Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно протече 18-ият ден на протести в София

| обновено на 27.07.20 в 00:06
6
Снимка: БГНЕС

За 18-а поредна вечер в центъра на София се събираха протестиращи с искане за оставката на правителството и на главния прокурор.

Митингът в триъгълника на властта продължи около 2 часа. Малко след 20:30 ч. протестът прерасна в шествие, което тръгна от Министерски съвет и стигна до Орлов мост, където блокира движението.. 

Към 23 часа присъстващите видимо намаляха. На "Орлов мост" остана малка група младежи насядали по платното. Още по малка група - около 5-6 души, бяха насядали на кръстовището пред Ректората на Софийския университет. 

До края на протеста беше блокирано движението по бул. "Цар Освободител", бул "Цариградско шосе", бул. "Васил Левски", бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" - двупосочно. Освободено е кръстовището на този булевард с ул. "Гурко"

Средствата на градския транспорт се пренасочваха през телевизионната кула. Тролеите се движеха през бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски". Линейките се пропускаха свободно.

Обстановката е спокойна. 

Протестът блокира кръстовището пред Румънското посолство около 20:30 ч. Блокадата там продължи около 20 минути. На мястото дойдоха патрули на полицията. След като протестиращите свалиха блокадата, те продължиха похода си по улица "Черковна". Други се насочиха по ул. "Цар Иван Асен II". И двата лъча се върнаха на Орлов мост.

По време на шествието си протестиращите спряха движението на автобусните линии 120, 305, 413, както и всички автобусни линии, които се движат по Цариградско шосе. Трамвайната линия номер 20 също беше блокирана. Граждани останаха на спирките на градския транспорт, недоволни от това, което се случва. Други подкрепиха протеста. 

Част от хората на "Орлов мост" се присъединиха към протеста пред сградата на БНТ с искане за оставка на генералния директор на телевизията.

По-рано, около 20 ч. Арман Бабикян - също от организаторите на протеста от Отровното трио, прикани хората да се насочат към Министерския съвет, където "да сервират" свински уши. "Пазете полицаите", призова той. След това демонстриращите хвърляха свински уши по сградата на Министерски съвет. 


Днес ораторите поискаха оставка на всички партии, които са управлявали досега. Един от организаторите - проф. Велислав Минеков заяви: 

"Отива си една власт! Трябва да се лъже здраво! Ние сме причинили безредие?! Така ли? А какъв ред имаше досега?! Че то държава няма! Държавност не остана! Справдливост няма! Съд няма! Здравеопазване няма! Образование няма! Полиция няма!!".



По-рано група участници изиграха и интересен етюд - затвориха символично в своеобразна клетка премиера Борисов и главния прокурор Гешев.


В 17 ч. едва стотина души се събраха между президентството и Министерски съвет. Към 20.00 часа те вече бяха хиляди. 

Димитър Стоянов от сайта "БиволЪ" призова хората да останат единни:

"Тук съм, защото се уморих мафията в България да бъде по-богата с европейски пари. Тук съм, защото искам прозрачност! Тук съм, защото искам върховенство на закона. Тук съм, защото имам право да бъда гражданин и съм такъв".

Един от първите, дошли на протеста, сподели за БНР:

"Естествено, на първо място, ме води това, че народът не живее в добро положение. Явно, че властта е подкупна и корумпирана. Явно е друго, Елена Йончева излезе и показа, че тези всички видеозаписи и снимки са реални, след като е минала на определени комисии, които са ги проучили. Този човек, не искам да кажа директно името, защото не го приемам като мой личен премиер, ръководещ държавата".

"Не може тези 700 милиона, които Божков ги е давал като такси, къде са те? Това е връх на цинизъм, на несправедливост и на не знам какво. Да се разхвърлят милиарди, милиони да се губят, никой да не търси отговорност на никого, а в същото време 226 лева пенсия за втора категория труд, 30 и нагоре години и никой не иска да ги преизчисли", допълни протестираща.

Двойка младоженци решиха да направят фотосесията си на фона на събиращите се пред фонтана на президентството.

На мястото имаше и много търговци, които продаваха вувузели за 7-10 лв, свирки по 2-3 лв. и трибагреници за 4 лв. 

В останалите градове

В Пловдив тази вечер нямаше протест. Организаторите заявиха, че продължават със своите искания следващата седмица. 

Десетки автомобили  с клаксони и развети знамена, с плакати за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, се включиха автошествието, което тръгна от центъра на Дупница. То мина по околовръстния път и градския парк "Рила". Това бе четвъртият протест в Дупница. Той завърши с митинг пред общината и до главния пл. "Свобода". В протестите в Дупница, а на няколко пъти и на тези в София, участва неизменно художникът и местен активист Николай Табаков.

"Това автошествие го правят млади хора - дупничани, които са незивисими и будни. Проблемът с нас е тази лична свобода и автоцензура, да кажеш: "Абе я по-добре да не ме виждат там", а пък това са хора, които сега ги снимат телевизии, медии, пишат за тях, има и негативни коментари. Тези хора всичкото това ще го преодолеят и застават с лицето си, с достойнството си зад каузата - оставка на това правителство", каза той за БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46