Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствени протести в редица градове на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Провеждат се антиправителствени протести и в редица градове на страната.

Подобно на исканията в София, протестиращите в останалите градове също настояват за оставката на правителството и на главния прокурор.

Протестът на жители  на Ловеч в центъра на града преминават под "Разходка с каскети".

Протестиращи в Ловеч

Със символична проява на стълбите към парка със старата турска крепост "Меджиди табия" тази вечер силистренци се присъединиха към протестите в страната с искания за оставката на правителството и главния прокурор. Поискана бе и оставката на министъра на вътрешните работи.

Участваха граждани с различни политически убеждения, проявата бе окачествена като "надпартийно гражданско събитие". В изявления за медиите участници в проявата посочиха, че "това правителство се е изчерпало и не може повече да управлява държавата". "Тук няма да видите цветове, ще видите граждани, които застават зад това мнение и Силистра се присъединява към протестите в цялата страна", посочиха те.

Неофициално бе съобщено, че през седмицата се подготвя и друга протестна проява в Силистра.

Между 150 и 200 души се събраха на протеста в центъра на Габрово. Организатор на протеста е местна политическа формация, която има представители в общинския съвет.

Хората на централния площад "Възраждане" настояват за промяна и за институции, които да работят за интересите на обществото.

Протестиращи за поредна вечер има и пред сградата на общината в Пловдив.

Над 300 пловдивчани се включиха в протеста тази вечер, издигащ искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Протестът започна пред сградата на общината. По-късно в шествие протестиращите преминаха по главната улица, скандирайки  „Мафията вън“ и „Гешев е позор“.

Протестът протече спокойно. Участниците в протеста заявиха, че утре отново ще се съберат.

Антиправителствен протест в Пловдив

Протестът в Русе пети ден събира на площада пред Съдебната палата граждани с искания за оставки.

В обичайния час 18:30 отново се събраха хора, които протестираха срещу управлението на страната.

По-рано днес стана ясно, че русенската адвокатска колегия е подкрепила позицията на пловдивските си колеги с искане за оставките на главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Над 100 великотърновци се събраха тази вечер около паметника Майка България на антиправителствен протест и скандираха „Оставка“ и „Мафията вън“.

Граждани и представители на леви и десни политически формации във Велико Търново, организирани в социалните мрежи, поискаха промяна и оставките на главния прокурор, на правосъдния, на вътрешния и на финансовия министър, както и на премиера:

„България от предпоследно място застана на последно място в ЕС, това е неговото велико постижение“.

„Всички знаем защо сме тук, въпросът е да останем, докато го получим“. „Дойдохме, защото искаме промяна и недоволстваме срещу беззаконието и несправедливостите, които се случват в страната“.

„При сегашната ситуация е практически невъзможно, трябва кардинална промяна, за да има прозрачност  в управлението“. „Да спрем да търпим беззаконието. Нищо друго не ме кара да дойде тук“.

Това са част от изказванията на протестиращите във Велико Търново.

Близо 200 души протестираха в Бургас с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът започна пред сградата на Общината, след което премина по бул. „Алеко Богориди“ и завърши в Морската градина. С плакати "Оставка“ и „Мафията вън от властта“ хората изразиха недоволството си от управлението на страната.

Протест в Бургас

Протест  и в Ямбол. Около стотина жители се събраха пред сградата на общината и поискаха оставка на правителството и главния прокурор.

Протестиращите преминаха по централните улици на Ямбол с призива за оставка на управляващите.

Сред протестиращите имаше и представители на различни политически сили, но организаторите декларираха, че протестът им е граждански и не е свързан с определена партия.

За първи път и Хасково се включи в антиправителствените протести. Над 200 души поискаха оставката на правителството и главния прокурор.

Протест в Сливен

Около стотина души в Сливен поискаха оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите направиха шествие по главната улица на града, което започна от площада пред сградата на общината.

Спирайки се последователно пред сградата на Областна администрация и партийните централи на ГЕРБ и ДПС в Сливен шествието с протестиращите подкани правителството да си подаде оставката.

Протестиращите настояваха за смяна освен на правителството, смяна на модела и начина на мислене на хората, на моралните ценности, които липсват на всяко ниво.

Утре от 18:00 се очаква отново хора да се съберат на мирен протест.

Протест в Благоевград

На пореден протест в Благоевград стотици хора от различни възрасти се обявиха срещу мутризацията на държавата и поискаха оставка на правителството и отговорност от Главния прокурор.

Протестният митинг тази вечер  започна от централния площад и  стигна до съдебната палата. 

Много млади хора имаше на протеста в Благоевград, някои от тях  бяха дошли от чужбина. Сред протестното множество имаше и хора, свързани с началото на демократичните промени у нас.

Шумен е поредният град, който се включи в протестите срещу правителството и мафията.

Въпреки пропускът на организаторите от фейсбук групата "Шуменски юмрук срещу един тулуп" да внесат искане в Община Шумен, протест имаше, макар и неофициален. До ескалиране на напрежението и намеса на полицията не се стигна.

Поредна вечер участниците в протеста срещу управлението на страната се събраха във Варна пред сградата на общината. От петък насам те поемат по традиция по бул. "Сливница" в посока площад "Севастопол".
Протест в Стара Загора


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59