Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миков: Достойно представяне на БСП на нови избори минава през консолидация

Снимка: БГНЕС

„Много трудно се работи в подобна ситуация, за да не кажа, че е почти невъзможно. „В същото време напреженията вътре в управлението се повишават. Някои хора започват да се оглеждат как да напуснат кораба…“

Това каза за БНР членът на Националния съвет на БСП Михаил Миков, който направи паралел с протестите сега и тези преди 7 години, когато беше председател на НС.

„Фактите са, че управлението не може да продължава така, а хората, които са извън апатията, не искат да продължава така развитието на държавата. Големият въпрос е какво искат. Този въпрос трябва да търси отговор в политическото, защото всеки протест, който иска оставка на министър-председателя и на управлението е политически протест“.

Миков припомни, че през 2009-а година, когато е възниквала ГЕРБ, формацията е отричала партиите и коалициите „и ги титулуваха с най-различни имена“. Според Миков отново има риск да изпаднем в подобна ситуация.

„Истината е, че ГЕРБ е дясна партия и дясно управление. Днес се прави опит с темата „Корупция“ да се забрави това нещо, за да може други десни да дойдат и да дадат пак от същото“, категоричен е той:

„Много ми е странно хората, които са гласували с ГЕРБ за промяна на Конституцията в областта на съдебната власт, днес да искат нови промени в Конституцията. Имам предвид Христо Иванов и Радан Кънев. Най-странно ми е, когато разбера, че и господин Цветанов е в цялата тази история - и той сваля днес правителството на ГЕРБ…Много хора казават: „Нека да свалим ГЕРБ, пък после ще видим“! Е, какво ще видим, пак от същото, само че няма да е Бойко Борисов! Неслучайно и цялата атака днес се персонализира, защото тук трябва да говорим за партия ГЕРБ като цяло“.

Според политика и без Борисов ще има партия ГЕРБ, „с особеностите на електоралното влияние“, но въпросът е с какво заменяме това управление и дали след него ще има повече здравеопазване, образование, почтеност и по-малко корупция.

„Това са големите въпроси, на които всеки разумен човек трябва да си отговори преди да заяви своята политическа позиция. А тези отговори никакви няма! Даже виждам, че организаторите на протеста казват: „Дайте да свалим Борисов пък после ще видим“. Само че това „после“ беше и през 2009-а, беше и през 2014-15-а година и все се получава…“.

Според него на протестите няма никакви социални искания, „за да може за пореден път някакви политически проекти да получат присъствие в парламента“.

„Днес протестират младите и образованите, само че какво ще стане, ако излязат да протестират онези 200-300 хиляди работещи бедни или пенсионерите, които живеят на месец с 250 лв. Това са въпроси, на които всяка политическа партия трябва да даде ясен отговор: „Какво става след падането на Борисов с пенсиите; Какво става с безработицата“. Това са големите въпроси, от които всеки бяга и това крие сериозен риск“.

Миков заяви, че предсрочни избори са „бърз начин за прегрупиране на ГЕРБ“ и коментира искането на опозицията за такива при липса на ясна политическа алтернатива:

„Парламентарните избори са пролетта и то след една зима в условия на Covid рецесия в Европа, в света, засягаща и България. Не мога да разбера политическия прагматизъм защо отстъпва на емоцията или има някаква доза неискреност. На всички, които казват: „Искаме предсрочни избори“, им е нужно време, за да се подготвят за тях… Ако се отиде към служебен кабинет, той ще бъде силно затворен в рамките на конституционния срок от 2 месеца…“

Очевидно има подготовка за следващите избори, независимо кога са те. Подготовка, в която някои политици искат да избягат от неудобните въпроси, в която не се поставят големите обществени въпроси. Смятам, че БСП много по-сериозно трябва да постави въпросите за здравеопазването, за образованието…“.

„Едно достойно представяне на БСП минава през упорита работа и консолидация, а не виждам такива нагласи в днешното ръководство, напротив – то иска да отлюспи тези, които мислят различно“, обобщи Миков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протести на служителите в АСП имаше и в края на миналата година.

Служители на Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работещи от Агенцията за социално подпомагане излизат утре в 12:00 часа на едночасов протестен митинг пред сградата на социалното министерство. Акцията е организирана от Синдиката на административните служители "Подкрепа". Очаква се да се включат представители на дирекциите "Социално подпомагане" от цялата страна. Искането на работещите е за..

публикувано на 15.07.24 в 15:50
Пожар край Свиленград

Над 150 000 декара е изгорялата площ край Свиленград за 2 дни и половина

Около 150 000 декара е изгорялата площ – огромна площ, в рамките на 2 дни и половина . Това съобщи арх. Анастас Карчев, кмет на община Свиленград, в интервю пред БНР. "В момента гори в две направления - едното е с. Младиново и другото е към село Михалич. Към Лесово е овладян огънят и се наблюдава, там тлеят огнища и очакваме да не прехвърлят от..

публикувано на 15.07.24 в 15:43
Володимир Зеленски

Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че си е поставил за цел да подготви всички елементи на мирния план, за да може Киев да свика през ноември втора международна среща на върха относно неговата визия за мир, съобщава Ройтерс. Украйна проведе първата среща на върха в Швейцария миналия месец, на която присъстваха представители на 92..

публикувано на 15.07.24 в 15:37

Инспекцията по труда в Плевен с проверки за условията на труд в горещите летни дни

Инспекцията по труда в Плевен продължава с проверките за условията на труд в горещите летни дни. Експертите констатират към момента, че работодателите се съобразяват с високите температури и предприемат различни мерки за нормално провеждане на трудовия   процес. Преустановява се работата в горещите часове, работодателите променят графика на..

публикувано на 15.07.24 в 15:14

Ирина Манушева: Да се преразгледа моделът за кандидатстване след 7-и клас

"Изобщо не бих била оптимист, че вече излизаме от дъното. Оптимист съм, че  можем да излезем от дъното, ако обаче си дадем сметка за реалните проблеми в образователната ни система ".  Това коментира пред БНР Ирина Манушева, автор на петиция за преразглеждане на сегашната система от национални външни оценявания във всички етапи.  За нея са..

публикувано на 15.07.24 в 15:13
На разпоредителното заседание на СГС по делото срещу Петър Илиев за плагиатство.

Софийският градски съд не успя да даде ход на делото срещу Петър Илиев

Софийският градски съд не успя да даде ход на делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев, неуспял кандидат за правосъден и за вътрешен министър и за премиер от "Има такъв народ".  Той беше даден на съд след като беше установено, че е използвал материали от научен труд на бившия си колега от Юридическия факултет на Софийския университет доц...

публикувано на 15.07.24 в 15:05

Огнян Дъскарев: Шансовете на Тръмп да стане президент се увеличиха след покушението

Твърдението на левицата е, че Доналд Тръмп сам е виновен, че за малко не беше убит. Този език на омразата и тази страшна омраза, която изпитва американската левица към Тръмп логично доведе до това, което се случи. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Огнян Дъскарев след покушението срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп...

публикувано на 15.07.24 в 14:25