Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контрапротест на симпатизанти на ГЕРБ поиска оставката на президента Радев

| обновено на 10.07.20 в 20:29
Снимка: Виолета Ашикова, БНР

Започна контрапротестът на акцията, която се провежда пред президентството. Контрапортестът е на симпатизантите на ГЕРБ от цялата страна, който е обявен в защита на легитимно избраното правителство пред Министерски съвет.

Протестиращите поискаха оставката на президента Румен Радев по време на масовата демонстрация пред Министерския съвет.

С възгласите – “Борисов победа“ и “Червени боклуци“ протича изключително масовия протест пред МС.

Десетки оратори защитиха политиката, водена от премиера Бойко Борисов, а политици от партията поискаха оставката на президента Румен Радев.

"Искам да поздравя и симпатизантите на президента Радев - днес е добър ден за България, справихме се добре", обърна се самият Борисов към събралите се на контрапротеста в негова подкрепа, визирайки отправената покана към нашата страна за членство в еврозоната.

Борисов говори пред събралите се в подкрепа на правителството


"Там сме, където са и белите държави. От днес няма да фалират банки - от днес ЕЦБ, и Банковият съюз, ще контролираме това, което се случва. Ползите са големи за държавата, неслучайно там са всички бели държави. Истината е, че не трябва да ни разделя нищо. Това е най-гадното, което ни се случва в момента - цял свят ни се радва - българският лев е фиксиран на точната си цифра, която искахме - на този ден трябва да сме заедно с президента Радев и да се радваме, а не да ни разделя полиция. Хората в Европа няма да разберат защо в този момент сме разделени. Да се хващаме на работа, а не всяка вечер да задръстваме града", допълни Борисов пред своите симпатизанти.

"Това ще доведе ли до нещо хубаво, до просперитет или нещо друго? Затова истински ви моля - вместо да викате за оставка, викайте за единство, защото на парламента пише, че Съединението прави силата", посочи той.

"Благодаря, че сте дошли тук, не сме заедно и за това не съм щастлив. Днес трябваше да сме и управляващи, и опозиция заедно тук, но така са избрали. Само обединена България може да върви напред. Желая ви да сте живи и здрави, не се поддавайте на провокации", обърна се премиерът към симпатизантите на ГЕРБ пред МС.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов каза:

“Ние искаме да запазих хладнокръвие, за да продължи България по своя европейски път, да не се поддаваме на провокации. Нека да кажем – оставка на Румен Радев“.

Протестиращите в подкрепа на правителството въодушевено посрещнаха новината, че България е приета чакалнята на еврозоната.

“Просто не виждам тези хора за какво протестират. Това, че сме приети в чакалнята на еврозоната, това е едно признание за България, това е едно признание за правителството, признание, че ние си вършим добре работата“, каза един от протестиращите.

Повечето то симпатизантите пристигнаха с автобуси, час преди началото на протестната акция.

На протеста са председателят на НС – Цвета Караянчева, депутати от ГЕРБ, евродепутати и много млади хора.


Караянчева изрази възмущението си от поведението на президента Радев по време на вчерашната антиправителствена акция:

“Това, което направи вчера президентът е скандално. Той призовава на бунт, той призовава хората на гражданско неподчинение. България е демократична държава и всеки има право да отиде до урните и да гласува. Нима, когато го избраха него за президент изборите не бяха честни. Или само, когато ГЕРБ печели, тогава са нечестни. Ние имаме ангажимента към всеки един български гражданин да живее добре и го доказваме всеки път“.

Симпатизантите на ГЕРБ са с провокативни плакати, на които пише – “Аз съм мутра“.

“Моето послание е: внимавайте, защото червеното се възражда, аз съм много притеснен от завръщането на комунистическо червените настроения. В нашия президент разпознавам един твърдо ляв президент, какъвто досега не сме имали“, казват протестиращи.

Двата протеста са отделени с дълъг кордон с полицаи и няма как протестиращите групи да се окажат в близост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът Главчев и вътрешният министър Стоянов пътуват към Беклемето

За овладяване на ситуацията на Беклемето, в гасенето на огъня днес се включват пожарникари, които се завръщат от Гърция.  Премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов пътуват към Беклемето, съобщи правителствената пресслужба. Остава в сила частичното бедствено положение в селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Големият пожар..

публикувано на 20.07.24 в 12:29
проф. Здравко Попов

Проф. Здравко Попов: Утвърждава се статуквото в ЕС

Утвърждава се статуквото в ЕС , заяви пред БНР президентът на Института за публична политика проф. Здравко Попов. " ЕС в момента бърза, ускорява скоростта си за утвърждаване на лидерство чрез избора на различните позиции , които се предполага, че трябва да бъдат утвърдени. Вече имаме шеф на ЕК – утвърдена за втори мандат Урсула фон дер Лайен...

публикувано на 20.07.24 в 12:26

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи И днес продължава овладяването на пожара, като в..

публикувано на 20.07.24 в 12:09
Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков и съпредседателят на формацията Кирил Петков (вдясно).

Петков и Денков излязоха с предложение да се прави въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат оборудвани с осем термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. Очаквайте подробности!

публикувано на 20.07.24 в 11:34
Весела Чернева

Весела Чернева: Може да получим по-второстепенен еврокомисарски ресор

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва . Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира: " Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички..

публикувано на 20.07.24 в 11:27

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика.  За първи път трансплантирани атлети заминават като отбор на Европейско..

публикувано на 20.07.24 в 11:11