Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контрапротест на симпатизанти на ГЕРБ поиска оставката на президента Радев

| обновено на 10.07.20 в 20:29
Снимка: Виолета Ашикова, БНР

Започна контрапротестът на акцията, която се провежда пред президентството. Контрапортестът е на симпатизантите на ГЕРБ от цялата страна, който е обявен в защита на легитимно избраното правителство пред Министерски съвет.

Протестиращите поискаха оставката на президента Румен Радев по време на масовата демонстрация пред Министерския съвет.

С възгласите – “Борисов победа“ и “Червени боклуци“ протича изключително масовия протест пред МС.

Десетки оратори защитиха политиката, водена от премиера Бойко Борисов, а политици от партията поискаха оставката на президента Румен Радев.

"Искам да поздравя и симпатизантите на президента Радев - днес е добър ден за България, справихме се добре", обърна се самият Борисов към събралите се на контрапротеста в негова подкрепа, визирайки отправената покана към нашата страна за членство в еврозоната.

Борисов говори пред събралите се в подкрепа на правителството


"Там сме, където са и белите държави. От днес няма да фалират банки - от днес ЕЦБ, и Банковият съюз, ще контролираме това, което се случва. Ползите са големи за държавата, неслучайно там са всички бели държави. Истината е, че не трябва да ни разделя нищо. Това е най-гадното, което ни се случва в момента - цял свят ни се радва - българският лев е фиксиран на точната си цифра, която искахме - на този ден трябва да сме заедно с президента Радев и да се радваме, а не да ни разделя полиция. Хората в Европа няма да разберат защо в този момент сме разделени. Да се хващаме на работа, а не всяка вечер да задръстваме града", допълни Борисов пред своите симпатизанти.

"Това ще доведе ли до нещо хубаво, до просперитет или нещо друго? Затова истински ви моля - вместо да викате за оставка, викайте за единство, защото на парламента пише, че Съединението прави силата", посочи той.

"Благодаря, че сте дошли тук, не сме заедно и за това не съм щастлив. Днес трябваше да сме и управляващи, и опозиция заедно тук, но така са избрали. Само обединена България може да върви напред. Желая ви да сте живи и здрави, не се поддавайте на провокации", обърна се премиерът към симпатизантите на ГЕРБ пред МС.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов каза:

“Ние искаме да запазих хладнокръвие, за да продължи България по своя европейски път, да не се поддаваме на провокации. Нека да кажем – оставка на Румен Радев“.

Протестиращите в подкрепа на правителството въодушевено посрещнаха новината, че България е приета чакалнята на еврозоната.

“Просто не виждам тези хора за какво протестират. Това, че сме приети в чакалнята на еврозоната, това е едно признание за България, това е едно признание за правителството, признание, че ние си вършим добре работата“, каза един от протестиращите.

Повечето то симпатизантите пристигнаха с автобуси, час преди началото на протестната акция.

На протеста са председателят на НС – Цвета Караянчева, депутати от ГЕРБ, евродепутати и много млади хора.


Караянчева изрази възмущението си от поведението на президента Радев по време на вчерашната антиправителствена акция:

“Това, което направи вчера президентът е скандално. Той призовава на бунт, той призовава хората на гражданско неподчинение. България е демократична държава и всеки има право да отиде до урните и да гласува. Нима, когато го избраха него за президент изборите не бяха честни. Или само, когато ГЕРБ печели, тогава са нечестни. Ние имаме ангажимента към всеки един български гражданин да живее добре и го доказваме всеки път“.

Симпатизантите на ГЕРБ са с провокативни плакати, на които пише – “Аз съм мутра“.

“Моето послание е: внимавайте, защото червеното се възражда, аз съм много притеснен от завръщането на комунистическо червените настроения. В нашия президент разпознавам един твърдо ляв президент, какъвто досега не сме имали“, казват протестиращи.

Двата протеста са отделени с дълъг кордон с полицаи и няма как протестиращите групи да се окажат в близост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Без напредък на преговорите за прекратяване на огъня в Газа

Преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа продължават в Кайро с участието на радикалното палестинско движение "Хамас". В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас" Великден в Ерусалим на фона на продължаващия конфликт Израел заяви, че ще изпрати делегация, ако получи отговор на предложението за 40-дневно примирие...

публикувано на 05.05.24 в 15:42
Папа Франциск - 5 май 2024 г.

Папа Франциск поздрави православните християни за Великден

Православните християни бяха поздравени за Великден и от главата на Римокатолическата църква папа Франциск. Видимо в добро настроение, след редовната си неделна молитва от прозореца на базиликата "Св. Петър" в Рим и в присъствието на хиляди богомолци на едноименния площад, папа Франциск отправи великденското си послание към тези, които отбелязват днес..

публикувано на 05.05.24 в 15:15
В катедралния храм

Митрополит Киприан: Пасха е непреходното доказателство, че Бог е любов

Православните християни празнуват най-големия празник - Възкресение Христово, наричан Празник на празниците, тъй като утвърждава победата на живота над смъртта. Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците Богослуженията в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" снощи и в столичния митрополитски храм "Света..

публикувано на 05.05.24 в 15:01

В Панама избират президент

Президентски избори се провеждат в Панама. За фаворит е сочен опозиционният лидер Хосе Мулино,  близък довереник на изпадналия в немилост бивш държавен глава Рикардо Мартинели, отбелязва ДПА . Той си поставя за цел да прекрати незаконната миграция през джунглата в южната част на централноамериканската страна към Съединените щати. Победителят ще..

публикувано на 05.05.24 в 14:07
Австрийският канцлер Карл Нехамер

Австрия въвежда повече ДНК тестове при събиране на семейства на мигранти

Управляващата Австрийска народна партия (АНП) постави изискване за по-строг контрол върху събирането на семействата на мигрантите, предаде БТА. Въпреки че ДНК тестовете са възможни и досега, в бъдеще те ще се извършват по-често, за да се установят семейните връзки. ДНК проверките трябва да се извършват дори и при "най-малкото съмнение дали..

публикувано на 05.05.24 в 14:06

Над 100 семейства и нуждаещи се получиха хранителни пакети за Великден в Добрич

Над 100 семейства и крайно нуждаещи се хора получиха хранителни пакети за посрещането на великденските празници в кампанията "Споделен хляб" в Добрич. Инициативата се организира от фондация "Милостиво сърце" и Клуба по народни танци "Жътвари" осма година. В акцията по милосърдие участие вземат и десетки дарители и доброволци. С всяка следваща..

публикувано на 05.05.24 в 13:33

Почистиха историческите паметници в Монтана

Предпразнично почистиха историческите паметници в Монтана. Средствата са отделени от бюджета на Общината. 11 паметника са почистени в Монтана през последните седмици. Възстановен е единият рог на скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество в центъра на Монтана, който от дълги години липсваше. Акцията е част от годишната програма и се..

публикувано на 05.05.24 в 13:02