Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осми пореден ден на антиправителствени протести

| обновено на 16.07.20 в 23:54
Снимка: БГНЕС

"Да защитим демокрацията - ден осми" - под този наслов пред сградата на президентството и пред тази на бившия Партиен дом премина поредната антиправителствена демонстрация вчера.

Протестиращите проведоха редовното си шествие покрай Народното събрание, минаха през "Орлов мост" и продължиха по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и улица "Граф Игнатиев", след което отново се върнаха в пространството между Министерския съвет и Президентството.

Протестът протече спокойно. Късно вечерта, обаче протестиращи изградиха жива верига пред кордона от полицаи, като се хванаха за ръце. По този начин те се опитаха да предотвратят евентуални сблъсъци с органите на реда. Реакцията на хората беше провокирана от факта, че на площада се появиха представители на футболни агитки.


Демонстрацията в центъра на София беше за осми ден с искания за оставки на правителството и на главния прокурор. 

Към протеста в София се присъединиха и протестиращи от Бургас. Те донесоха българското знаме, което бе поругано, а след това забито на плажа в "Росенец". 

В триъгълника на властта беше направено и импровизирано футболно игрище – с врата точно под прозорците на Министерски съвет и кукла, олицетворяваща премиера. Протестиращите се редуваха да бият дузпата един след друг в знак на протест. Другата новост беше стол от инквизицията, на който бяха поставени цветя и плакат с лика на Борисов.


От мощната озвучителна уредба на площада звучаха песни на възрожденци, както и бардовете от началото на демократичните промени в България. 

"Маринов, чао", "Борисов, чао", "Гешев, чао", "Изгорихме боклука на Европа, сега е ред да изгорим и нашия", гласяха плакати, издигнати от протестиращите.

Снощи със своя официална трибуна и озвучителна уредба в гражданските протести се включи Сдружение БОЕЦ. Там бяха опънати лозунги за свобода и справедливост, както и призив: "Освободете Иванчева и Петрова!". На площад "Независимост" се развяваха сините знамена на Националния синдикат "Защита".

Кордонът около площада пред сградата на Министерския съвет не беше толкова плътен, полиция имаше и пред официалния вход на президентството, както и пред официалната трибуна на сдружение БОЕЦ, което последните вечери присъстваше на протеста със свои участници, но не и със своя официална трибуна, а от тази група, която се намира на т.нар."триъгълник на властта" на площад "Независимост" също се скандираше "Оставка!".


В социалните мрежи бяха разпространени призиви протестът да бъде най-мащабният досега.

В Пловдив имаше две шествия - едното по главната улица, другото трябваше да потегли от другата страна на улицата, от бул. "6-и септември.

Поредният граждански протест в Благоевград се раздели на две. Недоволни от управлението и мутризацията на властта се събират на централния площад, а десетки автомобили се запътиха към столицата да заявят категоричното искане за оставки на правителството и главния прокурор.


Предимно млади хора от цялата област се събраха на изхода на Благоевград и с развети знамена и плакати тръгнаха за София.

Много български студенти в чужбина се включват в протестите.

Сред участниците имаше хора на различна възраст, като основното ядро е от 30 души, които всяка вечер се включват в шествието. Продължава и подписката да бъде отменено решението на Общинския съвет за спорния път в парк „Росенец“.

Над 200 души участваха в поредния ден на протести в Бургас. Участниците се събраха през сградата на Община Бургас и с възгласи „Мафия!“, “Оставка!“, “Протестът е за вас, елате при нас!“ преминаха по булевард „Богориди“ към Морската градина.

Исканията са за оставка на правителството и на главния прокурор и въвеждане на електронно гласуване. Според участниците трите оставки на ключовите министри в кабинета не са достатъчни и целта на премиера е да намали напрежението, но протестиращите са категорични, че не е нужна реформа в правителството, а смяна на властта.

На протеста отново се забелязаха политически фигури, въпреки че в предните дни имаше призив да не се политизират действията на протестиращите. В демонстрацията се включиха представители на партия „Възраждане“, на "Средна европейска класа", „Движение България на гражданите", Движение „Антимафия“, Организацията за закрила на българските граждани.

Поредна вечер на недоволство в Ямбол. Протестиращите са категорични, че поисканите оставки няма да тушират напрежението.

Пред сградата на община Ямбол за пета вечер се събраха протестиращи. Протестът прерасна в шествие по главните улици.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията на депутатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:06

За денонощие са установени 14 души, шофирали под въздействието на наркотици и 31 - на алкохол

През изминалото денонощие полицаите в страната са спрели 31 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, 13 от тези шофьори са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.  Под въздействие на наркотици са били засечени да шофират други 14 водачи.

публикувано на 13.07.24 в 14:03

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години.  Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са получили през 2022 година. Причината е, че финансовото министерство в Атина не е съгласувало и..

публикувано на 13.07.24 в 14:01
Фотоколаж: Силвия Петрова

Когато футболът не е просто футбол

Спортът, и в частност - футболът, имат по-силен политически характер, отколкото се предполага. В най-голяма степен това се дължи на т.нар. „мека власт“, или способността за привличане и убеждаване. Политическата власт използва тази маркетингова стратегия, за да подобри имиджа си пред света. А какъв по-добър начин страната ти да изглежда добре, от това..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакети предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на Община Добричка през следващата седмица в дните 16, 17, 18 и 19 юли.  Екипите на БЧК ще посетят..

публикувано на 13.07.24 в 13:58
Полина Паунова

Полина Паунова: Разместеният център на властта в ДПС е проблем за Борисов

" Хората около Пеевски нямат особен ход . Доган се позова на неформалната си власт, която за никого не е новина, че притежава. Но дали Пеевски може оттук нататък да има самостоятелна политическа битност? Това ми се струва централният въпрос." Това каза в интервю за БНР журналистът от "Капитал" Полина Паунова. С мистични..

публикувано на 13.07.24 в 13:47
Жега в Испания, 12 август 2021 г.

Първият за лятото продължителен период на горещо време започва в Испания

В България от началото на годината е отчетено четирикратно увеличение на изгорелите горски площи в сравнение със средния показател за периода, сочат данни на Европейската агенция за горски пожари. Те са цитирани на сайта на Испанското радио и телевизия в информация за повишената опасност от пожари във връзка с покачването на температурите. Има..

публикувано на 13.07.24 в 13:46