Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов участва в извънредното заседание на Европейския съвет

| обновено на 17.07.20 в 11:24
Бойко Борисов и Шарл Мишел се поздравяват преди срещата на Европейския съвет
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел за първата присъствена среща на евролидерите лидери след началото на пандемията.

Той ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 17 и 18 юли в белгийската столица. Това ще бъде първата присъствена среща на европейските лидери от началото на пандемията.

В Брюксел държавните и правителствените ръководите ще обсъдят Планът за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от Covid-19, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“.

Преди началото на срещата Бойко Борисов изрази надежда още днес Европейският съвет да успее да постигне споразумение по бъдещия бюджет на ЕС.

“Искрено се надявам въпреки различията днес да имаме вече постигнато споразумение”, посочи той на влизане в сградата на Европейския съвет в Брюксел. 

Преди началото на извънредното заседание премиерът Борисов подчерта, че днешната среща на европейските лидери е изключително важна за приемането на Многогодишната финансова рамка – Кохезионна и Селскостопанска политика, грантове, заеми, условности.

Той разговаря с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис. Двамата изразиха увереност, че днес европейските лидери ще се договорят за постигане на споразумение за Плана за възстановяване на Европа, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“.

"Европейският съюз повече от всякога се нуждае от единствено. Заедно ще се преборим с кризата, породена от Covid-19. Сигурен съм, че ще намерим разумен компромис“, заяви Борисов.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

На 19 юни по време на видеоконферентна среща лидерите от ЕС обмениха мнения по предложението за Плана за възстановяване, представено от Европейската комисия на 27 май.

Предложението на Комисията се основава на 2 стълба – нов инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС“ на стойност 750 млрд. евро и МФР на стойност 1,100 трлн. евро.

На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи основните цели на ЕС - отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества.

За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика, като страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране, съобщава от правителственият пресцентър.

Страната ни определя предложението на Европейката комисия от 27 май като балансирано, като се има предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от Covid-19.

В прехода към зелена енергия от ключово значение е и Фондът за справедлив преход на ЕС, който трябва да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл приоритет е за България Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Шарл Мишел

Шарл Мишел: Да се фокусираме върху собствените източници в бюджета на ЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи на европейските лидери да се фокусират върху три теми – върховенството на закона, собствените източници в бюджета на ЕС и формулата за отпускане на средства от фонда за..

обновено на 17.07.20 в 18:58
Марк Рюте

Марк Рюте: Шансовете за сделка по възстановителния фонд на ЕС са под 50%

Холандският премиер Марк Рюте каза пред репортери в петък, че шансовете на Европейския съюз да постигне споразумение за фонда за икономическо възстановяване от коронавирусната криза на започващата днес двудневна среща на европейските лидери в..

публикувано на 17.07.20 в 10:40
Бойко Борисов дава подарък на Ангела Меркел преди срещата на Европейския съвет

Меркел не е сигурна дали ще бъде постигната сделка за възстановителния фонд на ЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в петък, че "не може да прогнозира" дали Европейският съюз ще постигне споразумение по отношение на плана за създаване на фонда за възстановяване от коронавирусната криза и за новия дългосрочен бюджет на..

публикувано на 17.07.20 в 12:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимира Катинчарова прави изказване в НС -  3 юли 2024 г.

Красимира Катинчарова към партиите: Не сте показали и грам покаяние за всичко, което сътворихте

По време на дебатите за гласуване на проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, депутатът от "Величие" Красимира Катинчарова се обърна към всички политически сили, участвали във властта: Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от..

публикувано на 03.07.24 в 16:14
Съдебната палата в Кюстендил

Иван Белишки с условна присъда за лека телесна повреда на трима полицаи

Районният съд в Кюстендил наложи условна присъда на Иван Белишки, който се призна за виновен за причиняване на лека телесна повреда на трима полицаи. Случаят със сина на бившия кмет на Панагюрище е отпреди две години. Инцидентът станал на 26 април 2022..

публикувано на 03.07.24 в 16:09

Медицинският хеликоптер е транспортирал от Велинград до София жена с черепно-мозъчна травма

Медицинският хеликоптер е транспортирал от Велинград до София жена с тежка черепно-мозъчна травма.  По данни на очевидци тя се е подхлъзнала на главната улица в града, близо до сградата на Общината.  Пострадалата е на 60 г., стоматолог в града. 

публикувано на 03.07.24 в 16:04

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят"

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят". Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите,..

публикувано на 03.07.24 в 16:01
Тошко Йорданов от ИТН на парламентарната трибуна - 3 юли 2024 г.

Тошко Йорданов: ИТН няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга партия

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга политическа партия, заяви по време на дебатите в Народното събрание по проектокабинета на ГЕРБ-СДС председателят на парламентарната група Тошко Йорданов: Парламентът обсъжда и..

публикувано на 03.07.24 в 15:59
Пламен Димитров

КНСБ: В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани на работното място

В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани от канцерогенни вещества на работното място, алармират от КНСБ.  Около 35 000 са смъртните случаи в страната годишно, посочва президентът на синдиката Пламен Димитров.  Между 5% и 7% от..

публикувано на 03.07.24 в 15:57
Атанас Зафиров

БСП има очаквания за експертно правителство с третия мандат

БСП също декларира, че ще гласува против за проектокабинета на ГЕРБ-СДС.  В ременният председател на социалистите Атанас Зафиров изрази очаквания да има експертно правителство с третия мандат:  "Но няма да подкрепим тяснопартийния кабинет, предложен от..

публикувано на 03.07.24 в 15:54