Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Нова онлайн измама дава на хакерите данните от банковите карти на потребителите, докато пазаруват от легитимни сайтове. Тя представлява кражба на данни от полетата за въвеждане на данни, пише във водещата си статия „24 часа“.

Изданието обяснява, че опасното на тази измама е, че никой не разбира първоначално за нея - нито търговецът, нито клиентът. Поръчаната стока се получава, но данните са прихванати и месеци по-късно започват странни плащания.

За разлика от повечето европейци българите плащат от джоба си PCR тестовете, когато са по желание, посочва „Труд“. В Германия, Франция, Великобритания, Испания и Нидерландия разходите са за сметка на здравните осигуровки.

Румъния заплаща пробите на своите граждани срещу показване на резервация за почивка. Вестникът посочва, че в частни и държавни лаборатории у нас изследването струва между 100 и 120 лева, а поръчките с ускорен срок на резултата стигат и до 200 лева.

„Морето на палатка или каравана заради вируса“, пише  „Телеграф“.

Според вестника къмпингите този сезон са препълнени, а цените са хвръкнали рязко нагоре. Старо дървено бунгало за двама струва 70 лева на вечер. Бунгалата за четирима в най-бюджетния им вариант започват от 100 лева нагоре.

Поне 100 лева на ден излиза да наемеш триместна или четириместна каравана, а за двама цената е 80. За правото да разпънеш палатка в къмпинг трябва да се бръкнеш средно с 50-60 лева, пише вестникът.

Общо 4476 първокурсници в 17 вуза няма да плащат такса за обучение. Първокурсниците в 41 специалности ще следват в СУ „Св. Климент Охридски“ без да плащат такса. В Химикотехнологичния и металургичен университет в София пък безплатно ще се обучават учещите в 14 специалности, отбелязва  „Монитор“.

Изданието обяснява, че за целта студентите трябва да учат в едно от осемте професионални направления или в защитени специалности с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда.

„Близо 45% срив на чуждите инвестиции“, пише в заглавие вестник „Дума“. Спадът на чуждестранните инвестиции в българската икономика продължава.

През първите пет месеца на 2020 година те са 169.5 милиона евро, която е с 44,7 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на БНБ.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43