Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономистът Ясен Георгиев:

България може да прекара повече от 5 години в преддверието на еврозоната

Все още няма трайна стагнация в икономиката

Снимка: архив

България може да остане в зоната на  валутно-курсовия механизъм ERM II дори 10 години и да повтори сценария на Литва и Латвия заради все още неосъществени икономически и съдебни реформи. Това прогнозира в интервю за "Хоризонт" Ясен Георгиев от Института за икономическа политика.

Има минимален период за престой в т.нар. „чакалня на еврозоната“ – 2 години, но няма указана горна граница колко време една държава ще пребивава в това преддверие, пояснява Ясен Георгиев.

„Тенденцията през последните години показва, че се увеличава периодът на пребиваване в ERM II. Словения например е престояла близо 3 години в „чакалнята“, Малта и Кипър също около 3 години, преди да приемат еврото. Но страни като Литва и Латвия са стояли съответно 11 и 10 години. Това е дълъг процес, който няма да доведе до бързото приемане на България в еврозоната.“

Една от неизвършените реформи, които предстои да се случат заради поетите ангажименти, касае държавните предприятия, изтъква Георгиев. 

Това ще доведе до оптимизация, до съкращения в тези предприятия и това ще има своята социално-икономическа цена. На второ място трябва да продължат реформите в сферата на съдебната система. Така че периодът на пребиваване на България в преддверието на еврозоната може да бъде много по-дълъг от този, който досега сме наблюдавали в другите държави. Ако  средно те са пребивавали около 5 години, ние по-скоро вървим към вариант, в който България ще има много по-дълъг период на подготовка за същинското приемане на еврото. Много е вероятно да повторим сценария на Литва и на Латвия.“

Макар протестите да внасят доза несигурност, има примери за това как национални икономики се справят изключително добре, независимо от такива вътрешно-политически катаклизми, коментира икономистът и дава пример с Румъния, където за последните 4 години са се сменили 5 правителства. Това не е попречило на  страната да отчита среден ръст на икономиката от 4.5% за последните над 3 години. За сравнение – при нас ръстът е средно 3.4 на сто за периода 2017-2019 година.

Ако ограниченията заради коронавируса са били задържани за по-дълъг период, България е можела да си осигури по-добър старт на туристическия сезон, смята Георгиев. Сега по думите му има охлаждане на желанието да се посещава страната ни от туристи от важни за нас пазари.

Вътрешното потребление сега е под потенциала си, което е видно от статистиката, каза Ясен Георгиев. Налице е спад в доходите и отлагане на инвестиции и покупки за бъдещ период. Ако това потиснато вътрешно потребление се съчетае с продължаваща криза в Европа, съвсем естествено е следващото полугодие да бъде много по-негативно за българската икономика. Все още обаче не говорим за трайно стагниране на икономиката, уточнява Георгиев.

Трудно ще бъде тази година да има добри новини в сферата на икономиката. Очакваме спад на брутния вътрешен продукт около 7%. Все още всички прогнози са за една V-образна криза, тоест много рязък спад през тази година и бързо възстановяване през следващата година, казва още Ясен Георгиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След руската атака детската болница в Киев продължава да работи

"Болницата е доста стара, на повече от 100 години. Специализирана е за деца. Там се лекуват най-тежките случаи – деца от цялата държава. Там има уникално оборудване, с което Украйна разполага в единични бройки. Вследствие на атаката е разрушена сграда, в която децата правят хемодиализа. В тази болница има и онкологично отделение за лечение на..

публикувано на 09.07.24 в 07:56

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за..

публикувано на 09.07.24 в 07:55

КС решава дали изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков противоречи на Конституцията

Близо шест месеца след като Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии, Конституционният съд ще каже противоречи ли на Основния закон решението на 49-тото Народното събрание, с което двамата бяха избрани.  Президентът не уважи клетвата на новите конституционни съдии Полина Паунова: Десислава..

публикувано на 09.07.24 в 07:50
Делян Пеевски

Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат

Депутатите от парламентарната група на Движението за права и свободи се събират днес в сградата на Народното събрание във връзка с втория  проучвателен мандат за съставяне на правителство. За заседанието на парламентарната група бе съобщено вчера от председателя ѝ Делян Пеевски, който свика Председателски съвет на Движението. Пеевски:..

публикувано на 09.07.24 в 07:49
полк. Вилис Цуров

Полк. Вилис Цуров: Ние сме едно от слабите звена в НАТО

НАТО се готви за защита на неговата територия. Това казва в интервю за БНР председателят на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" полк. Вилис Цуров. Беше малко комична ситуацията кой да води дружината , отбелязва Цуров относно разногласията кой да представлява страната ни на юбилейната среща на върха на НАТО във Вашингтон...

публикувано на 09.07.24 в 07:47

Да, България: ПП-ДБ да поиска третия мандат

ПП-ДБ да поиска третия мандат за съставяне на правителство, за да го реализира като непартийно и национално с мандат до 1 година. Това реши в понеделник Националният съвет на "Да, България" – една от партиите в коалициите - с лед продължилото повече от 3 часа заседание. От "Да, България" излязоха с предложение към коалиционните си партньори от ПП ДБ..

публикувано на 09.07.24 в 07:45