Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърти ден антиправителствен протест във Варна /обновява се/

| обновено на 13.07.20 в 20:14

Поредна вечер участниците в протеста срещу управлението на страната се събраха във Варна пред сградата на общината.  От петък насам те тръгват  по бул. "Сливница" в посока площад "Севастопол"

Вижте хронологията на събитията тази вечер, които следи фоторепортерът Румен Сарандев:

18.30

Около 200 варненци вече се събраха пред сградата на община Варна.

18.40

Четвъртият поход тръгва. За разлика от предишните вечери, протестът е предшестван от обръщение към участниците в него. Варненци вече скандират "Оставка".


18.45

Беше обявен маршрутът на днешното шествие - бул. "Сливница", бул. "Княз Борис Първи", пл. "Независимост", след което протестиращите ще се върнат по бул. "Мария Луиза" пред сградата на общината.

И тази вечер мнозина носят и развяват националния флаг. Най-често скандират "Оставка!".

18.50

С трибагреници, с маски и ръчно написани плакати участниците в протестното шествие скандират основно "Оставка". Сред другите лозунги, които се чуват са "Мутрите вън!" и " Мафия". Постоянно се присъединяват още хора.

Шествието е ескортирано от полицаи, които стриктно спазват изискването за носене на предпазни маски.

Шествието тръгна по бул. "Княз Борис Първи".

В излъчването на живо във фейсбук профила ни ясно се вижда плакат с надпис "Ние сме Евгени Марчев".

18.55

Шествието наближава площад "България", скандирайки "Мутрите вън!" и "Мафия". Участниците са ведри, сдържани, но настойчиви с исканията си...  "Сърце, душа  ЗА България"

Сред протестиращите се забелязват и симпатизанти на опозиционни политически сили в Общински съвет - Варна. Футболният лозунг "Българи юнаци" е актуален и тази вечер.

19.00

Шествието се движи спокойно, премина покрай любимата на варненци вече десетилетия "дупка" и наближава площад "Независимост". 

"Оставка" скандират хората.

Участниците в протеста вече са над хиляда. Мерките за дистанция се спазват, хората се движат на разстояние един спрямо друг.

И тази вечер много варненски родители са дошли да изразят недоволството си с децата си.


19.05

Шествието достигна площада пред Театъра. Варненци все така скандират "Оставка", "Гешев е позор, Бойко за затвор!"

И тази вечер мнозина носят и изпозват вувузели, дошли са с велосипеди, тромби... "Оставка и затвор - Гешев е позор" скандира в ритъм множеството на площада под прозорците на съда. 


Общинският съветник Стела Николова призовава протестиращите да се отправят към Областната дирекция на МВР.

Идеята е да бъдат поканени и полицаите да се включат в протеста, а не да използват срещу гражданите "палки и насилие".

Протестиращите промениха първоначално определения маршрут и вместо към Общината, тръгнаха към сградата на ОДП.

19.40

"По-голямо зло от политическата НАГЛОСТ е безразличието към нея" се чете на един от ръчно изписаните плакати, вдигнати пред сградата на ОДП - Варна.


За разлика от предишните дни представителите на някои опозиционни политически сили и от десния, и от левия спектър, които шестваха в предните редици, сега се забелязват в крайните.


Протестиращите са отказали да слушат Стела Николова в момента, в който е заговорила за случилото се на плаж "Росенец". Тя е предала мегафона и се е оттеглила, съобщи репортер на Радио Варна.
Общинският съветник Стела николова пред сградата на ОД на МВР
Шествието на недоволните от управлението на страната и общината варненци пое отново към "Севастопол"

Първият протест тази вечер във Варна започна от площада пред сградата на общината и там се очаква да приключи.


Шествието на недоволните варненци отново се върна пред община Варна. Те скандират "Мутри вън" и "Оставка".


Блокирано е кръстовището пред Общината. Протестиращите стоят в полукръг пред струпаната по-рано каменна пирамида на недоволството.
Част от хората са спрели и скандират буквално от пътните платна на бул. "8-ми Приморски полк" и "Сливница".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток

В периода 15.04.2024 - 19.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово – клиентите, електрозахранени от ТП 9 и МТП 10. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 19.04.24 в 05:00

Ремонти във Варна и наесен

До края на май или началото на юни се очаква да приключат текущите ремонти в града и разчертаването на "зелената зона". Няма да има големи ремонти през туристическия сезон. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев. Той коментира, че са налице пропуски в ремонтите по инфраструктурата, започнати преди изборите, главно заради това, че се извършват..

публикувано на 18.04.24 в 18:06

Поставят табели срещу дивото къмпингуване край Шкорпиловци и Камчийски пясъци

Поставят информационни табели в района на местностите Камчийски пясъци и  Изгрев-Хоризонт, които забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС, съобщават от пресслужбата на община Долни Чифлик. Десетки каравани, кемпери и палатки вече освободиха местността Камчийски пясъци и плажа на Шкорпиловци след поставяне на..

публикувано на 18.04.24 в 16:55

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна. Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за изграждане на библиотеката, за да може проектът да бъде реализиран. Това каза по време на пресконференция кметът на Варна Благомир Коцев. Той обясни, че разрешението за строеж от 2016 година е удължено с още 5 години, но..

публикувано на 18.04.24 в 15:05

2 май е неучебен за учениците във Варна

2 май ще бъде неучебен ден за учениците във Варна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Така почивните дни стават от 1 до 6 май, включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Заповедта не важи..

публикувано на 18.04.24 в 14:55

Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега..

публикувано на 18.04.24 в 13:27

Организират акция по почистване на Варна на 27 април (ВИДЕО)

Предстоящата кампания за пролетно почистване на града, ремонтните дейности на територията на общината и теми, свързани с културната инфраструктура коментираха кметът на Варна Благомир Коцев и екипът му. Kметът каза, че предстоят серия от инициативи за почистване на града. Мащабна акция, в която всеки може да се включи, е предвидена за 27 април.  Ще..

публикувано на 18.04.24 в 12:52