Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел представи пред евролидерите т.нар „преговорна кутия“

| обновено на 20.07.20 в 22:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи пред европейските лидери т.нар „преговорна кутия“. Новото предложение е общият размер на плана за възстановяване да остане 750 млрд. евро, като от тях 390 млрд. евро бъдат за безвъзмездни средства, а 360 млрд. евро - за заеми.

Общата сума на собствените ресурси трябва да се повиши с 0.6 на сто.

В сумите по отделни програми най-много са парите по механизма за възстановяване и устойчивост - 672.5 млрд. евро. Сериозно орязване се предлага за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа - от 30 млрд. на 10 млрд. евро. 

В рамките на 7-годишния бюджет за България са предвидени до 28,5 млн. евро съфинансиране за извеждане от експлоатация на старите блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

Към текста за върховенството за закона е добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства. Това се тълкува като отстъпка пред Унгария и Полша.

Увеличават се и отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС - Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3, 5 млрд. евро.

Държавните и правителствени ръководители са четвърти ден в Брюксел в опит за намиране на пробив по най-трудните въпроси - общия размер на възстановителния фонд, съотношението безвъзмездни средства/заеми, обвързването на европейските средства с върховенството на закона, механизма за тяхното управление, отстъпките за най-големите нетни вносители в европейския бюджет. По плана има две ясно изразени тенденции - тази на пестеливата четворка в лицето на Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, които подкрепя и Финландия и която защитава превеса на заемите и Франция, Германия, Италия и Испания от друга, която пък иска грантовете да са повече.

От снощи ясно се забелязва изостряне на отношенията между френския президент Еманюел Макрон и австрийският канцлер Себастиян Курц.

Eманюел Макрон, снимка: ЕПА/БГНЕС

Себастиан Курц, снимка: ЕПА/БГНЕС

На влизане Макрон все пак заяви, че сред лидерите се усеща дух на компромис

„Все още нищо не е постигнато, затова оставам изключително предпазлив. Вчера припомних точките, по които трябва да постигнем съгласие. Вече има дух за компромис, който се усеща. Имаше много напрегнати моменти, както и такива, които несъмнено бяха трудни, но по тях нещата се придвижиха напред“.

Макрон обаче подчерта, че ще продължи да се бори за своята позиция, която е в полза на превеса на безвъзмездните средства. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че снощи лидерите са изработили рамката за евентуално споразумение и също изрази надежда за намиране на компромис.

Ангела Меркел, снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се опитва да помогне за сближаването на позициите. И изрази разочарование, че епидемиологичната обстановка не се обсъжда на заседанието.

Дори и лидерите да постигнат споразумение, остава още едно препятствие - председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че евродепутатите може да не одобрят общия пакет, ако в него не са заложени приоритетите, за които те настояват. Сред тях са въвеждането на собствени ресурси, край на отстъпките за най-големите вносители в бюджета и ефективна защита на върховенството на закона.

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52