалински: Хераклея Синтика е обречена на успех

Разкритите артефакти в античния град Хераклея Синтика са толкова много, че с помощта на дигиталните технологии могат да пресъздадат живота в този древен мегаполис, сринат от две мощни земетресения. Това е напът да се случи - социализацията и изграждането на туристическата инфраструктура ще направят от мястото музей на открито.  Първите стъпки..

публикувано на 26.11.20 в 12:02

С порастването децата с проблеми в развитието се социализират все по-трудно

Седемгодишната Елица от Хасково е със синдром на Даун. Момиченцето учи в първи клас на СУ „Васил Левски“ и за изтеклите два месеца се е интегрирала добре в масовата паралелка. Елица посещава и ресурсен учител, с нея се провеждат специални занимания. Елица е третото дете в семейството, чакано и желано. Трябвало да се роди на 24 декември и да бъде..

публикувано на 25.11.20 в 13:22
Д-р Цветомила Дудевска

Д-р Цветомила Дудевска след прекаран Covid-19: Такава безпомощност никога не съм чувствала

Най-старата белодробна болница у нас - тази в Троян, беше една от първите, която започна да приема за лечение през пролетта пациенти с коронавирус. През всичките тези месеци от началото на пандемията медиците там излекуваха много болни. Сред пациентите на лечебното заведение се оказа и управителят му д-р Цветомила Дудевска. Тя също се разболя,..

публикувано на 25.11.20 в 11:16
Фоайето на Централна железопътна гара през 1976 година

Търсят се доброволци и дарители за "Български визуален архив“

Фондация "Български визуален архив“ представя фотографии, които свидетелстват за историята, хората, архитектурата в България през XX век. В основата му е изграждането на дигитален архив за свободно разглеждане и сваляне на снимки, абсолютно безплатно с уредени авторски права под лиценза на Creative Commons 4. Дигиталният архив представлява..

публикувано на 25.11.20 в 10:12

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ разпространява българските история и култура

„ Мисията на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространяването на българската история и култура . Заедно с тези две основни цели идват опознаването на родината, идват и няколко други, като благотворителността, като подпомагането на българската национална общност, доброволчеството също“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“..

публикувано на 23.11.20 в 15:44

Красимир Гаджоков от Канада дари средства на МБАЛ - Добрич

Българинът Красимир Гаджоков, който живее в Канада, отправи призив във Фейсбук към всички сънародници в чужбина да даряват средства на болниците в България за лечението на Covid-19. Той самият дари средства на МБАЛ - Добрич. Гаджоков живее в Торонто и работи като консултант по киберсигурност за големи канадски корпорации. Казва, че..

публикувано на 23.11.20 в 14:19