Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарни традиции и рибарски истории на Фестивала на река Дунав в Белене

Снимка: Фейсбук

Община Белене за пета поредна година организира Фестивал на река Дунав. Празникът се свързва с Международния ден на  Дунав – 29 юни и е знак на своеобразна почит и благодарност на местната общност към реката като воден път край града и негова съдба.

Река Дунав, която всички в региона на Белене приемат като неизменна част от живота си, и в двата дни на фестивала беше център на всички  прояви - кулинарно състезание под мотото „Дунавска трапеза”, песни, танци и рибарски истории. За първи път стотици пуснаха хартиени лодки в реката с послания и пожелания, с надеждата да се сбъднат. Замисълът е този ритуал да се превърне в ежегодна традиция. Лодките тази година са били между 300 и 400. 

Река Дунав е част от нашия живот. Тя е част от нас и когато не сме тук, много ни липсва“, казва жителка на града. „Не съм убедена, че са достатъчно грижите, които се полагат. Не само за реката, а като цяло в България във връзка с екологията.“

Снимка: Фейсбук

Дунав е свобода. Ние сме израснали покрай реката. Красота, тишина, спокойствие – това ни дава на нас“, допълва друга жителка на Белене – Ася Дулева. Най-големият проблем на града според нея е „липсата на потенциал за развитие и работа“. „Има нужда от голям проект, който ще съживи не само Белене, но като цяло региона“, отбелязва тя.

Според кмета на Белене Милен Дулев повече хора трябва да знаят, че единственият български природен парк на Дунав - "Персина", се намира именно там, а от 290 вида птици на българска територия в района на Белене се срещат 260. Това е второто място у нас с колонии на пеликани. Също край Белене гнезди и морският орел, защитен вид в световен мащаб. „Дунавът дава живот и ние се обръщаме към Дунава“, подчертава Милен Дулев.

Във всекидневното хранене старите рецепти сигурно не се спазват, но когато имаш задачата да се върнеш назад във времето и да покажеш на подобно място, ги търсиш, казва шеф Ангел Ангелов. За празника са били приготвени „огромни мрени, опечени, направени по няколко начина, аранжирани с картофчета, една женица беше направила риба с домати, саламура имаше – от саламура до саламура има някои тайни и тънкости“, допълва шеф-готвачът. 

Културата на хранене ни е съхранила и тя ще ни унищожи. Защото ние сме възприели културата на хранене по информационния канал, който сме имали в семейството. Сега обаче възприемаме културата на хранене по информационния канал, който ни налагат. Налагат ни гурме. Да де, ама аз в къщи не се храня по този начин“, отбелязва готвачът и призовава да използваме наследения „информационен канал за кулинарните удоволствия“.

„Моята баба един път или два пъти в седмицата печеше скумрия. Сега, каквото и да ми каже някой, аз харесвам най-много скумрията. Да, има страхотни риби, но аз имам кулинарен спомен“, дава пример Ангелов. 

Целия репортаж на Латинка Светозарова чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да дариш яйцеклетки – даваш живот, но теб те няма

„Донорството е любов“ - това послание отправя гостът на „Любими празнични истории“ - Милена Златкова. Познавате я като част от екипа на "Тройка на разсъмване" по радио Витоша. Може би сте чували и за каузата й да запознава хората с възможностите да дарят частица от себе си за създаването на нов живот.  Тя е сред създателите на..

обновено на 06.01.25 в 15:37
Джорджана и Георги Иванов

Промени за служителите на Гранична полиция с премахването на граничната бариера между България и Румъния

На 1 януари България и Румъния станаха пълноправни членове на Шенгенското споразумение. Двете държави влязоха в ЕС още през 2007 година, но до 2023 г. не бяха приемани в шенгенската зона на европейските страни, премахнали граничния контрол помежду си. С премахването на граничната бариера между България и Румъния настъпиха промени както за..

публикувано на 05.01.25 в 07:30

"Хроники от стомана": Из света на хладното оръжие от Българското средновековие

Битките по време на Средновековието по българските земи са били не просто въпрос на чест и оцеляване, а и на преминал през вековете героизъм, който предизвиква възхищение и до днес. Част от този военен блясък може да се види в изложбата "Хроники от стомана", открита на 11 декември в Национален археологически институт с музей при Българската..

публикувано на 04.01.25 в 22:34
Божидар Искренов

Божидар Искренов разказа футболната си биография в "Без обувки"

Бившият футболист на "Левски" и на ЦСКА Божидар Искренов разказа живота си във футбола в книга .    "Дъщеря ми настоя, че е станало време за това, а иначе идеята е стара",  разказа бившият национал, известен с прозвищата Гибона и Радостта на народа, който в последните години живее в САЩ, където кара такси, и в Канада, където продава..

публикувано на 03.01.25 в 17:32
Кристина Константинова и Мария Дончева

Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза

Наскоро във Враца отвори врати първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза . Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи с редки генетични и онкологични заболявания . Необикновената книжарница работи и за други..

публикувано на 03.01.25 в 11:34

На разходка из дигиталния близнак на базиликата "Св. Петър"

" Базиликата е като звездното небе в лятна нощ : оставате пленени от нейния блясък и великолепие. Рискува обаче да бъде ням свидетел на "безкрайната красота", ако интелектът не е обогатен със знания, а поривът на сърцето не е подхранен от духовен опит ", казва кардинал Мауро Гамбети , архиерей на базиликата и викарий на папата за..

публикувано на 02.01.25 в 13:38

За шоколада - с любов...

Ник Борисов се занимава с шоколатиерство от 12-годишен. Сега е на 14. Натрупал е вече почти тригодишен опит в изработването на шоколадови скулптури. Всичко, което знае за шоколада, дължи на шеф Ради Стамболов . От него е научил най-напред как да прави шоколадови бонбони. В момента учи графичен дизайн и смята, че това ще му помогне в..

публикувано на 02.01.25 в 11:05