Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 12-18 юли 2020 (ВИДЕО)

Ники Русев
Снимка: Иван Тотев

Невероятни успехи в скалното катерене записва напоследък едно 14-годишно момче от Пловдив. Седмица, след като премина първото си 9а ("Напред и нагоре" на Карлуково), Николай Русев изкатери още два от най-трудните маршрути в България - “Oпa oпa” 8c в пещерата Проходна край Карлуково, от едва третия опит (четвърто 8с за Ники), и, забележете, броени минути по-късно е преминал и линията “One hot minute” 8a+, при това онсайт. Следобеда на въпросния ударен ден за младия пловдивчанин, който всяка седмица пътува до София, за да тренира с отбора на НСА, е изкатерил отново маршрута “Oпa oпa” 8c - за тренировка.


Ники Русев

Снимка: Иван Тотев


Още няколко маршрута с категория на трудност над 8а бяха преминати през последните дни и седмици от български катерачи.

Росен Аначков изкатери “А muerte” 8b - това е първата част на супер надвесения маршрут “A muerte to the top” 8b+ в сектор Голямата дупка край Враца. Пред БНР Аначков разказа, че целта му е била намиращият се в близост “Modus vivendi” 8b/8b+, но със затоплянето на времето е спрял да прогресира по маршрута и е решил да разнообрази, като пробва “A muerte”.

“Той доста ми допадна и ми пасна, и го минах за няколко дни с идеята след лятото да мина и втората част”- добави Росен.


Росен Аначков

Снимка: Александър Вълчев


Успехи записват и жените в катеренето у нас:

Ида Гандева е преминала преди няколко седмици маршрута “Milady” 8b в сектор Малката дупа на Враца. Десислава Петракиева-Децката пък е изкатерила “El choro” 8b в пещерата “Проходна” край Карлуково. Ето какво сподели пред БНР:

“Минах го на 28 юни на първи опит за деня. Преди да го разкатеря отново тази пролет, съм го пробвала няколко пъти в края на 2016 г. за първи път бременна - на установка, и май криво-ляво бях направила долния пасаж. По тази причина маршрутът има изключителна сантиментална стойност за мен. Не мисля, че е най-трудният, който съм катерила, но определено е най-красивият и най-вдъхновяващият. Други по-трудни маршрути, които съм минавала преди, са Milady 8b (на Малката Дупка, Враца) през 2019-а и Moby Dick 8a+/b (отново на Малката Дупка, Враца) в края на 2018 г. Всичко най-трудно съм минала малко след раждането на дъщеря си”.


Тео Блас
Снимка: Владимир Арнаудов


10-годишният Тео Блас премина “Ixeia” 8b+ в Rodellar, Испания - дълъг, надвесен и много силов маршрут, с два ръстови пасажа, на които, обаче, той е намерил решение. Това разказа за БНР бащата на Тео, българският катерач Владимир Арнаудов.

Teo е преминал маршрута след 15 опита, повечето от които в лоши условия, твърде горещо време. Миналия месец 10-годишното момче, високо 140 см, изкатери маршут 8с, а още по-забележителното е, че е започнало да се катери едва преди три години и вече преминава такива високи категории на трудност. Видео от изкатерването на Тео по “Ixeia” 8b+ можете да видите тук.

===

27-годишният италианец Стефано Гисолфи осъщетсви първо преминаване на линията “The Bow” 9a+ в Арко, Италия. Маршрутът свързва два други - “Fine di un'epoca ” 8b и ”Omen Nomen” 9a. Пасажът се състои от 25 трудни движения, без място за почивка и впечатляващ траверс.

===

Ултрабегачът Краси Георгиев стартира вчера новото си предизвикателство - “Добруджа 500+”. Сам и без подкрепа той ще се опита да пробяга над 500 км от Козлодуй до Варна, за по-малко от 5 дни. Преди да потегли Краси обясни, че всеки желаещ може да побяга с него, стига да му занесе сладолед. Предизвикателството е посветено на “Badwater” - един от най-тежките ултрамаратони в света, който Краси е финиширал. За да се доближи поне малко до изтощителните условия на “Badwater” сега ще бяга през равна и гореща Добруджа.

===

В неделя в Челопеч стартира ново състезание по планинско бягане - Челопеч трейл. То ще има 3 дистанции - 5, 13 и 30 км. Организатори са 22-годишният член на националния ни отбор поскайрънинг Ахмед Ахмед и клуб “Жулистан”. Трасетата са живописни, а дългата дистанция достига до билото на Стара планина и преминава по пътеката на Ком-Емине.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56