Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската болница „Св. Мина“ вече ще работи по клинична пътека за лечение на вирусни заболявания

Болница "Св. Мина", Пловдив
Снимка: сайт на болницата

Пловдивската болница „Св. Мина“ вече ще работи по клинична пътека за лечение на вирусни заболявания. За това се договориха директорът на лечебното заведение проф. Петър Петров и управителят на касата  Петко Салчев.

След срещата стана ясно, че въпреки настояването на лечебното заведения няма да бъде увеличен броя на леглата в болницата. 

В началото на месеца в Пловдивската болница „Свети Мина“ беше открито Covid-отделение, в което в момента се лекуват 21 пациенти.

11 от тях с доказана коронавирусна инфекция, при 10 се чака излизане на резултатите. Въпреки това за тях лечебното заведение не получава средства, защото няма сключен договор със Здравната каса за лечение на вирусни заболявания.

Финансиране ще получи веднага, след като бъде сключен анекс към договора на болницата, обясни директорът на Националната здравноосигурителна каса проф.Петко Салчев:

„Няма да има увеличаване на леглата, както се иска. Посъветвахме го да предложи на Надзорния съвет допълнително сключване по пътека „Пневмонии“, защото се оказа, че болницата даже няма договор за лечение на пневмонии“.

Как ще реши проблемът с недостига на легла обясни директорът на болница „Свети Мина“ проф. Петър Петров:

„Ще претрансформираме част от настоящите легла, за да можем да лекуваме тези пациенти“.

Проф. Петров добави, че протестът, на който бяха готови в болницата, се отменя, тъй като голяма част от исканията са удовлетворени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия: Украинските войски, атакували позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия

Украинските войски, атакували руски позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости". В съобщението се твърди, че украинците са понесли значителни загуби от артилерията и авиацията на руснаците.  Голяма битка на украинската граница До този момент за боя в района на..

публикувано на 06.08.24 в 20:14
Лидерът на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на Фуад Шукр и Исмаил Хания

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ръководената от него групировка и Иран са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на командира Фуад Шукр и лидера на "Хамас" Исмаил Хания, независимо от последиците. Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала каза това в телевизионно..

публикувано на 06.08.24 в 20:13

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена. Локализиран е огънят и в Хаджидимитрово, където има пострадали къщи. Гаси се и пожарът в Козловец.  В Горна Студена пожарът е бил в центъра на селото. Запалила се е и изгоря гористата местност, най-вероятно от късо съединение в електропровода, но няма пострадали хора и къщи. Гасихме с..

публикувано на 06.08.24 в 20:05
Няколко пожара горяха в Разградска област в днешния ден.

Пожар в разградското село Побит камък

Около 16:00 часа е възникнал пожар в къща в село Побит камък, съобщиха от Областната администрация в Разград, цитирани от БТА. След час пожарът се е разраснал и е обхванал четири изоставени къщи, селскостопански постройки, сухи треви и храсти.  Служителите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се опитват да..

публикувано на 06.08.24 в 19:44

Археологическите разкопки в центъра на Силистра са наводнени

След проливен дъжд археологическите разкопки в центъра на Силистра са наводнени В следобедните часове проливен дъжд се изля над Силистра. В резултат на това археологически останки от век са под вода. Залята е част от Патриаршеската базилика на древния Дръстър, в която е служил първият български патриарх Дамян. Подобен разлив, но на отпадни води,..

публикувано на 06.08.24 в 19:38
Тим Уолц

Битката за Белия дом през ноември: Харис и Уолц срещу Тръмп и Ванс

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Камала Харис избра днес губернатора на щата Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент.  Харис официално обяви това в текстово съобщение до своите привърженици, предаде Ройтерс.  Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат-вицепрезидент Двойката ще се..

публикувано на 06.08.24 в 19:14

Може ли гражданското общество да въздейства за по-ефективна работа на институциите?

Може ли гражданското общество да въздейства за по-ефективна работа на институциите? Нормално ли е проблеми да намират своето решение едва след като се заговори за него в социалните мрежи?  "Водя битките си с реални противници и реални съюзници в заобикалящата ме среда, но използвам социалните медии, за да достигна до повече хора". Това каза пред БНР..

публикувано на 06.08.24 в 19:12