Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли трайна мобилизацията на ислямския електорат заради „Св. София“ в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди две седмици турският президент Реджеп Ердоган подписа указ за превръщане на „Св. София“ от музей отново в джамия.

С тази стъпка Ердоган влезе в историята, нареждайки се до основателя и първи президент на нова Турция - Мустафа Кемал Ататюрк, разпоредил край на мюсюлманските молитви в храма през 30-те години на миналия век.

От едната страна на уравнението за Ердоган бяха влизане в историята със символичния във вътрешно- и външнополитически план ход, а от друга - очакваната негативна международна реакция. Отношенията с Европейския съюз обаче от години са обтегнати, а за Съединените щати и Русия въпросът не е стратегически. Така че Ердоган си позволи да рискува.

Какви са настроенията в Турция по въпроса? Репортаж на кореспондента на БНР в Истанбул Мариян Карагьозов от откриването на „Св. София“ за ислямски молитви вчера.

Болка от превръщането на „Св. София“ от джамия в музей е закодирана в творбите на цяло поколение ислямски интелектуалци в Турция от 30-те и 40-те години на ХХ век, сред които емблематични имена като Нихат Атсъз и Неджип Фазъл Късакюрек.

Въпросът обаче става неизменна част от политическите спорове в Турция по-късно. Влиянието на работническите и левите сили вследствие на индустриализацията и урбанизацията през 60-те започва да нараства. В отговор държавата започва да подкрепя националноконсервативното течение като контратежест на левицата.

На 5 юли 1967 година папа Павел VI посещава Истанбул и прочита молитва в „Св. София“. В отговор на това ден по-късно националистическо-религиозният Национален съюз на турските студенти (Milli Türk Talebe Birliği) провежда там масова ислямска молитва (намаз).

Първият политически лидер, който поставя въпроса за превръщането на „Св. София“ отново в джамия, е бащата на политическия ислям в Турция Неджметин Ербакан.

На площада вчера разговарях с негов поддръжник от главния град на Кападокия - Невшехир:

„От години покойният учител Неджметин Ербакан настояваше за отваряне за молитви и превръщане на „Св. София“ в джамия. Ние сме привърженици на движението му „Национален възглед“. Радваме се, че беше отворена като джамия. Султан Мехмед Завоевателя е спечелил битката, само тази църква е превърнал в джамия, другите не е докоснал. В Испания по време на нашия мюсюлмански халифат сме имали 1000 джамии, сега я има една останала, я не. Ние в Турция нито една църква не сме разрушили. В Невшехир има десетки църкви, така е и в Истанбул. Но „Св. София“ е символ на завоюването на Истанбул“.

Социологическите проучвания сочат, че около 2/3 от турците подкрепят превръщането на „Св. София“ в джамия.

Допускането на вярващите, желаещи да се помолят край храма вчера, започна в 10 сутринта. Само час по-късно валията на Истанбул обяви, че местата на площада са запълнени. Пристигналите бяха от цяла Турция, но и от по-далеч. Млад турски емигрант коментира символиката на момента:

„Живеем в Холандия. Специално дойдохме за откриването на нашата „Св. София“. С Божията воля, надяваме се след „Св. София“ джамията в Кордоба в Испания да бъде отворена и джамията „Ал Акса“ да бъде избавена от окупацията“.

Освен на площада пред храма хора се трупаха и на съседните улици от преди изгрев слънце. Президентът Ердоган, който беше сред молещите се вчера в „Св. София“, съобщи по-късно, че в района е имало около 350 000 души. Дори и опозиционни формации, като Добрата партия, Партията на щастието и новооснованата формация на Ахмет Давутоглу изразиха подкрепа за решението. Прокюрдската Демократична партия на народите призова въпросът да не се използва в политическите игри.

За мнозинството от турците обаче това е въпрос на национална идентичност и суверенитет. Турският емигрант в Нидерландия е категоричен:

„Един може да го разглежда като политически въпрос, друг - по друг начин. Ако някой дойде от чужбина и забие знамето си на вашата собствена територия, ще приемете ли това? Например, в Пловдив? Това не е политически въпрос, а въпрос, който носи мюсюлманската идентичност. Тук е турска територия.

Събеседникът ми от Невшехир е съгласен:

„Това е най-важният елемент от суверенитета на мюсюлманите в тази страна. Той ни е оставен от султан Мехмед Втори Завоевателя. Ако мюсюлмани управляват тази страна, това трябва да е джамия. Ако не я управляват мюсюлмани, може да е музей или нещо друго“.

Въпреки високата подкрепа за превръщането на „Св. София“ в джамия допитвания показват и че според над 44 процента от турците това е средство за отклоняване на вниманието от икономическите проблеми на страната.

Дали мобилизацията на ислямския електорат заради „Св. София“ ще бъде трайна и дали тя ще даде възможност на президента Ердоган да укрепи позициите си ще проличи през следващите месеци.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Първа петъчна молитва в "Света София" от 86 години насам

Минути след 13 ч. днес в "Света София" в Истанбул за пръв път след 86 години се проведе петъчна молитва. Ръководителят на Дирекцията по религиозните дела прочете петъчната проповед, озаглавена „Св. София – Символ на Завоюването, Завещанието на..

обновено на 24.07.20 в 17:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59