Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 15 август е отворен литературният конкурс „Бодлите на таралежите"

Бойко Ламбовски
Снимка: БГНЕС

„Нито една година не минава, без да се стреснем от произведения на 14-15 годишни деца, които показват завидна зрялост на мисълта и изумителна проницателност“, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ поетът Бойко Ламбовски, член на журито на конкурса „Бодлите на таралежите“. 

„Когато човек прочете нещата им, той сякаш долавя  пулса на страната, какво вълнува младите хора, с какви неща са несъгласни. 10 – 15 % демонстрират изключително оригинално мислене“, отбеляза Ламбовски.

Това е 14-тото издание на литературния конкурс за ученическо творчество на фондация “Братя Мормареви”. Може би хуманитарния бъдещ елит на страната се включва в този конкурс, допълни Бойко Ламбовски.

„Името на конкурса - „Бодлите на таралежите“, съответства на настроенията на тези хора. По техните стихове след време може да се анализира каква е била съдбата на България“, смята той.

Същевременно виждаме време разделно по отношение на грамотността на днешните млади хора – една част по думите му действително са много неграмотни и слабо подготвени, но друга част изненадва със своите възможности, обяснява поетът.

Всеки младеж на възраст от 12 до 19 години може да се включи и в двете категории на конкурса - за есе и разказ, с текст до три страници, който се изпраща по електронен път на страницата на фондация “Братя Мормареви”. Победителите ще бъдат обявени в началото на учебната година.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10