Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дариткова: Ако Радев иска да реализира политически проект, да излезе от президентството

Искаме да се вслушаме в гласа на хората, заяви тя

Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

"Ако Румен Радев иска да реализира политически проект, да излезе от президентството, да направи своя политическа партия и да се срещнем на полето, на което можем да правим разговори за политики", заяви пред БНР председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

В предаването "Неделя 150" тя запита дали призоваването от висши представители на властта за сваляне на едно демократично избрано правителство не е погазване на закона и на Конституцията:

"Гражданите очакват да се спазват законите от всички и когато някой на такова ниво си позволи да призове за война с легитимно избрано правителство и легитимно избран парламент, не дава добър знак на обществото, а е знак за разделение и погазване на законите. Това трябва да бъде много внимателно оценено".

Дариткова заяви, че основното на упражняването на политическата власт е носенето на отговорност за последствията. Тя попита какво следва след призивите за оставка на правителството.

"Искаме да се вслушаме в гласа на хората. Да разберем защо, когато градим стабилна перспектива на държавата, те не виждат перспектива за своите деца и искат промяна", каза още Даниела Дариткова във връзка с протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Тя обясни, че политическите тези на парламентарно представените партии са едни, на президента са други, а на са трети:

"Винаги сме давали знак, че когато видим проблем в нашите членове и в управлението, много бързо реагираме и то по единствения възможен начин - с подаване на оставки. Нещо, което не сме видели при никой от опонентите ни. Нито се поискаха оставките на тези, за които има съмнения за нарушения и обвинения в президентството, нито в БСП - дори тя не успя да организира собствената си оставка след загубата на изборите".

Дариткова призова гражданите към демонстрации, които не нарушават правовия ред в държавата:

"Чуваме възгласи за това, че трябва да се махват партиите, че не харесват никой от управляващите сега политици. Затова допринася тежкият раздор между институциите. Отговорността трябва да се поеме първо от президентската институция, защото войната започна от там, а ние бяхме предизвикани да влезем в този двубой. Това няма да доведе до нищо добро".

В криза политическите партии трябва да търсят това, което ги обединява, категорична беше председателката на парламентарната група на ГЕРБ. По думите ѝ не се очаква смяна на министри в кабинета "Борисов 3", за да бъде понижено напрежението и да стихнат протестите.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Даниела Дариткова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.  Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05