Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха промените в правителството

Горанов няма да се връща като депутат в парламента

| обновено на 24.07.20 в 12:28
Лъчезар Борисов, Марияна Николова, Кирил Ананиев, Христо Терзийски и Костадин Ангелов положиха клетва.

След разгорещени дебати депутатите гласуваха днес в подкрепа на оставките на няколко министри и другите промени в правителството.  

При гласували 205 депутати решението бе подкрепено от 116. Против се обявиха 89 законодатели, а въздържали се нямаше.

Ресорите на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов поемат Кирил Ананиев (финанси), Христо Терзийски (вътрешни работи) и Лъчезар Борисов (икономика).

На мястото на Ананиев, който досега бе здравен министър, отива Костадин Ангелов, шеф на Александровска болница.

Вицепремиерът Марияна Николова пък ще бъде министър на туризма на мястото на Николина Ангелкова.

Новите министри положиха клетва след бурни дебати, в които БСП разкритикуваха липсата на премиера в Народното събрание и на освободените министри.

Левицата поиска почивка, за да бъде извикан Бойко Борисов в пленарната зала, но след нея стана ясно, че той няма да дойде в парламента. 

„Оставка на Борисов и смяна с върховенство на закона и правова държава“ поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея смяната на министрите е само имитация:

„Не чухте гласа на хората, които са по улиците и площадите на България. Какво искат те и ние от опозицията - оставка на Борисов и кардинална смяна на мафиотско-олигархичния модел, по който управлява правителството му. Смяна с върховенство на закона и правова държава“.

В отговор Валентин Николов от ГЕРБ подчерта, че кабинетът няма да подава оставка и ще остане на власт, защото „това е въпрос на отговорност“. Той упрекна Нинова ще използва ситуацията, за да решава вътрешнопартийни битки:

„Единственото, което спира да подава оставка това правителство, е отговорността. Отговорността да не влезем в хаос, отговорността от това тази караница, която имате във вашата партия сега за лидери и така нататък, да се пренесе в държавата и тази караница в крайна сметка да доведе не до благоденствие, а до едно унищожение на българското общество и до отпадането на България от пътя, в който ние сме влезли. Моля ви се, колеги, не викайте „оставка“, защото не знаете какво ще ви донесе това“.

В началото на заседанието парламентарната група на ГЕРБ отправи и сериозни критики към държавния глава Румен Радев.

Досегашният финансов министър Владислав Горанов няма да се връща като депутат в парламента. Освен рокадите в кабинета депутатите гласуваха и неговата оставка като народен представител.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският министър на въоръжените сили пристига на посещение в България

Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Лео Дохърти пристига на двудневно посещение в България. За визитата съобщи британското посолство. Информацията беше потвърдена и от отбранителното ведомство. Срещи Лео Дохърти ще има със служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и лекция във Военната академия в София. Очаква се тема на..

публикувано на 09.05.24 в 04:22

Ямбол ще отбележи Деня на Европа с военен ритуал и молебен

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани 9 май - Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“. По традицията честванията ще са в стария квартал „Каргон“ - пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войните..

публикувано на 09.05.24 в 04:11

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на конгрес в Берлин на германския Християндемократически съюз (ХДС, партията, към която принадлежи..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души. 81% от българите ползват..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години. "Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции,..

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова. Голямата международна подкрепа за..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че въпросите свързани с климата са един от трите основни приоритета пред правителствата им. В много..

публикувано на 08.05.24 в 22:41