Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на НСО подаде оставка

Красимир Станчев
Снимка: БГНЕС

В съобщение до медиите началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев обяви, че подава оставка. В изявлението се подчертава, че "недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат". 

По-рано президентът Румен Радев поиска оставката на ген. Станчев, заради изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“.

Началникът на НСО посочва, че е взел това решение след публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и "декларативният отказ от сътрудничество". Той добави, че е възприел тези действия като акт на снемане на доверието от себе си от страна на структурни партньори в оперативната работа на НСО и от страна на държавния глава.

Ген. Станчев казва още, че през изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично неговото име, многократно са били замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес.

"С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация - пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма", се посочва още в изявлението на шефа на Националната служба за охрана.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  В НС заседава ПГ на ДПС, но без..

публикувано на 09.07.24 в 18:11
О-в Лесбос, Гърция, 6 юли 2024 г.

Тежка пожарна обстановка в Гърция

Отново е тежка пожарната обстановка в Гърция. Температурите надминаха 40 градуса при много силен вятър.  Мащабни сили на пожарната, Гражданска защита, армията и много доброволци се опитват да ограничат движението на огъня до град Патра.  Гъст дим от горящи дървета се стеле над четири района. Евакуират жители и туристи. Гасят и по въздух с..

публикувано на 09.07.24 в 18:03
ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" с нов  изпълнителен директор

ТЕЦ "Бобов дол" е с нов изпълнителен директор - инж. Чавдар Стойнев, който досега работи в "Топлофикация Перник". Досегашният изпълнителен шеф на централата инж. Любомир Спасов, който също е перничанин, ще остане да работи в ръководството на ТЕЦ-а.  Новият изпълнителен директор Чавдар Стойнев не отрече за БНР, че ще заеме поста, но процедурите по това..

публикувано на 09.07.24 в 17:53
Папа Франциск

Папа Франциск изрази огорчение от атаките срещу детската болница в Киев

Папа Франциск изрази огорчение от атаките срещу главната детска болница в Киев и училище, подслоняващо разселени палестински семейства в Ивицата Газа.  Светият отец е научил с дълбоко прискърбие новините за атаките срещу медицински центрове в Киев, включително срещу най-голямата детска болница, както и срещу училище в Газа.  Папата изразява своето..

публикувано на 09.07.24 в 17:36

Терзиев оттеглил заповедта за спиране на проекта за Войнишкия паметник

Кметът на София Васил Терзиев е оттеглил заповедта си, с която спира проекта от Мемориала за Софийската желязна дивизия. Решението е било съобщено по време на заседанието на комисията по култура в столичната община. По-рано през деня на среща с кмета Терзиев от Камарата на архитектите в България (КАБ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Съюза на..

публикувано на 09.07.24 в 17:28
Снимката е илюстративна

Пожар гори край град Камено в близост до "Лукойл Нефтохим Бургас"

Пожар гори в местността "Герените" край град Камено, в близост до "Лукойл Нефтохим Бургас".  Огънят е изпепелил една къща и дървена барака.  Директорът на Регионална служба за пожарна безопасност и защита на населението старши комисар Николай Николаев заяви за БНР, че огънят е овладян и няма опасност да навлезе на територията на рафинерията.   Няма..

публикувано на 09.07.24 в 17:21
Атанас Зафиров

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия мандат.  Това заяви изпълняващият функциите председател на социалистите Атанас Зафиров след заседанието на Изпълнителното бюро: "По отношение на третия мандат потвърждаваме нашата готовност, независимо кой ще бъде носител, да участваме активно в процеса на диалог и търсене на..

публикувано на 09.07.24 в 17:15