Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест в Хабаровск срещу ареста на губернатора Фургал

Снимка: БТА

Хиляди демонстранти се събраха въпреки забраната на властите в западния руски град Хабаровск, за да поискат освобождаване от ареста на губернатора Сергей Фургал, за когото те твърдят, че е задържан по чисто политически причини, предаде ДПА.

За 16-и пореден ден демонстранти излизат на улицата, за да поискат освобождаването на Фургал, който по-рано този месец беше арестуван и отстранен от поста на губернатор на Хабаровския край.

Според властите Фургал е задържан заради предполагаемо организиране на поръчкови убийства. Кремъл твърди, че доказателствата срещу него са неоспорими, но протестиращите казват, че той е взет на прицел, защото критикувал Кремъл.

Фургал спечели поста на губернатор на Хабаровския край през 2018 г., побеждавайки тогавашния кандидат на Кремъл.

Протестите срещу ареста на Фургал започват да се метаморфозират в демонстрации с искане за неговото освобождаване в призив за оставката на Владимир Путин, отбелязва ДПА.

"Долу ръцете от Фургал!" и "Свобода", но и "Путин, подай оставка!" и "Изгубихме вярата си в Путин" - това са само част от плакатите и лозунгите на демонстрантите.

Вчера на подобен протест пак в Хабаровск според наблюдатели се събраха 100 000 души. Местните власти пък твърдяха, че в протеста вчера са участвали едва 6500 души.

Днес за първи път пред протестиращите се появи временният заместник на Фургал - Михаил Дегтярьов. Той е от същата партия, в която членуваше и Фургал.

Днес той каза, че процесът срещу Фургал трябва да е открит и ако има неоспорими доказателства за вината му, хората трябва да имат възможност да ги видят.

Протестите обхванаха и други части на Русия, като в Москва вчера на подобна демонстрация бяха арестувани 20 души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хиляди протестираха срещу ареста на губернатора на Хабаровския край Сергей Фургал

В Хабаровския край в руския Далечен изток продължават масовите протести срещу ареста на губернатора Сергей Фургал. Най-многолюден е протестът в Хабаровск. По информация на „Новая газета“ по улиците на града има десетки хиляди хора. По..

публикувано на 25.07.20 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с..

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил..

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните..

публикувано на 29.03.24 в 12:58