Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест в София, демонстранти блокираха възлови кръстовища

| обновено на 23.07.20 в 00:02
Кръстовището пред Централните хали.
Снимка: БТА

Стотици души се събраха на 14-и поред антиправителствен протест днес след 17 часа в София. Мястото на демонстрацията отново бе в карето между сградите на Министерския съвет и Президентството, а участниците в нея продължават да искат оставките на правителството и на главния прокурор.

Те блокираха движението в района и замерваха сградата на МС с тоалетна хартия с възгласи "Оставка!", след като към протеста се присъединиха и участниците в акцията „Масово хвърляне на каскети“, която по-рано се проведе пред Съдебната палата.

Протестиращите за оставка на правителството и на главния прокурор блокираха кръстовището на бул. “Дондуков“ и ул. „Г. С. Раковски“/БТА

След 21 часа протестиращите се разделиха и поеха на няколко паралелни шествия, блокирайки 7 ключови кръстовища в столицата.

Обекти на блокада бяха кръстовищата на "Орлов мост", пред Централните хали, на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“, бул. „Дондуков“ и ул. „Георги Раковски“, тези при паметниците на Васил Левски и патриарх Евтимий, и това при площад „Македония“.

Така в продължение на два часа протестиращите срещу кабинета „Борисов 3“ бяха блокирали движението на кръстовищата. Градският транспорт промени маршрутите си заради спряното движение. До сблъсъци между полицията и протестиращите не се стигна.

Към 23 и 30 часа от МВР съобщиха, че протестните действия в София са приключили. След 21 часа бяха блокирани възлови кръстовища в столицата, което създаде затруднения на част от прибиращите се жители на града. Не бяха допуснати сериозни нарушения на реда.

Полицията отново напомня на участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.

Охраната, осъществявана от полицейските сили, е с цел опазване на спокойствието на гражданите, посочват от МВР.

На площад "Македония" се бяха събрали около 500 души, които блокираха кръстовището за около половин час и малко след 22 часа го освободиха. 

„По този начин може да се забележи, че хората са категорични против това безумие, което заля страната. Погледнете къде е Словакия, Полша или Унгария. Тук имаме едни дебили, които пропълзяха незнайно откъде и по какъв начин“, заяви протестиращ на „Македония“.

Към 22 и 30 часа кръстовището пред паметника на патриарх Евтимий продължаваше да се оглася от викове "Оставка!".

По същото време бе блокирано бе и кръстовището на "Патриарх Евтимий" с бул. "Витоша", а на Петте кьошета трафикът бе нормален.

Към 23 часа оставаше блокирано и кръстовището на бул. „Дондуков“ и „Г. С. Раковски“. 

Основен оратор на протеста там бе бившият депутат Настимир Ананиев, който заяви, че няма правосъдие, докато няма възможност за Индивидуална конституционна жалба. Без тази конституционна жалба няма как да се оплачем от иначе  гарантираното от Конституцията право за достоен живот. Правосъдната система в основата на всичко, за което може да се замислите, каза Ананиев. Той подчерта, че във всяка държава например малкия бизнес е на уведомителен, а не на разрешителен режим. Това означава че в България той може да бъде смачкан. 

Протестиращите пропускаха само линейки.

Снимка: БГНЕС

Движението, включително на градския транспорт, бе блокирано и в района на паметника на Васил Левски.

Сградата на Народното събрание междувременно се охраняваше от троен полицейски кордон.

Освен за оставката на правителството, на главния прокурор и на генералния директор на БНТ хората на площад "Независимост" настояваха и за въвеждане на машинно гласуване на следващите избори, независимо кога ще са те.

Снимка: Евелина Стоянова"Нямам доверие на машинното гласуване, защото може да бъде манипулирано. От друга страна при него не може да има "мъртви души", което ще удари много силно избирателната активност на ГЕРБ", заяви един от участниците в днешната демонстрация.

Протестиращите казаха още, че „времето за диалог е свършило и искат избори, мажоритарен вот, както и да бъдат управлявани от честни хора“.

Снимка: Евелина СтояноваЕто какво още заявиха участници в протеста пред БНР:

„Много хора вече са на предела на нервите си, след като ние вече 14-и ден продължаваме да повтаряме абсолютно едни и същи искания…Не мисля, че вече има какво да си кажат протестиращите с правителството, освен „оставка“…На плаката пише, че много ни е срам от премиера и от цялото управление на държавата, мразим ги безкрайно и искаме да подадат оставка, но виждам само зло“. 

Снимка: БГНЕС„След като падне правителството, се надяваме на пълна съдебна реформа…Вече съм 60-годишен и ми писна да работя на две места и да не мога да си отглеждам децата и внуците, както трябва, защото в тази държава от министър-председателя до последния държавен служител всичко краде. Разби се индустрията, затварят се болници…Оставка на цялото правителство и служебен кабинет, който да организира честни избори задължително с машинно гласуване“, заявиха протестиращи пред БНР.

Протест срещу правителството се проведе тази вечер и в много други градове в страната.

Снимка: Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26