Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите настояват за продължаване на преговорите за бюджета на ЕС

Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли в Европейския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент провежда извънредно заседание, на което се очаква да приеме резолюция по многогодишната финансова рамка и възстановителния план за пандемията от Covid-19, които европейските лидери договориха във вторник рано сутринта.

Групите в Европейския парламент заявиха единодушно, че преговорите по бюджета на ЕС до 2027 г. трябва да продължат. За сега евродепутатите не са склонни да приемат без промени разпределението на бюджета, както бе договорено на заседанието на Европейския съвет, продължило близо пет денонощия.

Групата на Европейската народна партия изрази удовлетворение, че има споразумение, но не и от неговото съдържание.

Председателят на  групата на ЕНП Манфред Вебер остро разкритикува предвидените орязвания в 7-годишния бюджет на ЕС за здравеопазване и иновации: "Още вчера председателят на Европарламента Давид Сасоли заяви, че евродепутатите няма да приемат съкращения за изследванията, младежта и програмата "Еразъм", макар да уточни, че са съгласни с  възстановителния план".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която говори на пленарното заседание, определи тези орязвания така: "Някои решения по много програми предизвикват съжаление и бяха болезнени, а те имат ключово значение за европейска добавена стойност.  Мисля за "Хоризонт", основната ни здравна програма, "Инвест ИЮ".

На това Манфред Вебер отговори: "Урсула, в момента ние не сме готови да преглътнем горчивия хап, за който говорите и по-точно този за многогодишната финансова рамка. Ние смятаме, че тя не дава точния отговор на предизвикателствата през следващите 7 години".

"ЕНП обеща, че ще се бори със заболявания като рак, но сега виждаме орязвания в бюджета за здравеопазване. Обещахме иновации, но след споразумението отстъпваме на страни като Китай, защото  има намаление по програмата „Хоризонт“, каза още Вебер и допълни: "Няма достатъчно средства за охрана на външните граници, за развойна дейност, за външна политика".

Социалистите и демократите определиха постигнатата От Европейския съвет договореност като историческа, но изразиха несъгласие с ограничаването на средствата за образование, цифровизация, външна политика. Социалистите настояха за въвеждане на нови данъци и за честно данъчно облагане.

Групата "Обнови Европа" настоя за увеличаване на средствата за цифровизация, изследвания, младежки дейности и здравеопазване.

ЕНП и групите на социалистите и на либералите подкрепиха обвързването на бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона.

Групата "Идентичност и демокрация" заяви, че много малко държави от ЕС ще бъдат облагодетелствани от фонда за икономическо възстановяване. Според тази парламентарна сила е било възможно европейските страни да подкрепят икономиките си и без намесата на ЕС, вместо да бъдат ограничавани от възгледите на Европейската комисия за изразходване на средствата от фонда.

Групата на Зелените порица т. нар. "спестовници" в ЕС (Дания, Австрия, Холандия и Швеция), както и премиерите на Полша и Унгария, които определи като "псевдодемократи", облагодетелствали с европейските средства себе си и близки олигарси.

Европейските консерватори и реформатори поискаха увеличаване на бюджета за земеделие, регионално и икономическо развитие, за цифровизация и външна политика.

Европейската обединена левица изрази мнение, че договореният размер на бюджета не отговоря на нуждите и поиска справедливо данъчно облагане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Урсула фонд дер Лайен представя пред ЕП споразумението от Европейската среща на върха

Фон дер Лайен: Договорените нови приходи за ЕС са "исторически подвиг"

Споразумението на лидерите на Европейския съюз за разпределяне на нови потоци от приходи за финансиране на пакета за възстановяване от коронавирусната криза е "огромна историческа стъпка" за 27-членния единен блок, заяви в четвъртък председателят..

публикувано на 23.07.20 в 12:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар...

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев:..

публикувано на 20.07.24 в 14:07

Ще успее ли Париж да се справи с проблемите около Олимпиадата?

Броени дни остават до откриването на летните Олимийски игри в Париж, но с наближаването му проблемите за организаторите сякаш се трупаха, вместо да се решават. Първо дойдоха предупрежденията за екстремно високи температури по време на игрите, които..

публикувано на 20.07.24 в 14:05
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Радев няма да ни даде третия мандат

"Държавата е завладяна. Тя се управлява от ГЕРБ и ДПС с щипка ПП-ДБ." Това заяви пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вече няма 125 депутати за обединение срещу ГЕРБ и ДПС . 119 не са достатъчни, посочи той и обясни:..

публикувано на 20.07.24 в 13:54

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател

Близо 4 часа продължи националната среща на МДПС в Бургас. За нас никога не е имало колебания, в подкрепата ни за д-р Ахмед Доган, който е истинският председател на ДПС, каза след края на форума председателят на младежката организация Ибраим Зайнедов:..

публикувано на 20.07.24 в 13:31

Над 1000 рокери с мотори на традиционния фестивал "Предел-2024"

Над 1000 рокери с мотори се събраха в местността "Предел" над Разлог, където започна 17-тото издание на традиционния мото рок фестивал "Предел-2024". Програмата предвижда демонстрации на мощни мотори, драг- гонки и каскадьорско каране на мотоциклет...

публикувано на 20.07.24 в 13:11

Терзиев изпрати 12 доброволци към пожара в Беклемето

Кметът на София Васил Терзиев изпрати екип от 12 души от Доброволното формирование на Столичната община за Карлово, за да се включи в гасенето на пожара в местността Беклемето, съобщиха от местната администрация. Искането за помощ е от кмета на Карлово..

публикувано на 20.07.24 в 13:02