Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсък в Европарламента за бюджета на ЕС

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите се събраха на извънредна пленарна сесия, на която обсъдиха договорените от Европейския съвет бюджет на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от пандемията с Covid-19. Голяма част от тях изразиха несъгласие с предвиденото намаляване на средствата в полза на здравето, образованието и иновациите. 

"Направихме европейско предложение, Европа още не е излязла от тъмнината, но се насочва към светлината", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите, представяйки споразумението между европейските лидери. Тя определи като голям победител на тази среща на върха "новите собствени ресурси". Фон дер Лайен допълни, че бюджетът и върховенството на закона от тук нататък ще вървят ръка за ръка. Орязванията тя определи така:

"Някои решения по много програми предизвикват съжаление и бяха болезнени, а те имат ключово значение за европейска добавена стойност.  Мисля за "Хоризонт", основната ни здравна програма, "Инвест ИЮ"."

На това председателят на ЕНП Манфред Вебер отговори, че евродепутатите от неговата група не са готови да преглътнат горчивия хап и не смятат, че новият бюджет дава точния отговор на предизвикателствата през следващите 7 години. 

Ангел Джамбазки от групата на европейските консерватори и реформисти заяви, че ВМРО няма да подкрепи нито бюджета, нито възстановителния план.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който определи бюджета и плана като "силно и амбициозно споразумение за Европа", се обърна към крайната десница така:

"Чух думи, които бих могъл да нарека "жалки" от представените тук екстремистки партии. И добре прецених - вие избирате затварянето в себе си, омразата, разделението, отхвърлянето. Ние избираме толерантността, откритостта, обединението. Това е тъжен ден за вас и щастлив ден за Европа и европейците."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли в Европейския парламент

Евродепутатите настояват за продължаване на преговорите за бюджета на ЕС

Европейският парламент провежда извънредно заседание, на което се очаква да приеме резолюция по многогодишната финансова рамка и възстановителния план за пандемията от Covid-19, които европейските лидери договориха във вторник рано сутринта ...

публикувано на 23.07.20 в 13:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар...

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев:..

публикувано на 20.07.24 в 14:07

Ще успее ли Париж да се справи с проблемите около Олимпиадата?

Броени дни остават до откриването на летните Олимийски игри в Париж, но с наближаването му проблемите за организаторите сякаш се трупаха, вместо да се решават. Първо дойдоха предупрежденията за екстремно високи температури по време на игрите, които..

публикувано на 20.07.24 в 14:05
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Радев няма да ни даде третия мандат

"Държавата е завладяна. Тя се управлява от ГЕРБ и ДПС с щипка ПП-ДБ." Това заяви пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вече няма 125 депутати за обединение срещу ГЕРБ и ДПС . 119 не са достатъчни, посочи той и обясни:..

публикувано на 20.07.24 в 13:54

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател

Близо 4 часа продължи националната среща на МДПС в Бургас. За нас никога не е имало колебания, в подкрепата ни за д-р Ахмед Доган, който е истинският председател на ДПС, каза след края на форума председателят на младежката организация Ибраим Зайнедов:..

публикувано на 20.07.24 в 13:31

Над 1000 рокери с мотори на традиционния фестивал "Предел-2024"

Над 1000 рокери с мотори се събраха в местността "Предел" над Разлог, където започна 17-тото издание на традиционния мото рок фестивал "Предел-2024". Програмата предвижда демонстрации на мощни мотори, драг- гонки и каскадьорско каране на мотоциклет...

публикувано на 20.07.24 в 13:11

Терзиев изпрати 12 доброволци към пожара в Беклемето

Кметът на София Васил Терзиев изпрати екип от 12 души от Доброволното формирование на Столичната община за Карлово, за да се включи в гасенето на пожара в местността Беклемето, съобщиха от местната администрация. Искането за помощ е от кмета на Карлово..

публикувано на 20.07.24 в 13:02