Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плащанията по Covid-фонда на ЕС започват след година

Паоло Джентилони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Плащанията по мащабния фонд за възстановяване на европейските икономики от коронакризата, който бе договорен от лидерите на ЕС, ще започнат през втората половина на 2021 година. Това заяви днес в интервю за италианския в. „Република“ еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони, предаде БТА.

Страните все пак ще могат да използват една десета от средствата, докато се чака окончателното одобрение на плана, допълва Джентилони.

По думите му ЕС ще трябва да приеме нови източници (на приходи - бел. ред.) като дигитален данък и данък върху въглеродните емисии, за да покрива договорения общ дълг между 2026 и 2056 година.

В противен случай ще се окаже, че отделните страни ще трябва да изплащат получените средства, тъй като Европа не е успяла да погаси общия дълг, допълва Джентилони.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър

Лидерът на лейбъристите във Великобритания настоява за самостоятелна палестинска държава

Във Великобритания лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър планира да използва предизборния манифест да поеме най-твърдия досега ангажимент с настояване за самостоятелна палестинска държава в опит да засили подкрепата за него от лявото крило на партията, казаха източници пред вестник "Гардиън". Хора, запознати с документа, са заявили пред..

публикувано на 07.06.24 в 07:47

Фестивал на историческите възстановки на "Царевец"

Крепостта "Царевец" във Велико Търново от днес до неделя се връща в Средновековието. Близо 200 участници от 9 държави се събират за Международния фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград". Деветото издание на фестивала е под надслов "Приказки и легенди" и ще пресъздаде най-драматичните и романтични моменти от епохата на..

публикувано на 07.06.24 в 07:45

САЩ искат Израел да назове бойците на "Хамас", убити при удара срещу училище

САЩ заявиха на Израел, че трябва да бъде напълно "открит" по отношение на вчерашния въздушен удар, при който, според съобщенията, в централно училище в Газа, пълно с разселени хора, са били убити най-малко 35 души. Израелските военни съобщиха, че са извършили "прецизен" удар срещу "комплекс на Хамас" в училище, но управляваната от "Хамас"..

публикувано на 07.06.24 в 07:42

Вашингтон забрани на депутати от грузинската управляваща партия да влизат в САЩ

След влизането в сила на спорния закон, който ограничава чуждестранното влияние върху неправителствените организации в Грузия, Вашингтон обяви забрани за влизане в страната на депутати от грузинската управляваща партия, предаде агенция ДПА.  Първоначално санкциите засягат между две и три дузини лица, включително членове на парламента от..

публикувано на 07.06.24 в 07:38

Лявоцентристка коалиция печели евроизборите в Нидерландия

Лявоцентристката коалиция между Партията на труда и "Зелените леви" печели изборите за Европейския парламент в Нидерландия и ще има 8 евродепутати според екзит пола, обявен след края на вчерашното гласуване там. Нидерландия гласува първа на евроизборите Втора е Партията на свободата на националпопулиста Хеерт Вилдерс. Тя ще изпрати 7..

публикувано на 07.06.24 в 07:34

Последен ден от предизборната кампания

Днес е последният ден от официалната предизборна кампания за изборите "2 в 1", които ще се проведат тази неделя.  Кампаниите на политическите формации и агитацията за кандидатите за народни представители и тези за евродепутати приключва в 24 часа тази нощ.  Утре, 8 юни, е "Ден за размисъл", в който Изборният кодекс забранява и оповестяването..

публикувано на 07.06.24 в 07:30

Бърз влак прегази двама работници в Плевенско

Бърз влак прегази двама работници между гарите Телиш и Горни Дъбник. Това потвърди за БНР з аместник-председателят на Националния борд за разследване на произшествията в железопътния транспорт към Министерски съвет инж. Бойчо Скробански. От МВР - Плевен съобщиха, че сигналът за инцидента е подаден в 22:09 часа снощи.  Машинистът е съобщил, че е..

публикувано на 07.06.24 в 07:10